Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Můj chleba - favorit č.1

Hodnocení receptu je 5,0 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 379 kJ /
2 003 kcal
Bílkoviny62,80 g
Tuky12,78 g
Vláknina32,22 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy392,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny nalijeme nejprve odměřené množství vody, přidáme lžíci octa, 2,5 lžičky soli, hladkou mouku smíchanou s žitnou chlebovou moukou, chlebové koření, 2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, brambory nastrouhané najemno, cukr a kvasnice. Zapneme program těsto. Konzistence se nesmí podobat tuhé kouli. Těsto je takové volnější. Nevím, jak to lépe nazvat. Když bude potřeba, tak přidejte po kapkách vody. Každá mouka je jinak žíznivá. Po vykynutí těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučený vál a v mouce ho oválíme, aby nelepilo. Potom ho shrneme do pomoučené ošatky nebo misky (tu držíme těsně pod pracovní deskou) a necháme opět kynout cca 30 minut. Krok 2: Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C a dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Mřížka je přesně uprostřed. Krok 3: Až je trouba předehřátá, tak vyklopíme opatrně těsto z ošatky na plech s pečicím papírem. Pracujeme rychle, aby se těsto nerozjelo moc do stran. Není moc tuhé, jak jsem psala výše, ale " značně povolené". Krok 4: Necháme péct cca 10 minut na 230°C a potom ztlumíme na 180°C. Pečeme dalších 35 minut. Během pečení jednou až dvakrát potřeme obyčejnou vodou. (Já používám rozprašovač). Krok 5: Hotový chleba musí být na poklep dutý. Krok 6: Pokud nemáte ošatku, tak nezoufejte. Stačí, když si dáte do trouby na 230°C rozpálit hrnec s poklicí nebo mísu z jenského skla na 30 min. Vykynuté těsto potom přendáte do rozpáleného hrnce a pečete pod poklicí 30 minut a potom ztlumíte na 190°C a pečete dalších 20 minut. Chleba je takto snad ještě lepší:-) Viz. foto.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 24. 1. 2012

Poznámka autorky BILKOVAI

Základ těsta se odvíjí od receptu Merylas /Farmářské bagety nebo bulky/ a různým přidáváním ingrediencí jsem docílila chleba, který peču nejčastěji a je pro nás a naše známe jednička. Vydrží být několik dní velmi měkkoučký a vláčný. Vůbec není suchý:-)

Pokud nevlastníte pekárnu, tak můžete tento chleba samozřejmě udělat i ručně. Není to tak pracné, protože těsto je volnější. Můžete do těsta též přidat škvarky, cibuli, česnek, bylinky...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj chleba - favorit č.1

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Yp1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj chleba - favorit č.1

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Yp1

Marie

Komentáře (78)

Sarovka: tak to jsem ráda, že recept posloužil :-8;-)

Iveto, děkuji za výborný recept. Konzistence jsem se lehce obávala, ale chléb je výborný a krásně drží tvar z ošatky. :yes: Rodina si ho vyžádala v krátné době znovu;-)

BILKOVAI:děkuji :-) jj,je to tak - však já se to naučím,chce to zkoušet a zkoušet :-8

dexulka:jsem ráda, že jsi spokojená, střídku máš úžasnou! Opravdu je potřeba, aby bylo těsto řidší ;-):yes:

Tak tentokrát jsem se nebála a udělala těsto řidší,musela jsem přidat dost vody po pravdě oproti receptu,ale stálo to za to - konečně tam jsou krásná oka a chlebík je nadýchaný,určitě se k němu budu vracet ;-) Příště možná víc vypeču do barvy ještě :-) Posílám důkaz :-D

Zrovna se peče :-)

Safirah:omlouvám se, že jsem nereagovala na dotaz, ale přečetla jsem si ho až nyní. Když se peče chleba v nádobě, tak není třeba dávat hrníček s vodou. Příště zkus dát chleba do menší nádoby, která nedovolí, aby se chleba rozjel do stran.:-) Jsem ráda, že tě tento recept zaujal a chleba chutnal :yes:

casino:už jsem měla zaděláno těsto, tak jsem ho dala nakynout do cedníku s utěrkou a upekla na plechu. Chuťově je výborný, jen trošku placatější. Druhý pokus bude určitě lepší. Chuť je ale úžasná:-8

Safirah:
Zkuste pro začátek tady tento rcp:
www.toprecepty.cz/recept/37772-levny-chleb-od-ladi-hrusky/

Dobrý den, jsem úplný začátečník a chtěla jsem se zeptat, zda je nutné dát do trouby kastrolek s vodou i když peču v hrnci. Mám docela malou troubu a když dám mřížku doprostřed, tak se mi tam hrnec nevleze a když dolů, tak se mi tam nevleze kastrůlek s vodou. Omlouvám se za přihlouplé dotazy, ale v pečení chleba začínám.

dexulka: dexulko, jsi příliš skromná, chleba máš moc pěkný a střídka nemá chybu :yes: Jsem ráda, že jsi si vybrala právě tento recept. :-K

Na tomhle receptu jsem prvně vyzkoušela ošatku,resp.kynutí v ošatce.Chlebík se myslím povedl,ikdyž není tak krásně vypečený a pórovitý uvnitř.Možná to bude i tím,že jsem 100g hl.mouky nahradila celozrnnou,aby byl chléb malinko zdravější ;-) Tím bylo těsto i malinko hustší,než na obr.Ale nechtěla jsem ředit,měla jsem strach,aby se mi chléb moc nerozjel.Tak to dopadlo,jak to dopadlo.Hlavně,že nám chutnal a určitě se k němu budu vracet :-p Posílám foto i bod :yes:

Tak to jsem ráda, že chutnal. Dala jsi tam i brambory? Ty právě tu sůl pohltí. Já používám odměrku z domácí pekárny. Příště vyzkoušej i s troškou žitné mouky. Ta právě dělá tu pravou chlebovou chuť, bez žitné mouky je to spíš buchta.;-)

Přiznám se, že jsem ho udělala celý pšeničný, ale i tak je moc dobrý! Jen té soli je tam na nás moc. Příště dám max 1,5 a zkusím tu kombinaci s žitem :) Jinak ale opravdu povedený! Děkujeme za tip :-K

Ahoj Kori, jsem ráda, že jsi se do něho pustila:-)) Mamka ho sice nejedla, ale věřím, že by jí chutnal. Každý, kdo ho u nás ochutnal, tak nechtěl ani maso. A když vyzkoušíš i se škvarkama, ten je:-*:-*:-phttp://www.toprecepty.cz/recept/29956-skvarkovo-br.... Budu Ti držet palce;-):yes: P.S. Po pravdě, mě chvíli trvalo, než jsem se naučila dělat dobrý chleba:-8

Ahoj Ivet, dneska zkouším tvůj recept, mamka říkala, že je prej moc dobrej :) Snad se povede, jsem začátečník :)) Dám vědět ;)

Právě se mi peče v troubě;-)Měla jsem obavu že se mi moc rozjede, ale celkem to jde;-)Ještě pak dopíšu jak dopadl celkově:-8

Alice, omlouvám se, že tak pozdě reaguji. Dlouho jsem zde nebyla. Mrzí mě, že se Ti nedaří:-(. Napiš mi na email BILKOVAI@seznam.cz a zkusíme tomu přijít na kloub.;-)

Móóóóóc prosím o videorecept - nějak se nedaří ! Nebo alespoň vyfotit pytlíky s ingrediencemi . Už jsem zkoušela mockrát, ale těsto je stále hrozně řídké. Tu nakupuji v Kauflandu jak píšete, ale nikde není napsáno že je jemně mletá - jen žitná chlebová hladká ! Už jsem zoufalá - je chuťově dobrý a tak mě moc mrzí, že to dá takovou práci nežli má chlebík tu správnou konzistenci .kde dělám chybu ?Musím vždy doplňovat hrozně moc mouky a to dávám už i méně vody nežli je v receptu. Kvasnice dávám čerstvé. Brambor nastrouhám na jemno - sííím;-(;-(

Tento chlebík je nej, co jsem zatím dělala:-!:-!Luxusní! Konzistence je hodně mazlavá, ale výsledek stojí za to:-!:-*

Bibinko, no já nevím, kde jsi se celou dobu courala a mě přehlížíš, jak měsíčnou krajinu:-8 Tak Bibinko, s chutí do toho, ať si můžeš upéct můj nejmilejší chlebík. Jsem zvědavá, jak Ti bude chutnat:-8 Všem děvčatům moc děkuji za komentáře a že jste recept vyzkoušely:-K:-K:-K

BILKOVAI: Ivetko, nevíš, kde jsem byla, že mi taková krása unikla:-? Nevíš viď, já taky ne:-D chlebík vypadá úúúžasně a podle reakcí kdo ho dělal je výborný. Musím ho taky vyzkoušet:-! Víc než 1 bod dát nemohu, tak máš 34.bodík:yes:

NADEI:Dnes jsem vyzkoušela, a jelikož se mi těsto po vykynutí v pekárně zdálo hodně řídké:-(, tak jsem ho nechla v pečce a upekla:-))Přidala jsem pak ještě 10minut. Přidám foto:-)

Chleba mi kyne v pečce už podruhé - hned jsme ho totiž zbaštili,jak je výborný - mě chutnal s doma vyškvařeným sádlem.Blaho v hubě:-*:-p:-D:yes::yes:

Leenour, to je bezva nápad s těma škvarkama. K pivu, vínu to musí být výborný. Ty škvarky jsi pomlela nebo dala kousky škvarek? Musím to vyzkoušet.Myslím, že kousky by byly lepší, že?

Výborný chleba, lepší jsem v životě nejedla, přidala jsem hrst škvarků a sušený česnek a nemá chybu!!! Děkuji za bezva recept:-O:yes:

Jirholu, krásný chlebík:-O:-O:-ODíky za fotky:-)):-K

Nadei, já osobně jsem ho nezkoušela, protože dáváme přednost klasickému bochníku chleba s kůrčičkou, ale nevidím důvod, proč by se nemohl upéct v pekárně. Určitě bude výborný.;-) Jestli vyzkoušíš, tak podej prosím zprávu pro ostatní, kdo chtějí vyzkoušet v pekárně. Děkuji:-K

Ahojky všem pekařům.Tento chleba je opravdu vynikající,naučila mě ho před lety moje tchýně.Zadělávala jsem vždy růčo,ale co mám pekárnu snažím se jí co nejvíc využít a tak se ptám,jestli jste někdo tenhle chleba nepekl v pekárně a jaký byl.Díky přeji hezký den:-))

Nadi, udělala jsi mě radost, že jsi se do něho pustila:-K Je fajn, že Tě recept nezklamal;-):-)

:-KIvetko tak jsem Tvůj recept vyzkoušela, vlastně už několikrát je úžasnej,můj manžel je konzervativní jen tak mu nějaká novinka nejede, ale tento chlebíček jí. Bydlíme na samotě a já teď nebudu muset obden jezdit pro čerstvej chleba. Ještě jednou děkuji:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

ten chlieb je absolutne dokonaly.......fantasticky....!!!

BILKOVAI:BUDEŠ mít asi pravdu v tom,že to může být těmi brambory,ale už při hnětení těsta v pečce jsem musela přidat mouku,protože to bylo řidší.Snažím se jinak dělat vše přesně receptu a s tekutinou dělám velmi opatrně,už se mi totiž několikrát stalo,že co bylo uvedeno v receptu(tekutina) mi poté moc nesedělo,poté zase mouka váže každá jinak,člověk si to musí vyzkoušet!!!;-)Určitě vyzkouším znovu,vůbec jsem na tento recpt nezanevřela::-)

Janatko, děkuji, že jsi recept vyzkoušela. Na tvaru až tak nezáleží, hlavně aby chutnal. Ten chleba nemá být mokřejší. Je vláčný, ale v žádném případě mokřejší. Nevím, kde se stala chyba. Možná je to druhem brambor, moukou nebo to mělo být v troubě déle.... Snad příště se podaří k obrazu Tvému;-)

Tak už i já jsem tento receptík vyzkoušela a uvařila brambory nepoužila jsem tu kaši v prášku,jak jsem se ptala v dotazech jestli ji lze použít.Nebyla jsem líná:-DMalinko se mi rozjel a měla jsem ho takový jako jirholu:-)takovou šíšu.Krásně křupavoučká kůrka,svěží,ale je malinko mokřejší.Mne to nevadí a posílám bodík.Mrzí mne ,že nemohu také přispět fotečkou,ale foťák pořád nefunguje:-/.

Mirko, body nejsou tak důležité, i když po pravdě potěší.:-8 Ale více mě potěší, když recept chutná.:-)) To mám potom opravdu velkou radost, když můžu udělat někomu jinému radost. Jejdanáčku, to jsem se do toho nějak zamotala:-D;-) Měj se na Floridě krásně a přeju Ti hodně inspirace z těchto stránek. Jsou opravdu skvělé:yes:

Chtela jsem ti Ivetko udelit bodik 30. 1. 2012 18:29
... jenze se mi nepodarilo se prihlasit:-?, to bude asi kvuli tomu, ze jsem na Floride. No nevadi ... presto ti davam 100 bodiku alespon takto soukromne!!!:yes: ... smich!
Mirka

Miluji tento chlebik!!! 30. 1. 2012 18:22
Sama jsem si to take tak skloubila vsechno dohromady. Uz jsem vyzkousela snad 15 ruznych variant, ... ale tento se osvedcil nejlip! Dokonce jsem zkousela pridat i sodu bicarbonu, nebo kypr. prasek ... ale to je uplne zbytecne, pokud se pouziji varene brambory, nebo treba i susene brambory v prasku. Ja akorat nepecu chleba na papire. Vymazu si plech poradne sadlem. A potiram jej pri peceni mirne osolenou vodou 4x. Nepecu jeden veliky, ale dva kulate, mensi. Jeden snime jeste tyz den a druhy obycejne podaruji svym americkym kamaradum. Oni nazyvaji tento chleba -RUSTIC. Tady na Floride jsem zatim neshanela zadne chlebove koreni, ale pouzivam, kmin, tymian, pepr, sul a nekdy misto kminu cesnek a vmicham do testa vypraneny bacon, nasekany na kousicky ... krasne to voni! Take je moc dobry s uprazenou cibulkou a nebo s pazitkou!
Jinsi chleba mi uz ani moc nechutna ... snad jeste tak PUMPERNICKEL.
Zdravim!Mirka

Jirholu:-8;-)

Iveto, můj muž už jiný chleba nechce :-D, tento mu chutná ještě víc, než ten bez hnětení - ten je taky dobrý, ale není tak vláčný :-* Ještě jednou velké díky za prima recept ;-):yes:

Jiřinko těší mě, že jsi recept vyzkoušela a ještě víc mě těší, že Tě nezklamal. U nás tento chleba mizí rychlostí blesku.:-O Doma už ani jiný nechtějí. Děkuji za pěkné fotečky:-)):-K

Dnes jsem tento vynikající:-p:yes:chleba pekla podruhé. Je neskutečně dobrý:-p, po celou dobu krásně měkký a vláčný:yes::yes:Děkuji za recept:-K:yes: Přidávám fotky:-D, bodík už jsem dala dříve ;-):-K

Iveto, chléb vypadá naprosto úžasně:-K:yes: A fotka s vepřovkou tomu dává šmrnc;-):-p Musím vyzkoušet oboje:-D

Ten je:yes: určitě vyzkouším:-K:-K

Petdoly a pokud ho nesníte, tak vláčný bude ještě dlouho;-)Děkuji , že jsi vyzkoušela a za krásné fotečky taky velký dík:-K

dám na tvoji radu a příště zkusím bez oleje:-D

včera jsem tento chlebík pekla a je to bájo :-K:-* moc všem chutnal, krásně nadýchaný a i dnes ke snídani stále krásně vláčný určitě budeme péci častěji, děkuji za super recept a posílám bodík :yes::-)):-))

Dani, děkuji, že jsi vyzkoušela a chleba chutnal.:-K:-)) Jen zkus příště tam ten olej nedávat. Já si myslím, že tam olej právě nemá být. To bylo totiž poprvé, kdy mi ten chleba chutnal jak opravdový chleba a bylo to poprvé, kdy jsem nedala do těsta olej:-) Tak mě nejvíc oslovily Farmářské bulky od Merylas, protože tam neměla ani kapku oleje.;-)

Ivetko - chlebík jedna báseň:yes::-D jenom jsem přidala cca 2 lžíce oleje, já ho dávám do každého chleba

Ivetko, voní až ke mně a já zase jenom :-O:-O:-O:yes:+

cathleen: No jo...musím uznat, že máš pravdu:-8:-* Prostě máš všechno x krát vyzkoušené, já přece jen tak moc nepeču. A když mě honí mlsná, tak na úplně něco jiného:-)

BILKOVAI: jak píše Merylka, trocha brambor se sušenou bramkaší nahradit dá (doma ji nemívám, jen Bramborák v prášku, který mimo brambor obsahuje i sušenou syrovátku a koření a výborně dochutí třeba chleba).
Když je ale v receptu brambor víc (jako tady), sušenou směsí bych je nenahrazovala (aby recept vyšel). Brambora, oloupaná a nakrájená třeba na čtvrtiny (i menší), je v mikrovlnce uvařená za 2 minutky;-) (Vím to, protože si ji občas večer, když mě už honí mlsná nesnesitelně, v MWT udělám a dám vřelou, jen tak, se solí;-) )

Merylas, díky za komentík.:-K Někdy tu kaši koupím a vyzkouším.;-)

Nádherný chlebíček;-):yes:+1

Líbí se mi výraz "žíznivá" mouka. Je to opravdu tak. Každá mouka má jinou schopnost vázat vodu. Vaznost mouky se pohybuje od 50 do 65 %. Je známý slogan: "Tuhá těsta vyhánějí pekaře z města.":-K
http://clupmi.blog.cz

BILKOVAI: Ivetko, když nemám vařené brambory, tak občas používám do chleba a pečiva bramborovou kaši v prášku. Přidávám většinou plnější až vrchovatou lžíci, ale musí se přidat voda! Ale to přesně nepovím kolik. Někdo sice namítne, že je to zase instantní záležitost, ale co už....Cat taky používá bramborák v prášku, taky občas do něčeho přidám a :yes::-K

Moc Vám všem děkuji za milé komentíky a bodíky:-K Budu ráda, když vyzkoušíte.
Alenko, těší mě, že Ti chleba chutnal. Škoda, že není fotečka;-)

Na otázku, zda se tam může místo brambory dát bramborová kaše v prášku nedokážu odpovědět. Nemám s tím zkušenost, ale Cathleen by určitě poradila.
Ale myslím si, že to nebude zas tak velký problém uvařit ze dvě brambory. Jde to i v mikrovlnce a je to jen chvilinka. Já si uvařím těch brambor cca na dvě dávky a mám je v ledničce. ;-)

Ivetko, moc se Ti podařil;-):yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::-)):-p+1a ukládám,určitě vyzkouším:-)

Dnes jsem chlebik zkusila a je opravdu vyyyyyborny!!!:yes::-D kynul v osatce jedna radost! Brambora doda vlacnost a chut! zkusim to priste jen s zitnym kvasem ;-) a uvidime jak se zadari! Pekarnu nemam takze posiluju svaly :-)) Testo je opravdu jemne a jakoby "tekouci", takze se musi z osatky rychle opatrne preklopit a fofrem do trouby :-8 recept je super!!:-K

Tématické fráze:
vláčný chléb, pumpernickel recept, vlacny chleba, chlebové koření recept, můj favorit, domácí favorit, konzistence těsta na chleba, konzistence chlebového těsta, tuhé těsto na chleba, muj favorit c.1, chleba ktery vydrzi vlacny, chleba bez hnětení videorecept, chleba videorecept, můj nejlepší chleba č. 1, sama doma recepty chleba z domací pekárny, konzistence chleba, chléb z pekárny videorecept, je lepší na chleba řidší konzistence?, chleba za 20 minut, chleba z obyčejne hl mouky do pekárny

Suroviny:
voda, mouka hladká, mouka žitná chlebová, kmín drcený, ocet, brambory, sůl, cukr, koření chlebové, droždí čerstvé,

Přidat fotografie receptu