Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlučínské koláče

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Snadný

Suroviny pro 60

60

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie88 396 kJ /
21 128 kcal
Bílkoviny487,30 g
Tuky894,46 g
Vláknina177,40 g
Cholesterol 3,59 g
Sodík 9,30 g
Sůl22,79 g
Sacharidy2 693,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháním surovin nachystáme posypku a dáme do chladna. Krok 2: Nachystáme náplně. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejítý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr.
Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout.
Po vykynutí propracujeme a necháme 15 minut kynout.
Pak znovu propracujeme a 15 minut necháme kynout. Krok 4: Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout.
Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme.
Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem.
Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené „okvětní lístky“ do tvaru kytičky.
Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15-20 minut dozlatova.

Zveřejněno 11. 7. 2014

Poznámka autora casino

Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15 cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80–100 g těsta. Na1 ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40 g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20 g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1 kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4 ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral…

A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto!

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hlučínské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/77MA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hlučínské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/77MA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

:-)<3<3<3:-K

No, já bych to v porovnání s našimi koláčky, které se dělají na Podluží u našich nenazvala ani drahé, ani moc cholesterolu. Ale vypadají hezky a mohou být dobré :yes: Ale té posypky mi přijde velká dávka.

Super. Děkuji moc za recept. Jsem totální amatér a zvládla jsem to ????. Sice mi to trvalo mnohem déle, ale výsledek stojí zato.:yes:

zizala: myslím, že do určité doby mohli autoři jako hlavní označit i cizí fotky, to bylo asi omezeno v době, kdy je místo toho začali odstraňovat;-)

Zobrazit 6 starších odpovědí

simko.jit: Protože mastná mouka nevezme vodu-mléko atd. Tak tedy až těsto vypije všechnu tekutinu, tak se má dávat omastek. Promaštěná mouka se dává do sušenek a ne do kynutého těsta. Tady se o sušenky nejedná, jako linecké a td.

Jana Remkova: Jani - a kde jsi byla, když jsem pomalu tři dny na netu hledala jak se tahle drobenka dělá? já původně teda našla název - drobenka kostičky, našla jsem i fotku nějakého pekařství, prý je to jejich specialita. na diskuzích nikdo nevěděl - až mi jedna holčina na dámě napsala ten název hlučínské - a pak jsem hledala a našla recept někde na nějakém rádiu či co to bylo.
Ale to hledání to mi dalo zabrat, sem snad kvůli tomu aj nespala :-)) a ano recept je super, srozumitelný a hlavně ty fotečky jsou krásné.

Vzhledem k tomu, že hlučínské koláče znám dobře, protože jsem ze SM, musím říct, že je recept super a dobře popsaný:yes:

tak co já jsem se nahledala receptu jak na takovou posypku. pekla jsem je totiž v červnu a ten recept tu s těmi super fotkami ještě nebyl. takže si ukládám a dávám bodík. a dovolím si přidat fotku.
pak jsem teda dělala z drobenky už jenom kostičky, protože to správné zdobení mi prostě nešlo.
Jenom mne ještě zajímá - proč se ten vlahý tuk dává až do téměř vypracovaného těsta? To jsem nepochopila. Já ho tam prskla hned - všechno dohromady do pekárny.

Vypadají moc pěkně - vyzkouším.:-))

Tyhle prajzké koláče znám a k tomu nakousávání - označují je počtem drobenkových špetek - okvětních lístků a na makové se dává kompotovaná třešnička. :-p

Máš je krásné:-K:yes:Pamatuji si,že jako dítě jsem vždy ze všech koláčů snědla tu"posýpku"která mi chutnala nejvíce:-p:-8

:yes::yes::yes::-)):-))super koláče:-))

Poctivá práce:-! Tomu říkám já super koláče. :yes:

I mně se koláčky líbí, hned bych si dala :yes::yes::-K

Tvoje koláčky jsou super, už na Labužníku se mi líbily. Možná by se mohlo zmínit, že se dokonce pořádají kurzy pečení těchto koláčů http://www.lidovky.cz/podivejte-se-jak-se-pecou-pr.... A pokud pátráš, čím zahustit povidla, je ideální do nich nastrouhat jablko (pektin) nebo si rozpustit trochu pudinku ve lžičce vody a zamíchat ho do povidel (tak, jak se to dělá i s tvarohem). Povidla si vařím sama, ale pokud už je musím koupit, hledám ta s přídavkem jablek v plastovém kelímku s názvem NOVA.

casino: řeč hoď, ale o focení si udělej forum, jo?:-D:-D:-D, víš jak to myslím, aby se to tu nerozhemžilo o focení, místo kritiky tvých koláčků;-):-)):-)):-)) Koláčky vypadají dobře, oni většinou takhle slavnostní koláčky bývají složitější, ale naši předci si uměli holt pohrát a ten čas té přípravě dali ;-):yes:

tetina:
Zkuste se zaregistrovat a o focení můžeme hodit řeč:-))

Mě se koláčky líbí;-)dávám bodík č.3;-)

Casino, chtělo by to vypilovat ještě to focení, kde by vaše koláčky více vynikly a byly by zcela dokonalé;-):-D

Tématické fráze:
recept na kolace, hlučínské koláčky, čím zahustit povidla, hlučinske kynute kolače, posypka na hlucinske kolace, koláče recept, slavnostní koláč, slavnostní kolače, kolace, jak se dělají koláče, prajzké koláče, hlučinské koláč s tvarohem, hlučínské koláče na plech, hlušínské koláče, čím zahustit jablková povidla, drobenka na hlučínské koláče, svatebni kolacky hlucinske, jak zahustit povidla, hlucinska posypka, slavnostní koláčky

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, máslo, sádlo, olej, droždí, sůl, mléko, žloutek, vejce, mléko, mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, cukr moučkový, žloutek, rozinky, sůl, kůra citronová, máslo, mák mletý, mléko, cukr, rozinky, sůl, kůra citronová, skořice, máslo, rum, piškoty, povidla švestková, cukr krystal, sůl, máslo, rum, perník

Přidat fotografie receptu