Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Ideální na zelený čtvrtek" Polentové nočky se sýrovým špenátem

Polentové nočky se sýrovým špenátem jsou ideální volbou pro každou příležitost, ať už si přejete uvařit rychlý oběd nebo večeři. Tento jednoduchý, avšak chutný recept spojuje krémovou polentu s bohatou chutí sýrové špenátové omáčky.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 070 kJ /
2 407 kcal
Bílkoviny69,68 g
Tuky142,72 g
Vláknina37,16 g
Cholesterol 386 mg
Sodík 307 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy199,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravte pečený česnek a dobu pečení zkraťte na 45 minut, protože máte jen 1 palici. Po vytažení z trouby otevřete alobalový balíček a nechte ho vychladnout. Krok 2: Zatímco máte česnek v troubě, uvařte polentu podle návodu na obalu (ze své zkušenosti radím použít o něco méně vody, než je uvedeno, jinak bude kaše příliš řídká) s menším vylepšením, že do vody hoďte 2 stroužky česneku a 80 g másla. Krok 3: Jakmile je kaše připravená, vyndejte česnek a nechte kaši mírně vychladnout a zhoustnout. Teď přišel čas na omáčku. Šalotku nakrájejte na drobné kousky a osmažte ve velké silnostěnné pánvi na kousku másla dozlatova (trvá to asi tak 8 minut). Krok 4: Do pánve vložte všechen špenát, přikryjte pokličkou a nechte za občasného promíchání zvadnout (trvá to asi 5 minut). Potom ještě 5 minut smažte, až jsou listy krásně měkké, ale zachovají si svůj tvar i barvu. Krok 5: Do špenátu vymáčkněte pečený česnek a vmíchejte do směsi (pokud některé stroužky více drží tvar, trošku je rozmáčkněte vařečkou). Nakonec vlijte smetanu a promíchejte. Krok 6: Jakmile se zahřeje, přidejte na jemno nastrouhanou kolibu, nechte ji rozpustit a vmíchejte do omáčky. V případě potřeby můžete dochutit troškou bílého pepře a soli, ale chuť špenátu i sýra je sama o sobě poměrně výrazná. Krok 7: Pánev přiklopte pokličkou (nebo pokryjte alobalem) a vložte do chladnoucí trouby po pečeném česneku, aby omáčka zůstala teplá). Krok 8: Z mírně teplé polenty vytvarujte pomocí 2 čajových lžiček nočky (klaďte je nejlépe na plech vystlaný pečicím papírem, nebo potravinovou fólií). Krok 9: V pánvi rozehřejte zbytek másla se lžící slunečnicového oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a na středním plameni smažte nočky dozlatova (trvá to asi 8-10 minut na jednu dávku). Krok 10: Nočky zalijte špenátovou omáčkou a podávejte se sklenkou vychlazeného Veltlínského.

TIP: Co dobrého udělat z polenty

Zveřejněno 23. 3. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/polentove-nocky-s...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Ideální na zelený čtvrtek" Polentové nočky se sýrovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0R0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Ideální na zelený čtvrtek" Polentové nočky se sýrovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0R0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

K@tka:

Fajn, OK.

Vlasta: Ehm, pardon. :-8 Pánvi. Osmažte na velké silnostěnné pánvi.

"a osmažte ve velké silnostěnné" ???
Tady něco schází!

:-p:yes: to by mi moc chutnalo :yes::-K

Krásné:-K:-p:yes:

Moc hezký receptík a krásně jedlé fotky:-p:-K:yes:

Krásný recept, moc se mi líbí:-p:-):yes:+4

magdalenka: Jé dobrý nápad, taky :-K:-K:yes::yes:

spagetka: :-*

K@tka, krásne si tvorila!:yes:
Ja tú polentu rozotriem na peč. papier (cca 1,5 cm), nechám vychladnúť - dobre stuhnúť, vykrajujem tvary, príp. pokrájam na štvorce a potom opekám na oleji. Píšem to iba tak, ak to nepoznáš, príp. by sa ti nechcelo robiť noky.
Na Zelený štvrtok zvyknem robiť špenátové halušky, ale teraz možno bude špenát s opekanou polentou...;-)

moc hezké:yes::yes::-):-K

Ještěžes ten balíček polenty vyfotila, tak já chodím denně kolem ní a jsem slepá jak, uvědomuju si, že to balení znám.....:-O:-O:-8:-8:-D:-D:-D, jinak ukládám :-p:yes:

Tématické fráze:
co se ji na zeleny ctvrtek, recepty na zelený čtvrtek, jídla na zelený čtvrtek, zelený čtvrtek recepty, jídlo na zelený čtvrtek, zelený čtvrtek jídlo, zelený špenát, polentove noky se spenatem, zelený čtvrtek jídla, špenát s polentou, recept na zeleny ctvrtek, recepty na zelený čtvertek, zelený špenát recept, pečení na zelený čtvrtek, jidlo zeleny ctvrtek, listový špenát polenta recept, zelený čtvrtek jídlo, co je zelený čtvrtek, polentové halušky, recepty zeleny ctvrtek

Suroviny:
polenta, špenát čerstvý, cibule šalotka, česnek, česnek, smetana, koliba, máslo, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu