Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelná omáčka

Kysané zelí funguje jako přírodní probiotikum. Klobásky a sádlo svou bohatou chutí skvěle doprovodí lehké, křupavé a dietní čerstvé bílé zelí. Zkrátka – dokonalá kombinace zdraví a chuti!

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 851 kJ /
442 kcal
Bílkoviny12,10 g
Tuky2,51 g
Vláknina21,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy85,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávkové zelí nakrájíme na proužky, cibuli na kostičky a pokud je kysané zelí příliš dlouhé, překrájíme jej. Klobásu nakrájíme na kolečka. Krok 2: Na másle zpěníme cibuli, přidáme klobásu, posekaný česnek a orestujeme. Zasypeme paprikou, přidáme obě zelí, koření kromě majoránky, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme zhruba 20 minut, poté přidáme nakrájené vařené brambory, majoránku, přilijeme smetanu, prohřejeme a zahustíme podle potřeby světlou jíškou usmaženou z másla a mouky. Krok 3: Vaříme ještě cca 10 minut. Podáváme s pečivem.

TIP: Jak dlouho se připravuje zásmažka neboli jíška - rady a tipy

Zveřejněno 17. 1. 2013

Poznámka autorky 1974andrea

Určitě bude chutná i " bílá " varianta bez papriky.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelná omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJmy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelná omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJmy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Takovej blaf, by nevymyslel ani Babica, kdyby mu šíblo.8-(

hrabje.bas 28. 9. 2016 14:15
No to je zase alchymie... Takže: ...vaříme asi 20 minut. A teď: Zahustíme, provaříme asi 10 minut!!!!!!!!!!!!!! Přeci! Pak přidáme vařené brambory, majoránku, česnek smetanu a HOTOVO. Toto je další ŠLENDRIÁN!!! Ale oceňuji velmi jedu dobrou věc, česnek do základu dává jídlu SÍLU!

Michal Jalč 25. 7. 2015 23:09
Prostě zelná polévka...

aisha:Marti, děkuju za krásné foto a jsem ráda, že i v Izraeli vám šmakovalo;-):-K

Dnes jsem mela hroznou chut na nejakou dobrotu ze zeli a Tvuj receptik mi padl do oka..moc jsem si pochutnala..:yes::yes:. Pridavam foto..;-)

to mi nějak uniklo, ale to může moc dobré a rychlé:-p:yes:

1974andrea: já to tedy takto neznám, vypadá to legračně:-)), na český název jsem koukala do receptů našich babiček je segedín.. tady ve vyhledávači je jen s měkkým "i" ale je to fuk, hlavně, že je to dobré, ne? :-K

varilamyskakasicku:Ivko, to je věc nářečí, správně je segedínský (guláš), ale myslím, že je to dost zbytečná debata, ne?
Andrejko, jasný, psát si může kdo chce a jak chce, ale segedin není s ypsilonem, promiň

varilamyskakasicku:Já myslím, že se může psát oboje http://search.seznam.cz/?q=seged%C3%BDn&count=10&p...

1974andrea: jejda, píše se ale segedín, Andrejko, ne segedýn:-/

Děkuji všem za komentíky;-):-K

Mýlíte/nemýlíte...prostě variací je mnoho :-) Jako u každého jídla

rebeka:Taky jsem nikdy o segedýnu z hlávkového zelí, brambor a okořeněném majoránkou neslyšela, ale třeba se mýlíme;-)

Jejda, ještě, že to nevidí manžel. To by mi překopal mé plány, co v dalších dnech vařit. On totiž má moc rád zelí. Ale tato dobrota se tiskne a bude čekat připíchnutá na lednici na její realizaci.;-) Díky za inspiraci:-K:yes:

aaadobromila: tak to slyším, resp. vidím, poprvé, že by se segedín dělal z hlávkového zelí, navíc s bramborem:-O:-O
ale jistě, možné je všechno

:yes: uloženo k realizaci:-p

:-p:yes::-K

tak, a teď nevím, kterou tu majdu udělat.. tuto, která vypadá náramně fest jakože joooo:-p:-p:yes::yes: nebo tu bramborovou:-S:-D
no nic, jedno po druhém.. bramborajda čeké v sekci "na odzkoušení" dýlc.. tato frajerka bude muset, holt, počkat:-D:-D:-D

:yes::-p:-p

1974andrea: No tak já ho právě podobně dělám. Dávám jak ty brambory ( nemusím pak vlastně už vařit zvlášť přílohu ) a dávám právě kysané i čerstvé ( nejlépe to špičaté ). Ono je hodně variací a způsobů... ;-) Foto máš moc pěkný.

aaadobromila:Já myslím, že segedýn se dělá pouze z kysaného zelí a vepřového masa, brambory do něho asi taky nepatří. Ale kdo ví, třeba ho tak někdo dělá;-)

Kde je zelo, najím se spolehlivě a spokojeně i já:-p:yes:

Krásné! Řekla bych, že dle ingrediencí je to dost podobné Segedýnu, no ne? Bude to dobré!

Oh, to je krasa, dobrota uzasna!!

Tématické fráze:
zelná omáčka, zelná, segedin z hlavkoveho zeli, omáčka zelná, segedínský guláš z hlávkového zelí, zelna omáčka recept, omacka ze zeli, bílá zelná omáčka, zelná om áčka, receept na zelnou omačku, hlávkové zelí omáčka, omáčka se zelim nazev, segedín z klobásy, omačka segedin, omáčka s bílého zelí, bílá omacka ze zelí, zelna bila omačka, omáčka recept, omacka z hlávkového zelí, zeli omacka

Suroviny:
zelí bílé, zelí kysané, klobása, brambory, smetana na vaření, cibule, česnek, kmín drcený, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, majoránka sušená, máslo, mouka hladká, vývar masový, sůl

Přidat fotografie receptu