Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný chléb podle Paula Hollywooda

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Náročný

Doba přípravy 480 min Doba přípravy: 480 min

480 min (480 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 bochník

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 345 kJ /
1 756 kcal
Bílkoviny48,00 g
Tuky7,50 g
Vláknina43,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,03 g
Sůl10,00 g
Sacharidy352,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku vsypeme do mísy, na jednu stranu přidáme sůl, na druhou droždí. Přidáme melasu a 2/3 vody a prsty začneme vypracovávat těsto. Je-li potřeba, přilijeme zbytek vody, ale není nezbytné spotřebovat všechnu vodu (záleží na savosti mouky). Směs má být měkká, ale ne vlhká. Krok 2: Těsto přendáme z mísy na vál, který pokapeme trochou olivového oleje a hněteme 5-10 minut dokud těsto není hladké a elastické. Krok 3: Poté jej vrátíme do mísy mírně vymazané olivovým olejem a necháme kynout nejlépe 4 hodiny na teplém místě. Krok 4: Po vykynutí těsto přendáme na mírně pomoučený vál, propracujeme a vytvarujeme bochník. Krok 5: Jemně posypeme moukou, zakryjmeme utěrkou a necháme další 2-3 hodiny kynout. Krok 6: Poté vyhřejeme troubu na 220 stupňů, těsto přendáme na plech a pečeme na střední mřížce zhruba 30 minut. Do trouby je potřeba přidat mísku s vodou, aby se vytvořila pára. Po 30 minutách by chléb po poklepání na spodní část měl mít dutý zvuk znamení, že je dobře upečený. Necháme vychladit na mřížce.

Zveřejněno 19. 1. 2013

Poznámka autorky Lucasinka

Do těsta jsem přidala i jemněji posekaná slunečnicová a dýňová semínka. Chléb je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

www.lucasinka.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný chléb podle Paula Hollywooda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/03V3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný chléb podle Paula Hollywooda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/03V3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

U žitného chleba je pro tvorbu správné žitné střídky naprosto nezbytné kyselé prostředí, které vytvoří většinou kvásek.
Jinak je střída gumová a sražená. Pokud je celožitný chleba kynutý jen droždím, místo části vody do těsta bych doporučila přidat podmáslí nebo kefír - prostě aspoň něco kyselého.
Přidám fotku mého celokváskového žitného, snad nebude vadit;-)

Kája: tenhle je pečený ve formě https://www.toprecepty.cz/recept/33553-zitny-zrnic...
A tento jako bochník na plechu https://www.toprecepty.cz/recept/46856-zitny-chleb... :-p

Zobrazit starší odpověď

Žitná mouka celozrnná nebo chlebová?

Dobrý den, chléb jsem dneska upekla, dovolila jsem si přidat foto:-). Místo melasy, kterou jsem neměla, jsem použila javorový sirup, směs nakynula krásně a chlebík je nadýchaný. Přidala jsem místo semínek trošku drceného kmínu. Celkově ale musím říct, že je s tím tolik práce a směs se tak úděsně lepí (a to jsem nepoužila všechnu vodu a a dosýpala mouku), že nevím, jestli ta námaha stojí za to, i kdyby to byl nejlepší chléb na světě. Přesto posílám bodík, alespoň jsem si vyzkoušela něco nového:-)

Lucasinka 26. 3. 2015 18:29
Zajiste ano. Jsem si jista, ze jak s medem tak pripadne i s cukrem bude chutnat skvele. Ale neocekavejte pak takovou tmavou barvu chleba, ale spise svetlejsi.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu místo melasy použít třeba med, jelikož melasu nemám a chléb bych ráda upekla.:-?:-)

Pajaja: to jsem si myslela taky, dokud jsem nevyzkousela tenhle chleba, kteremu jsem nejdriv taky moc sanci nedavala. Jestli na to ma vliv dlouha doma opakovaneho kynuti, nevim, ale i presto, ze nebyl tak nadychany jako bily chleb, byl mekky, vlacny a urcite ne dusivy ;-)
Co to nejdriv vyzkouset? ;-)

Každý chléb "potřebuje" alespoň trochu bílé mouky, pak to není porovitý, ale dusivý. Každé celozrnné pečivo obsahuje i bílou mouku. Má víc lepku. Tohle nevím, nevím. . . :-S

Tématické fráze:
směs na žitný chléb, žitný chléb recept, žitný chléb s droždím, žitný chleba s drozdim, směs na pečení žitného chleba, žitný chléb, smes na zitny chleba, celozitny chléb s drozdim, recept na chleba, pečení paul holywood, recept na dobrý žitný chleba, celozrnny zitny chleb s drozdim, nadychany zitny chleba, paul recept, paul-hollywood chleba, nadýchaný žitný chléb, kynuty zitny chleba, kvaskovy celožitny s kefirem, žitný chléb smes, žitný chléb z droždí

Suroviny:
mouka žitná, voda, sůl, droždí sušené, melasa, olej olivový

Přidat fotografie receptu