Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční kapustnice z Podolince

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Angel 666 Angel 666

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 961 kJ /
708 kcal
Bílkoviny67,10 g
Tuky31,60 g
Vláknina5,80 g
Cholesterol 308 mg
Sodík 5,38 g
Sůl12,80 g
Sacharidy35,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby namočíme do studené vody, aby nabobtnaly. Krok 2: Pak je necháme odkapat a vhodíme do hrnce na lžíci rozehřátého sádla nebo másla. Krok 3: Necháme krátce orestovat, pak přidáme sušené švestky, pokrájené zelí, tlučený kmín, zaprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Krok 4: Osolíme, opepříme a vaříme, až zelí i houby změknou. Krok 5: Ze sádla nebo másla a hladké mouky umícháme středně tmavou jíšku, kterou polévku zahustíme. Krok 6: Povaříme, do polévky přidáme pokrájenou klobásu a necháme ještě krátce povařit.

Zveřejněno 16. 12. 2014

Poznámka autorky Angel 666

Recept jsem objevila ve starém otrhaném vánočním časopisu po babičce :o), bohužel chybí titulní strana a tak netuším, kdy byl časopis vydán.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kapustnice z Podolince

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4q6g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kapustnice z Podolince

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4q6g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Ráno na Štedrý deň nalejem do veľkého hrnca 4 litre vody z kyslej kapusty, vhodím do nej 3-4 strúčiky dobrého cesnaku, 2 čili papričky aj so semienkami, klobásy zapekačky - 1 kus na osobu -, domáce (alebo z farmárskeho trhu) údené klobásy - tiež po jednej na osobu -, zmes sušených húb krátko namočených vo vode a scedených, aby v nich nezostali nečistoty, tiež počítam po menšej hrsti húb pre každého. Nechám zovrieť, potom stiahnem plameň na minimum a varím a varím. Len čo sa vyparí za pollitrák tekutiny, dolejem rovnaké množstvo vody. Kapustnica si bublá vzadu na najmenšom horáku aspoň 4 hodiny. Stav tekutiny musí zostať približne rovnaký. Nakoniec do nej zavarím tarhoňu. Nedávam nijakú zápražku, ani ďalší tuk, klobásy ho majú dosť. Je to recept mojej prababky a možno aj starší a takáto kapustnica sa varí v našej rodine iba na Štedrý deň. Kyslá je, až štípe za ušami;-) Angel, za svoj recept si zaslúžiš:yes::-)):-K Krásne Vianoce tebe a všetkým na topreceptoch:-K:-K:-K

Jituško,tahle dobrá polévečka by mi chutnala,mňam:-p:yes::-K
Když je pěkně uleželá,tak ty sladké švestky krásně natáhnou tu nakyslou chuť ze zelí a jsou takové mňamkovně navinulé:-*O ty je u nás boj:-D

tejajo, díky za tip, někdy to určitě takhle vyzkouším ;-)

Angel 666: U nás práve preto, že sa kapustnica takto robí, dostaneš pred Vianocami v obchode aj čistú jušku. My tiež nakladáme kapustu doma, nemá chybu, je iná ako z obchodu, to máš úplnú pravdu. Ale ak aj tú pytlíkovú dáš do hrnca a zaleješ vlažnou vodou, necháš pri izbovej teplote, za 3 dni máš krásne kyslú šťavu, kapusta prekysne.;-)

tejaja: věřím, že z toho nálevu to je dobré, ale já nemám domácí naložené zelí, měla jsem koupené v pytlíku a tam žádná tekutina není, tak se musí něčím zalít :-).
Když jsem byla malá, babička zelí každý rok nakládala do dřevěného soudku a to bylo něco jiného ;-)

Angel 666: U nás sa na Štedrý deň podávala juška, teda polievka len čisto z kapustovej vody ( teda nie obyčajná voda ), v ktorej bola samozrejme aj kyslá kapusta, sušené huby, polievka sa zahustila trošičkou maslovej zápražky a do vložkou do jušky bol papcun ( tarhoňa). Bola to pôstna polievka, žiadna klobása a pod.
Teraz to už dodržiava málokto, varí sa kapustnica, ale zase žiadna voda ako píšeš, proste sa dáva kyslá kapusta aj s vodou, ktorú vytvorí, teda s juškou. Nijaká voda sa nepridáva. Ak je príliš kyslá ( ona ale kyslá má byť :-D ), tak sa zriedi vývarom z údeného mäsa, ktoré sa okrem klobásy do kapustnice pridáva. Ale skutočne len málo, kapustnica musí byť proste kyslá, je z kyslej kapusty. ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/3048-babiccina-kap...

Ivano, jsem zvědavá, jak bude chutnat u vás :-)

Ďakujem všetkým, čo komentovali môj komentár k polievke, no mám dojem, že sme sa nerozumeli, alebo ja som to nezrozumiteľne napísala. Všetky prísady sú v pohode, mne tam nesedel iba ten hovädzí vývar, preto mi to pripomenulo nemecký eintopf.
Želám všetkým krásne, pokojné a zasnežené Vianoce.:-K:-K:-K

Na zítřek nevím jakou polívku, tahle mě láká vyzkoušet, asi jí uvařím, né asi ale určitě.

Cecilka: a vidíte, nám to chutnalo. Opakuji, že jsem recept našla v prastarém časopisu, odhaduji, že může být tak někdy ze šedesátých, sedmdesátých let minulého století.
Recept mě zaujal, tak jsem ho vyzkoušela. Na Vánoce zelňačku nevařím, míváme rybí polévku. Ale recept byl takhle vánočně pojmenován, tak jsem název nechala a vařila přesně podle něj, což se týká i přidání klobásy nakonec. Pokud dobře čtu, tak tam píšu, že klobásu v polévce ještě povaříme. Hovězí vývar byl v receptu, tak jsem ho taky použila, myslím, že se hodil víc, než obyčejná voda.
V našem domácím jídelníčku je zelná polévka podle toho, jak ji vařila moje babička a ta se dělá s uzeným masem, tudíž je z uzeného vývaru.
Tahle polévka mě právě lákala k vyzkoušení, protože je z úplně jiných ingrediencí než je běžné. Musím jen opakovat, že nám chutnala. Kdyby nám nechutnala, tak bych ji sem nedávala. Vkládám jen recepty, které vyzkouším a které nám chutnají. Nikoho, ani Vás nenutím, abyste podle tohoto receptu polévku vařila.
Mám ráda staré recepty a třeba někoho taky zaujmou.

Slivky sa do kapustnice v niektorých regiónoch pridávajú, nie všade. Ale o pridávaní hovädzieho vývaru počujem prvý raz. Ale možné to je. ;-)

cecilka: Na Slovensku (v rôznych regiónoch)je časté pridávanie sušených sliviek do kapustnice. Nemyslím si, že výsledné jedlo by bolo príšerné. Skôr naopak.

Angel 666, nechcem sa do vás navážať, ale kapustnica podľa vášho receptu musí byť príšerná. Neviem si totiž predstaviť kombináciu kyslej kapusty=zelí, húb, sušených sliviek, klobásy, pokrájanej a pridanej až na koniec=poriadne neprevarenej a hovädzieho vývaru. Veď to je typický nemecký eintopf a nie kapustnica. Ale, keď vám to chutí....

Angel 666, vy už ste mali Vianoce?:-?:-?:-?

Jano, těch švestek jsem se bála, ale byly tam moc dobré :-).

Andreo, jasně, že nevadí ;-).

Jitko, mám tady podobnou, staršího data, bez hub, ale taky dobrou. Dávám s dovolením do podobných;-)

Líbí se mi tam ty švestky :-p

medmic: jak jsem recept našla, tak jsem ho uvařila ;-). Nic nebrání tomu, vynechat klobásku, aby to bylo fakt postní jídlo :-)

Mňam, ale postně mi to moc nevypadá :-)

Děkuji ;-):-K

Tahle zní lahodně a určitě zařadím do repertoáru. Díky.:-K
Bod je snad samozřejmý a jsem první :yes:

Tématické fráze:
vanocni kapustnice, vařeni kapustnice, novoročni kapustnica, domaci kapustnice, kapustová polévka kapustnice, voda z kyslej kapusty recept, vánoční kapustnice recept, kapustnice, staročeská juska, ulezela rybi polévka, rybí slovenská polévka se sušenými se švestkami, kapustnice vánoční, polévka juška, rybí polévka se sušenými švestkami, vanocni juška, kapustnice s uzeným masem, slovenská kapustnice s fazolí, kapustnice se švestkama, slovenská vánoční kapustnica, slovenská vánoční rybí kapustnice

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, švestky sušené, sůl, pepř, paprika sušená sladká, klobása, sádlo, mouka hladká, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu