Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 49 194 kJ / 11 758 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,21 g |
Tuky | 390,68 g |
Vláknina | 11,25 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 876 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 1 945,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: na korpus:
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 180g) a vyšleháme do husta. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat pár kapek esence..vanilková, mandlová, ovocná. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Krok 2: Nakonec vmícháme opatrně sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Krok 3: Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na každou půlku pekáčku jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tím vytvoříme v reliéfu řezu hezký melír. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte na mřížku, tím se vršek hezky srovná. Krok 5: na krém:
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout. Krok 6: Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs. V případě sražení nahřejeme kousek 100% tuku a horký jej zašleháme, tím se krém vyhladí. Krok 7: Korpus na srovnaném vršku obřízneme stejně jako bychom dělali krtkův dort. Krok 8: Necháme asi 2cm mantinel a vnitřek do hloubky 3 cm opatrně vydlabeme a vyřežeme. Nerovnosti nevadí. Krok 9: Potom 2X obřízneme korpus, nejlépe zubatým nožem. Ideální je steakový nůž. Nitkou přeřízneme jako knedlík. Opatrně odklopíme. Krok 10: Spodek pomažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Krok 11: Příklopnou část pomažeme marmeládou. Krok 12: Takto uděláme i druhé patro a dort zkompletujeme. Krok 13: Omažeme krémem a zbytek si necháme na vršek. Krok 14: Dáme zatuhnout do chladu, nejlépe přes noc a nebo aspoň do mrazu. Krok 15: Nabarvíme si hmotu dle chuti. Já se pokoušela o dekor mramoru pomocí oranžové, černé a kousku bílé potahovky. Krok 16: Vyválíme a potáhneme od dna misky na bonsai. Krok 17: Uhladíme nejen na misce , ale i pár cm od misky. Krok 18: Odkrojíme (nejlépe rádelkam na pizzu), aby zbyl tak 3cm lemu. Opatrně otočíme korpus a lem zahneme přes mantinel dovnitř a upravíme, aby to bylo co nejhladší. Krok 19: Do vnitřku naneseme zbytek krému a do něj posadíme bonsai. Krém zakryjeme strouhanou Margotkou, která navodí iluzi zeminy. Krok 20: Bonsai si vyrobíme pár dní předem, aby dostatečně vyschla a vytvrdla.
Jako základ použijeme sojový suk, do kterého ze spoda vpíchneme 4 parátka do půlky a zapíchneme suk do polystyrénu, nebo do pěnové podložky. Krok 21: Nabarvíme si hnědou hmotu. Krok 22: Přiměřený kus vyválíme tak na 1cm tloušťky a suk obalíme. Krok 23: Upravujeme a tvoříme dole kořeny. Krok 24: Do vrchu suku vpíchneme drátky a ty také obalíme hmotou. Krok 25: Dotvoříme korunu, zazaplátujeme dírky a pomocí kostic, nebo nožíku si vytvoříme strukturu kůry po celé bonsai. Krok 26: Vypodložíme větvičky kelímky, krabičkami, aby vše zaschlo a vahou se to neohlo až dolu. Krok 27: Z kousku zelené hmoty vyválíme placičku asi 0.3mmm, vykrajovátkem naznačíme lísteček a do jeho středu vtlačíme opatrně kousek drátku, aby vyčnívala jakoby stopka. Krok 28: Lísteček dovykrojíme, vytvarujeme do přirozenosti a dáme zaschnout. Krok 29: Zaschlé lístečky opatrně vpichujeme do větviček bonsaie a na závěr uděláme drobné kytičky, které přilepíme pomocí pár kapek vody do lístečků.
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 180g) a vyšleháme do husta. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat pár kapek esence..vanilková, mandlová, ovocná. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Krok 2: Nakonec vmícháme opatrně sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Krok 3: Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na každou půlku pekáčku jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tím vytvoříme v reliéfu řezu hezký melír. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte na mřížku, tím se vršek hezky srovná. Krok 5: na krém:
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout. Krok 6: Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs. V případě sražení nahřejeme kousek 100% tuku a horký jej zašleháme, tím se krém vyhladí. Krok 7: Korpus na srovnaném vršku obřízneme stejně jako bychom dělali krtkův dort. Krok 8: Necháme asi 2cm mantinel a vnitřek do hloubky 3 cm opatrně vydlabeme a vyřežeme. Nerovnosti nevadí. Krok 9: Potom 2X obřízneme korpus, nejlépe zubatým nožem. Ideální je steakový nůž. Nitkou přeřízneme jako knedlík. Opatrně odklopíme. Krok 10: Spodek pomažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Krok 11: Příklopnou část pomažeme marmeládou. Krok 12: Takto uděláme i druhé patro a dort zkompletujeme. Krok 13: Omažeme krémem a zbytek si necháme na vršek. Krok 14: Dáme zatuhnout do chladu, nejlépe přes noc a nebo aspoň do mrazu. Krok 15: Nabarvíme si hmotu dle chuti. Já se pokoušela o dekor mramoru pomocí oranžové, černé a kousku bílé potahovky. Krok 16: Vyválíme a potáhneme od dna misky na bonsai. Krok 17: Uhladíme nejen na misce , ale i pár cm od misky. Krok 18: Odkrojíme (nejlépe rádelkam na pizzu), aby zbyl tak 3cm lemu. Opatrně otočíme korpus a lem zahneme přes mantinel dovnitř a upravíme, aby to bylo co nejhladší. Krok 19: Do vnitřku naneseme zbytek krému a do něj posadíme bonsai. Krém zakryjeme strouhanou Margotkou, která navodí iluzi zeminy. Krok 20: Bonsai si vyrobíme pár dní předem, aby dostatečně vyschla a vytvrdla.
Jako základ použijeme sojový suk, do kterého ze spoda vpíchneme 4 parátka do půlky a zapíchneme suk do polystyrénu, nebo do pěnové podložky. Krok 21: Nabarvíme si hnědou hmotu. Krok 22: Přiměřený kus vyválíme tak na 1cm tloušťky a suk obalíme. Krok 23: Upravujeme a tvoříme dole kořeny. Krok 24: Do vrchu suku vpíchneme drátky a ty také obalíme hmotou. Krok 25: Dotvoříme korunu, zazaplátujeme dírky a pomocí kostic, nebo nožíku si vytvoříme strukturu kůry po celé bonsai. Krok 26: Vypodložíme větvičky kelímky, krabičkami, aby vše zaschlo a vahou se to neohlo až dolu. Krok 27: Z kousku zelené hmoty vyválíme placičku asi 0.3mmm, vykrajovátkem naznačíme lísteček a do jeho středu vtlačíme opatrně kousek drátku, aby vyčnívala jakoby stopka. Krok 28: Lísteček dovykrojíme, vytvarujeme do přirozenosti a dáme zaschnout. Krok 29: Zaschlé lístečky opatrně vpichujeme do větviček bonsaie a na závěr uděláme drobné kytičky, které přilepíme pomocí pár kapek vody do lístečků.
Zveřejněno 28. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Bonsai
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vl4z
Moje poznámka
Dort Bonsai
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vl4z
Nejnovější recepty
Škvarková pomazánka s houbičkami
Přidáno před 4 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou a skořicí
Přidáno před 5 hodinami
Sváteční pomazánka z nivy
Přidáno před 6 hodinami
Honzovy buchty jako peříčko
Přidáno před 8 hodinami
Uzená polévka s fazolemi a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Kokosové kuličky s ananasem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Porovnali jsme občerstvení na pražských vánočních trzích: Za stovku můžete dostat chladný trdelník i skvělý bramborák
Jednoduchý krém do cukroví, který dlouho vydrží: Je lahodný a jemný a stačí na něj jen dvě suroviny
Vaječnák bez kapky alkoholu: Typický vánoční likér báječně dochutí vanilka, hřebíček i rumové aroma
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medová srdíčka
FikAja před 1 hodinou
Květáková fritáta
Wikki před 4 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Glabsi před 5 hodinami
Vepřové plátky se staročeskou rýží
habis před 6 hodinami
Kuskusový salát s balkánským sýrem
rybarka007 před 7 hodinami
Dýňová omáčka a bramborovo-květákové krokety
Anna23 před 9 hodinami
Pórková polévka s česnekem
Simona Skolakova před 10 hodinami
Hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku
kimlo před 14 hodinami
Hovězí v ananasové omáčce
Milana2 10. 12. 2024 22:38
Ovesné kuličky se sušeným ovocem
kucharka-snu 10. 12. 2024 20:00
Tématické fráze:
dort strom,
jak udelat bonsai,
dort strom života,
dort kmen,
bonsai dnes,
jak si udělat bonsai,
jak udělat strom života,
jak udělat strom života,
dorty strom zivota,
dort kmen stromu,
dort jako strom,
strom na dort,
dort koruna,
stromy na dort,
dorty kmen,
jak se dělá bonsai,
dort se stromy,
dort ze semtexů,
strom dort,
jak udělat bonsaj
Suroviny:
mouka,
cukr,
vejce,
olej,
voda,
prášek do pečiva,
kakao hořké,
máslo,
pudink banánový,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tyčinka ledové kaštany,
voda,
banán,
marmeláda višňová,
čokoláda margot,
smartflex velvet,
suk sojový,
Komentáře (25)