Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Opečená panenka s křehkým a šťavnatým chřestem vařeným s máslem, podlitá smetanovou parmazánovou omáčkou podávaná s pečenými rozmarýnovými brambory potěší nejen vaše chuťové buňky, ale vypadá i krásně na talíři.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Panenku nakrájíme na stejně velké špalíčky. Špičku panenky v tomto receptu nepoužíváme. Krok 2: Špalíčky stáhneme po obvodu potravinářským provázkem, osolíme a opepříme.) Krok 3: Na troše oleje na rozpálené pánvi opečeme ze všech stran. Provázek po upečení odstraníme. Krok 4: Chřest oloupeme škrabkou. (Bílý chřest se loupe od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý). Zdřevnatělé konce odlomíme. Připravený chřest svážeme do balíčku a ponoříme nastojato hlavičkou vzhůru do hrnce s osolenou vařící vodou a kouskem másla. Krok 5: Dobu varu přizpůsobíme tloušťce chřestu (cca 10 minut). Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem a troubu vyhřejeme na 160 °C. Krok 7: V pánvi prohřejeme smetanu, přidáme hrst parmezánu, pořádně promícháme a mírně provaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Krok 8: Brambory očistíme, neloupeme, nakrájíme na osminky, zakápneme trochou oleje, osolíme, přidáme rozmarýn a pořádně promícháme. Krok 9: Brambory vyskládáme na plech a pečeme. Krok 10: Maso podáváme s chřestem, podlité smetanovou omáčkou a s pečenými brambory.

TIP: Nejlepší recepty z chřestem

Zveřejněno 23. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXq3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXq3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Děkuji za skvělý recept, dnes jsme si moc pochutnali. :-Q:-Q:-Q

Máš to moc hezky připravené:-p:-K:yes:

Edita Novoveská: Sýr parmezánového typu nemusí být jen italský, myslím, že hodně lidí ví, že ten pravý parmezán je Parmigiano Reggiano, který se smí produkovat jen v určité italské oblasti, ale i dokonce v ČR můžete sehnat české "parmezány" www.chemievjidle.cz/zrajici-syr/vrsatec-syr-parmezanoveho-typu-agrofarma www.vinarstvivolarik.cz/aktuality/uid_news/vino-nabizime-se-spickovymi-syry/. Ty už bohužel parmezánem nazývat nemůžeme, protože ten pravý parmezán je chráněn značkou původu, takže je jasné, že u ostatních sýrů se už název parmezán použít nemůže...Proto je tu to krásné slovní spojení "sýr parmezánového typu" :-)
Abych pravdu řekla, tak já osobně mám radši právě Grand Moravii,je jemnější, pravý parmezán je na můj vkus hodně pikantní - štipkavý, ale manžel ho miluje, takže mu občas udělám radost :-D

Ivusa: Tak nahradit se dá určitě i něčím jemnějším, nemusí to být zrovna parmezán...Ale právě ve spojení s tím chřestem je to hrozně dobrá kombinace, původně to byla hokus - pokus, prostě zbytky v ledničce a výsledek byl nakonec i jedlý :-D Možná bych zkusila Gorgonzolu, nebo naši Nivu, ta je taky taková pikantnější, celkem dobře se ve smetaně rozpouští a možná by to šlo i s tím chřestem :yes: Dobře rozpouštět by se měl i Ementál...Taková omáčka bude i krémovější....Tak snad jsem poradila :-)

Edita Novoveská:Jé,tak to se moc omlouvám,vůbec mě nenapadlo,že je to vážně míněný dotaz a ne jen rýpání.Se slovenštinou nemám vůbec žádný problém,narodila jsem se 1967.A odpověděla jsem docela civilizovaně,vzhledem k nedorozumění.Takže ještě jedna omluva a přeju hezký zbytek dne,nenechte si kazit náladu. :-8

Edita Novoveská 23. 1. 2013 17:14
Alexiss:
Keby som bola rozumela, nebola by som sa pýtala...!
U nás je Parmezán Parmezán a žiadne "napodobeniny" nenesú taký názov.
Alexiss, myslím, že ste na niektoré slová príliš háklivý (zvlášť ak niekto píše po slovensky) a že by ste mohli myslieť aj na to, že ak sa niekto niečo pýta, nemusí vždy žiť v Čechách alebo na Slovensku a teda nemusí vdžy poznať rôzne náhražky.
Určite Váš Gran Moravia je jedlý syr, ale nie všetci máme možnosť poznať českomoravský Parmezán.
Preto som sa opýtala a očakávala odpoveď civilizovanou formou.
Vidím, že je lepšie sa nepýtať, hlavne ak odpovie niekto, kto nie je autor receptu.
Do Wikipedie môže prispieva každý, kto sa prihlási a tak jej autentičnosť nie je vedecky podložená.

Edita Novoveská:autorka zřejmě myslela tip sýru. né každý dosáhne na originál;-)

Edita Novoveská:Zbytečné šťourání,dobře tomu jistě rozumíte.Slovo "parmezán" pro napodobeniny připouští i např.Wikipedie.Náš Gran Moravia je povedený,uznávaný i v Itálii a rozdíl v ceně není zanedbatelný.Tož tak.

Povedený recept i fotka ;-):-p:yes:

Edita Novoveská 23. 1. 2013 15:54
Čo je podľa Vás "nějaký sýr parmezánového typu".
Parmezán (Parmigiano Reggiano) existuje len jeden.

můj ty tondo koulenatej,to vypadá dobře:-p mě prosím bez těch zelených pinďůrků:-8
ale jinak:yes:

Nádherně naservírováno!!:yes:

:-Kpěkný receptík lahodící oku i chuti:yes::yes:jen bych se chtěla zeptat :-Ozda by bylo možné nahradit parmezán jiným sýrem,neboť zrovna parmezán nemusím.:-((

Jistě dobré a foto krásné;-)

Krásné recept i fotka:yes::yes:

:-p:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
veprova panenka s omackou, vepřová panenka na smetaně, vepřová panenka na smetaně recept, panenka se smetanovou omáčkou, vepřová panenka s parmazánem, vepřová panenka recepty s omáčkou, veprova panenka omacka, vepřová panenka, vepřové maso s chřestem, panenka na smetaně, omacka k veprove panence, vepřová panenka v parmazánu, vepřove s chrestem, panenka s parmazánem, omáčka z vepřové panenky, kuchař ví panenka, vepřová panenka na smetaně recepty, vepřová panenka recept, špalíky z vepřové panenky, smetanová omáčka s parmazanem

Suroviny:
panenka vepřová, sůl, pepř čtyř barev, olej, chřest, máslo, smetana na vaření, parmazán, brambory, sůl, pepř, rozmarýn

Přidat fotografie receptu