Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 velky plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 593 kJ /
2 532 kcal
Bílkoviny73,23 g
Tuky64,94 g
Vláknina32,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 299 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy398,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve 130 ml vlazne vody rozmichame drozdi, pridame spetku cukru a nechame vzejit kvasek. Mouku presijeme, pridame sul, olivovy olej, pripraveny kvasek a vypracujeme hladke testo, ktere ze vsech stran lehce potreme olejem a nechame hodinu kynout. Krok 2: Zatimco nam testo kyne, muzeme si pripravit nadivku. Pokrajeny mangold osolime, nekolikrat promneme v dlanich a vymackame prebytecnou tekutinu. Paprikovy lusk bud umeleme na masovem strojku (doporucuji) nebo nastrouhame najemno a pridame k mangoldu. Dale prisypeme nadrobno nakrajenou cibuli, tymian, sumak, olej a citronovou stavu. Promichame, pripadne dosolime. Krok 3: Z testa, ktere rozvalime na cca 2 mm, vykrajujeme kolecka o prumeru 10 cm. Na kazde kolecko dame lzicku nadivky a slozime do tvaru trojuhelniku tak, ze nejprve zalozime levou a pravou stranu a nakonec spodni stranu testa. Spoje a rohy dobre uzavreme, dlani lehce zplostime. Krok 4: Takto pripravene satecky naskladame na olejem potreny plech. Olejem nesetrete, satecky musi po plechu jemne klouzat. Olejem potreme satecky i z vrchni strany a vidlickou nekolikrat propichneme. Krok 5: Takto pripravene fatajer peceme pri 200 stupnich dozlatova, cca 10-15 minut. Na papirovem ubrousku nechame okapat prebytecny olej a vychladnout.

Zveřejněno 2. 1. 2013

Poznámka autorky aisha

Mangold lze nahradit spenatem. Nadivka se pripravuje za syrova, nijak se predem tepelne neupravuje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yqj0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fatajer - satecky plnene cerstvym mangoldem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yqj0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

aisha:Marti, dneska jsem si objednala sumah, tak někdy vyzkouším;-)

senky: Teda ani nevis, jakou jsi mi udelala radost..;-)..moc dekuji za vyzkouseni a krasnou fotecku..s cibuli to muselo byt paradni, tu ja muzu..;-)..tvarove jsou super, takove buclate, proste original..:yes:

Aishi:-K včera jsem vyzkoušela a :yes::yes: protože já špenát jaksi od školních let nemůžu, udělala jsem náplň z karamelizované cibule, ale od manžela jsem hned po prvním ochutnání slyšela: ale Násir dělal se špenátem :-!:-! Až jsem se musela začít smát a příště budu muset udělat náplně dvě:-D:-D Posílám do dálky díky a pochvalu od mého muže a ode mně 15. bod a foto;-) Tvarově tedy nejsou nic moc, ale snědly se všechny:-D:-D

To vypadá náramně. Po těch cukrovátkových orgiích je zde zas konečně na co koukat a čerpat inspiraci. Tohle ukládám :yes:

znam a je to jedno z mych oblibenych arabskych jidel. Bod jasny:yes:. hned jak bude cas tak tohle udelam, stoji to za to. :-K

Jako vždy:yes::yes:

vladi: Dekuji, jsem rada, ze se recept libi :-K..sumah se da nahradit bud citronovou stavou, ktera se do naplne take pridava nebo spetkou kyseliny citronove..;-):-K..doporucuji druhou variantu, aby napln neobsahovala prilis tekutiny. Pokud budete volit spenat, pripravuje se take za syrova.

:-ppěkné šátečky- hned bych se do nich pustila- jen nevím také čím mám nahradit koření "sumak" - jinak dávám ale bodíka - vyzkouším i když ale asi se špěnátem /listovým/.:yes::-*

chocolate: Dekuji prevelice..takovou chvalu si ani nezaslouzim..:-8:-8..ale hezky se to posloucha..:-D:-D

chocolate: Tady se pridava i na sladko do moucniku..;-)

aisha:Máš můj obdiv, zajímavé a autentické recepty, skvělý popis i fotodokumentace pracovního postupu:yes:.

YJitkas: To se mi na tom take libi, ze je nadivka syrova..trochu skoda te vymackane tekutiny, ale bez toho by to bohuzel neslo.

Jeste jednou vsem dekuji za zajem a komentare..:-K:-K

Bibinka: To je pravda, tradice je tradice..:yes::yes:..a tady se obzvlast cti a nejen v kuchyni.

aisha:Akawi je běžně k sehnání, díky Aishi:-K.

chocolate: Syr by byl take skvely..klidne i v kombinaci se spenatem, treba ricotta. Arabove pouzivaji k plneni ruznych test syr typu akawi, ten je take vyborny. Jen se necha namoceny par hodin ve vode, ta vytahne sul a syr je pak chutnejsi.

Udělám, to u nás můžem. Jako vždy neotřelý a přitom jednoduchý receptík ;-):-p:yes::yes:

Aishi, máš to za :yes: toto určitě, u nás by určitě prošlo;-)

aisha: omlouvam se za hrubku, pochopitelne "syru" Feta. To, co je fantasticke, je pouziti zeleniny za syrova, opravdu rada vyzkousim.

Aisho, zajímavý recept a arabům se nedivím, že si recepty uchovávají tak, jak se vařívaly třeba před 50ti lety-u nás jsou stále jiné, moderní a pak všemocně hledáme to, co vařili naše babičky....:-(
Já bych použila listový špenát a místo toho koření citron, tím ho lze nahradit a má v tom stejnou funkci. Dávám 8.bod:yes:

chocolad - mozna trochu syra feta?

aisha:A já tam úplně vidím i kousek jadelu nebo jiného slanějšího sýru;-)..Každopádně super:yes:.

Jana Remkova: Napln je hodne variabilni, lze pouzit cokoliv. Ja jen chtela zachovat puvodni recept, a to je prave tato napln, arabove do fatajer jinou nedavaji. Oni vubec v kuchyni neradi experimentuji, maji zazity svuj standard a podle toho vari. Na druhou stranu, zase si tim uchovaji svou tradici. Diky...:-K:-K

Diky vsem za mile komentare..:-K:-K

Vidím v názvu "Fatajer" a je mi to jasnéé!:-). Další krásný recept od Aishy;-) V těstu jsou suroviny běžné, které určitě seženu. Ale náplň bych si asi udělala jinou;-)

Krásné a o chuti nepochybuji:yes::yes:+

máš to moc pěkné Aisho :-K:yes::yes::yes::yes:

aisha: díky za odpověď a chocolate za odkaz:-K:-K

chocolate: Diky za pochvalu a pridani odkazu..:yes::yes:

1974andrea: Presne tak, ale neni to ta skumpa, co roste v Cechach v parcich, ta jedla neni, i kdyz je vzhledove stejna jako jedla.

Mangold mi ještě nepomrznul, tak bych mohla zkusit. Sumah je chuťově tuším takové nakyslé červené koření, ne, škumpa?

Tady je docela zajímavý odkaz, s dovolením přikládám.
http://www.labuznik.cz/recept/sumach-sumah-sumak/

Tématické fráze:
mangold recepty, mangold recept, recepty s mangoldem, slane satecky, šumáky, koreni sumak, strojek na plnene satecky, sumaku koření, plnene satecky, recept na satecky z tvaroveho testa, šátečky plněné, listové trojhránky s mangoldem, šátečky recept, z listoveho testa se špěnátem, recepty mangold, recepty mangold, sumaku koření recept, tvarove šátecky, spanakopita na sladko, recept sumah

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, voda, olej olivový, sůl, cukr, mangold, cibule, tymián, lusk paprikový, koření sumah, šťáva citronová, olej olivový, semínka sezamová, sůl

Přidat fotografie receptu