Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začátečnický štrúdl s postupem

Jablečný štrůdl je matadorem mezi pochutinami a moučníky v našich končinách. V různých obměnách se vyskytuje snad na každém stole domácností. Vyzkoušejte tuto rychlou variantu z listového těsta, navíc s mandlemi.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 948 kJ /
705 kcal
Bílkoviny13,63 g
Tuky11,91 g
Vláknina27,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 152 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy122,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listová těsta rozválíme na 2 větší obdélníky.
Doprostřed každého po celé délce nasypeme strouhanku nebo nadrcené piškoty. Krok 2: Do mísy nastrouháme oloupaná a jadřinců zbavená jablka. Přidáme skořici, skořicový cukr, rozinky, cukr a na menší kousky nakrájené mandle.
Vše smícháme, rozdělíme na poloviny a každou rozprostřeme na strouhankou posypaný plát těsta. Krok 3: Přes jablka zabalíme boky těsta (viz foto), trochu zmáčkneme, potřeme vajíčkem a posypeme trochou krystalového cukru.
Zabalené těsto můžeme také propíchat vidličkou, aby se nenafukovalo. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut, dozlatova.

TIP: Listové těsto sladce i slaně

Zveřejněno 11. 12. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Kdo nemá rád mandle, může dát ořechy a nebo vynechat. Potřít se může jen vodou a když se nepomaže ničím, taky to na dobrotě nic nezmění.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Začátečnický štrúdl s postupem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9LwY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Začátečnický štrúdl s postupem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9LwY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

rebeka: koukej a uvidíš ;-)

olina16::-O:-O joo a kde:-?:-O

Čím více stejných receptů, tím lépe ;-( Naprosto stejný závin z listového těsta i s postupem už tady je. :-S

Dělám stejně;-)Přenáším na plech vcelku, nestáčím ho;-)U ná srolované nikdo nechce, že prý těsto pak je moc vlhké, chtějí ho jen přeložit, dávám bodík:yes:

Teploty pro různá těsta jsou tu: Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

100 °C (sušení)
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou

130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky

160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

250 − 300 °C (vysoká teplota)
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

Štrúdle, záviny - šev dávam zásadne dolu - z estetických dôvodov. Nerolujem, prenášam celý závin, plech priložím úplne blízko, takže v pohode.

Já závin roluji;-),u nás se to jinak v rodině nedělalo;-),ale co jsem nevěděla byla teplota pečení pro listové těsto,stále to nebylo ono,dokud jsem si tu jednou nepřečetla jaké teploty na jaká těsta a přesně jak píše Žížala,začala jsem dávat na 220°C a byla jsem překvapena jak je to úplně jiný štrůdl;-)
Nemůžu už ty teploty najít na diskuzi,ale bylo to poučné;-):-K
Jinak štrůdlík super +1:-K:yes:

Myslím, že asi většina z nás dává švem dolů ;-) Já peču listové těsto při vyšší teplotě, na lístkové těsto musí být totiž hodně rozpálená trouba asi na 220-250°C, jinak z něj uteče tuk a špatně lístkuje. Po zapečení se může ztlumit na 180°C a dopéct do barvy. A strouhanka je chutnější, když se opeče na kousku másla, je pak skoro jako oříšky.

Taky dávám švem dolů;-)

Já dělám taky stejně, jen ho nestáčím / jak se znám, určitě by se mi potrhal :-8:-))/, ale přenesu na plech přímo a co ale hlavně dělám jinak - dávám ho vždy švem dolů;-):-)

Andy: Andy, už momentálně doma žádné nemám, abych se koukla, ale vím, že není kupované v marketech, ale myslím v Coopu, tak to vám moc nepomůžu;-)

To těsto máte jaké, myslím od jaké firmy, zda se mohu zeptat:-?

Bibinko já ho jinak nedělám.:yes::yes:

Tématické fráze:
jak dlouho péct štrůdl, cim potrit strudl, jak dlouho se peče štrůdl, pečení štrúdlu, doba peceni strudlu, štrůdl doba pečení, teplota peceni strudlu, jak dlouho péct štrůdl z listového těsta, strudl teplota peceni, štrúdl teplota, delka peceni strudlu, listové těsto teplota pečení, jak pect strudl, jak se pece strudl, při jaké teplotě péct listové těsto, peceme strudl, štrůdl s kypřicím práškem, teplota při pečení štrůdlu, těsto na štrůdl s kypřícím práškem, pri jake teplote pect strudl

Suroviny:
těsto listové, jablko, cukr skořice, skořice, rozinky, mandle, strouhanka, vejce, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu