Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Cukroví patří mezi nejsladší vánoční tradice. Jeho pečení a zdobení sice vyžaduje dost času a energie, ale výsledek stojí za to. Pokud máte doma malé nezbedníky, kteří rádi pomáhají s přípravou, máme tady cukroví přímo pro ně - ořechové ježky.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Roxana

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení a chladnutí

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení a chladnutí)

Suroviny pro 30 kusů

30kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 962 kJ /
2 620 kcal
Bílkoviny43,93 g
Tuky133,33 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 256 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy305,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hladké mouky, změklé Hery či másla, cukru a žloutku vypracujeme těsto. Necháme minimálně 5 hodin uležet v chladnu. Krok 2: Odleželé těsto pak dělíme na malé kousky. Do každého kousku vložíme půlku jádra vlašského ořechu. Vytvoříme kuličku a vytvarujeme čumáček do špičky. Krok 3: Vytvarované ježky pak přeneseme na plech s papírem na pečení a pečeme 10–15 minut na cca 170 °C. Krok 4: Po vychladnutí ježka, kromě hlavičky, máčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu. Čokoládou také uděláme za pomocí špejlí oči a čumáček. Necháme uležet pár dnů.

TIP: Tipy na různé způsoby, jak rozpustit čokoládu

Zveřejněno 1. 2. 2013

Poznámka autorky Roxana

Viděla jsem i jiná krásná zvířátka jako cukroví, ale recept nemám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJwm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJwm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (49)

Romana: Za dlouho, ale odpovídám. Začala jsem dávat jen žloutek, bílek je činí zbytečně tvrdýmí.<3

:no:nepochutnali jsme si,je to tvrdé suché a nebýt čokolády tak nejedlé,jen to hezky vypadalo,víckrát ne,do dobrého domácího cukroví to má hodně daleko,škoda materiálu

Jarka: Není nic jednoduššího než to příště nedělat. :-p

Ježky jsem už dělala,ale ty tělíčka byly tvrdé,tak jsem je už vícekrát nedělala. Zůstávám u klasiky.

Chudíková Marta 14. 12. 2017 09:35
Dobrý den, myslíte že by vadilo kdybych místo ořechů dala dovnitř třeba lentilku? Nerozteče se při pečení? Děkuji za odpověď

Chudíková Marta: to jsem nikdy nezkoušela, ,já myslím že se rozteče, je otázka, zda vyteče z těsta...:-((

Hotovooo, snad budou i tak dobry, jak vypadaji <3

DOBRÉ :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):yes::-)

Roxana: moc dekuju,takze asi udelam z polovicni davky :-K

Petti.K: :-K Petti, není zač děkovat, já zas musela z dvojité, no děti už jsou dospělé... tak možná vnuk jednou bude plácat ježečky, škoda, že jsem to neznala když děti byly malé, ale i tak jsme se u pečení vyblbli.:-D

Zhruba kolik kusu bude?diky :-K

Petti.K: Mně to vychází tak asi 45 ks. :-)

Já pecu ježky tak,že testo namačknu do malé formicky na ořechy ,ozdobim stejně, ale přilepuji je na oválek z lineckeho testa marmeladou.Pak krásně změknou.

Toto je zase moje inspirace na využití ježků, dovolila jsem si přidat foto.:-)

Díky, hlavně děti se vyblbnou.;-) A ještě něco, v poslední době už nedávám celé vejce, jen žloutek, jsou trochu měkčí, ale ono toho těsta tam moc není, tak rozdíl zas tak markantní není.
Ale zas mám dost bílků na kokosky....:yes:

kucharko-pekarka 11. 12. 2015 18:17
Recepty jsem vyzkoušela, pekla jsem je hlavně pro mojí mladší sestřičku. Musím říct , že doma se po nich můžeme utlouct. Jsou opravdu výborné, a proto se bojím , že nevyzbydou do Vánoc :-) Posílám boďíka

kolik asi vyjde ježků z jedné várky?

heske a viborne:-D:-K

Eva Poláková 9. 12. 2014 10:42
zasílám ještě jeden recept na ježky:300g. hl.mouky,100g másla,/hera/,100g sádla, 50g cukru kr., 1 vejce.Postup stejný.

Eva Poláková:

Lenkaantosovska: :-D:-D:-D... nezkazí, dej je do chladna, ale spíš je braň vlastím tělem, sic záhadně do vánoc zmizí...:no:

Takto můžete udělat i žaludy,stejným způsobem.Jen z jedné strany trošku protáhneme zaoblíme a jen konec namočíme do rozpuštěné čokolády a kokosu.

Určitě nezkazí, já si je zvykla dělat jako první, letos už je mám taky hotovy 2 týdny:-)).
Ale inovace - dávám jen žloutek, aby nebyli tvrdí, ale nijak to celé vejce tak nevadí:yes:

Lenkaantosovska: Skaziť sa neskazí, nie je tam žiadny krém. Pekne sa to rozleží, len to musíš uložiť do krabice a do chladu. ;-)

Ahojky holky je to moc brzo dělat ježky ted??? nezkazí se mi do vánoc????:-?

Super, taky tedy už budu dávat jen žloutek, stejně bílky sbírám na kokosky.

Díky děvčata za komentíky.:-K

Ivakostička 10. 12. 2013 18:57
tak jsme s dcerou dneska dodělali ježky a musím říct,že jsou senzační!!!!!:-pOpravdu je dobrý dát jen žloutek,do dvou dnů změknou.Jinak jsme je obalovaly v kokosu nebo ořechách.Oboje jsou luxusní!!!!!;-)http://www.toprecepty.cz/recept/31887-vanocni-cukr...

No to máš pravdu, 3 jsem zlikvidovala už i já... a to budou měkčí, -byli nepovedení - tak si nebudu dělat ostudu, že jo:-D:-))))

no já už to udělala i s tím bílkem,tak teď "děj se vůle boží" no stejně se to všechno zbaští

Ano, změknou, ostatně toho těsta tam není moc, je to obalená půlka ořechu, ale ten žloutek asi bude vhodnější.:-K

Roxana: A nezmäknú po čase? Sú vždy tvrdšie?

Ano, takto jsem recept kdysi dávno získala a po celá léta dělám. Je zajímavé, že i mne letos trklo, že dávat bílek asi nebudu, protože jsou ježci zbytečně tvrdí. Asi bude lepší dát jen žloutek, pokusím se to opravit.;-)

prosím,do těsta zapracovat celé vejce?i s bílkem?

recept jsem dostala od švagrové. Jsou naprosto úžasní :-p:-p:-p:yes::-K

vypadají hezky ale zkusim je z jiného těsta.nepečeného.piškotového,rumového těsta....jako na nepečene kulícky...klasika.:-)

Aha, ale toho bych se trochu bála, chuťově ne, ale že to nebude držet pohromadě, nevím, možná za pokus to stojí, třeba vytvoříte nový recept:-K, mne to nenapadlo.:-p

Myslela jsem např. piškotové nepečené těsto,něco podobného jako na vosí hnízda...:-)

Tak to jste mne, Veroniko, zaskočila... já mám tento recept a o inovaci jsem se nepokoušela, momentálné mně ani žádné těsto - krom marcipánu - nenapadá.
Já s marcipánem moc nepracuji, tohle těsto je vlastně něco jako linecké, nevím, jakou by ta kombinace měla chuť?:-S

ježci jsou nádherní,ale chci se zeptat,zda by to šlo i z nepečeného těsta :-) Děkuji za odpověď.

Jaroslava 21. 11. 2013 11:16
Ježci vypadají moc hezky,také je zkusím udělat na vánoce.Díky za recept.:-K

Hólky, ahojte a díky za komentíky.:-K

Já už sem nechodím dávno a najednou mi na meil přichází vaše zprávičky k ježkům, tak jsem nakoukla:-)))

No, děti se u toho vyřádí, já si zkraje myslela jak to bude složité a ona je to docela zábava a kreativní činnost.

Mně se letos do pečení nechce, nevím jak to, ale ježkama většinou začínám, Doufám, že vám budou chutnat, nejsou chuťově špatné - ostatně nic špatného se tam nedává žejo?;-)

WW kunzko@seznam.czUŽ JSEM JSI UDĚLALA TESTO A JSEM ZVEDAVÁ JAK TO BUDE CHUTNAT...-)

Helena Marková 19. 11. 2013 22:04
Krásné:-D

:-pJééééé to je super a ještě něco takového pro dětičky???

Předpokládám, že cukr a vejce patří také do těsta.

uložila jsem si je- jsou úžasní-udělám na vánoce:-)

:-O uzasneeeeeeeeeeeeeeee:-D mnamkyyyyyyyyy

:yes::-p jsou výborní :-!

:yes::-))Krasne..

To je nádhera.Jsou krásní:yes::-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
vánocni cukroví recepty, vánoční cukroví 2018 recepty, vánoční cukroví 2013 top recepty, nepečené cukroví ježci, recepty na vánoční cukroví ořechové, cukroví ježek, recepty na vanočni cukrovi, ježci recept, top recepty na vánoční cukroví, recept na vánoční ježky, vánoční cukroví ježek, vanocni cukrovi zviratka, ježek cukroví, vánoční cukroví 2018, vánoční cukroví, recepty vanocní cukroví, recept na ježky, pečení ježci, vanocni cukrovi-jezci, cukroví ježkovi

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, cukr krupice, žloutek, ořechy vlašské, čokoláda na vaření, kokos strouhaný

Přidat fotografie receptu