Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

Tradiční gyros, osvěžující tzatziki, autentický řecký salát plný čerstvé zeleniny a křupavá pita – to vše dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, která vás přenese na řecké pláže, přímo do srdce Středomoří.

Hodnocení receptu je 5,0 (61×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odležení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odležení)

Suroviny pro 3 porce

1 hrnek = 250 ml

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 640 kJ /
2 782 kcal
Bílkoviny186,44 g
Tuky49,96 g
Vláknina22,17 g
Cholesterol 237 mg
Sodík 1,98 g
Sůl4,75 g
Sacharidy387,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, cibulí, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda. Krok 2: Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.

TIP: Jak na domácí pita chléb - rady a tipy

Zveřejněno 27. 1. 2015

Poznámka autorky 1974andrea

Nemáte-li koupenou kořenící směs Gyros, namíchejte oregano, tymián, rozmarýn, papriku mletou, chilli, špetku římského kmínu a sušený česnek.

Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.

Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xY3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xY3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

:-)

:-)<3:yes::yes::-K

1974andrea: Nic ve zlém, já se s vámi nechci dohadovat, jen jsem napsala moji zkušenost a zklamámí. Dříve, než jsem byla v Řecku, jsem byla v Turecku a znala jsem kebab. Těšila jsem se, že ochutnám a porovnám s kebabem. Třeba takovýto paskvil dělali pouze tam, kde jsme ho koupili, nevím, a gyros menu na talíř jsem si nikdy nedala. Ani jsem to Řecko neprocestovala tolik, jako vy. Létali jsem potom hlavně do Turecka, které jsme si zamilovali a jídla tam mají skvělá. Možná by se dala vysledovat gastronomická historie, jestli ty hranolky dávali ke gyrosu i dříve, než začal ten příliv turistů či nikoliv. Určitě je gyros a pita o dost starší, než ty hranolky. Děkuju za diskuzi.

slivkovak: Super, moc díky za realizaci i foto :-K

Výborné, i pita se povedla.

sikulka7: Jak myslíte. Vidím, že Vás nepřesvědčím o tom, že hranolky tam dávají normálně. Můžete si samozřejmě říct, že je tam nechcete. A když vám dají gyros menu na talíř, je tam maso, pita, hranolky, rajčata s cibulí a petrželí a tzatziky. Jestli je to pouze pro turisty, nechám na Vás. Já myslím, že jsme těch vesniček s místními tavernami prolezli dost, abych si udělala svůj obrázek. A nikdy jsem nedostala jako vy s bagetou a majonézou ;-)

1974andrea: Máte pravdu, dávají. Jak jsem psala, i já jsem kdysi dávno hranolky ke gyrosu dostala i s majonézou, ale nepatří tam. Dávají je tam jenom pro turisty.;-)

sikulka7: Byli jsme v Řecku několikrát, na různých ostrovech a pokaždé byla možnost hranolek rovnou k masu a zelenině do pity. Takže hranolky k tomu určitě dávají ;-)

marcík - překvapily mě ty hranolky ke gyrosu. Ty tam přece vůbec nepatří, hranolky jsou americké, v Řecku se podává pita. Ale podělím se s vámi, co se mi stalo při první návštěvě Řecka počátkem devadesátých let. Znala jsem kebab a celá natěšená hned první den běžela ochutnat gyros. Gyros byl správně , ale "nacpali" mi to do bagety s hranolkama a s majonézou. Pravda, bylo to v turistickém centru a takto je asi zkazili turisti kdoví odkud. Bageta letěla rovnou do koše a od té doby jsem si hlídala, aby se to neopakovalo. Přeju vám všem, ať vám chutná tenhle gyros z pánve, vypadá lákavě, určitě vyzkouším.
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.:-8

marcik, hosta: Ani pravý kebab není z mletého masa, gyros i kebab se ořezávají z rotujícího opékaného válce masa. Válec se připravuje tak, že se na svislou tyč (jehlu) napichují a kladou kolem plátky marinovaného a kořeněného masa a vše se stlačuje tak, aby to dělalo jakoby jednotnou hmotu. Pak se tento točící se válec opéká (v dnešní době elektrickým grilem) a opečená vrstva se postupně okrajuje ve formě lupínků. Gyros je název řecký, kebab je v turečtině, ale je to vlastně totéž. Jen Turci, na rozdíl od Řeků, nepoužívají maso vepřové, ale to i Řekové použijí spíše výjimečně.

Vážení přátelé Paul Sulc, hosta a marcik, všichni se mýlíte, protože gyros a kebab jedno jsou. Rozdíl je v použitém masu a možná i v koření, ale ani jeden není z mletého masa . Obojí jsem ochutnala v originále - v Řecku i Turecku. Chutí jsou velmi podobné, jsou z plátků masa, marinované s kořením a napíchnuté na jehle do tvaru kužele, točící se ve vzpřímené poloze u grilu. Liší se masem . V Turecku je islám, nejedí vepřové a kebab pečou ze skopového masa, pro turisty z kuřecího. V Řecku grilují gyros z vepřového. Oba, kebab i gyros mají stejný původ v Turecku. Kebab vznikl v Turecku někdy koncem 19.století. Když v roce 1923 byla vyhlášena Turecká republika, vyhnali Turci miliony Řeků, žijících převážně na pobřeží a ti si sebou odvezli recept na kebab. Lehce ho upravili , přejmenovali a proslavili po celém světě.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !;-)

Nádhera, úplně jsem se zasnila :-D Letos Řecko nebude, ale tohle určitě vyzkouším :yes:

Konecne, konecne recept,kde jsou vyjmenovana koreni a ne jen "koreni na gyros", to je spise od nejakych dementu, kteri vari jen s polotovaru. Copak Rekove uzivaji "koreni na gyros"? Urcite ne. Takze dik za poradny recept.

Danca:Dančo, tak to jsem ráda, že všechno dopadlo nad očekávání;-)

Dnes jsme měli tohle skvělé jídlo k obědu a rodinka si jen mlaskala:-D. Gyros občas dělám, ale pita byla moje premiéra. Podle ohlasů dopadla nad očekávání dobře, takže se jí už nebudu bát!:-D
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!:-K :-K:-)

Majka: No jistě že nevidíš, tohle je suprové, to byla reakce na komentář Paula Sulce, který si to popletl s kebabem;-)

Nevím,jak kdo,ale já tam mleté maso nevidím,jak píše Paul Sulc,ale i tak to vše vypadá moc chutně,tak jistě udělám.Receptík je dobře popsán,už se mi sbíhají sliny.

Paul Sulc: gyros a mleté maso? To snad ne:-)) Jde o pláty kořeněného, v orginále různého masa, kde by mělo být i jehněčí, které je napevno napichováno na jednu středovou jehlu do kompaktní šišky a ta se otáčí.

Paul Sulc (neregistrovaný/á) : Dovoluji si oponovat... gyros jsou kousky masa ořezávané z té "rotační tyčky", a gyros je jak vepřový, tak i kuřecí a nikdy není gyros z mletého masa. Kebab je také z rotační tyčky a ten je z mletého masa
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab

Paul Sulc 31. 1. 2015 21:17
Vite co to je vubec gyros? To je siska, ktera se toci a opeka, ma to strukturu sekane a ne kousicku masa z panve, GYRO je setrvacnik, ktery rotuje, proto se to tak take jmenuje.Z praktickych duvodu to ma v jidelnach ovsem podobu karbanarku, ale stale to je mlete maso, ne samostatne prouzky.

:-p, vypadá to fantasticky, foto i rcp., určitě vyzkouším a + 18.:yes:

:-p:yes: moc pěkné :-K:-K

tak to bych si dala s chutí :-p:yes:

Díky všem za shlédnutí a komentáře;-):-K

Mňam, mňam, mňam, mňam.:-p

UKLÁDÁM K VYZKOUŠENÍ, ALE I BEZ TOHO VÍM, ŽE TO JE SUPER:-)))):yes:

Pitu mám rada, ale ešte som ju nikdy nerobila. :-8 Na grécky šalát chodím chodíme občas so spolužiakmi z univerzity 3V do jednej reštaurácie a dostávam v ňom protekčne veľa čiernych olív. :-D:-D Ale doma som ho už dávno nerobila. Ale všetko dokopy by som si dala s radosťou. :yes:;-)

Andrejko, tak to je teda úžasný recept. Nádhera tohle musím určitě vyzkoušet.:yes::yes::-p:-K

...moc líbí:yes::yes::yes:
...moc práce(pro lenocha);-(

:yes: :-K vypadá to mňamozně :-p Ještě bych si tam přidala hranolky a hostina může začít :-*

Tématické fráze:
kuřecí nudličky gyros, tzatziky, gyros salát, gyros, salát gyros, pita gyros, gyros pita, gyros salát recept, řecké recepty, gyros pita recept, těsto na gyros, gyros v pita chlebu, recept na pita chleba řecky, řecký kebab, ořezávané maso, tsaciki, co je to gyros, placka na recky gyros, domaci gyros v pite, salát tzatziki, řecke placky

Suroviny:
maso vepřové, gyros, cibule, olej, sůl, okurka salátová, jogurt řecký, kopr, máta, česnek, pepř mletý, sůl, olej olivový, okurka salátová, rajče, paprika čerstvá červená, cibule červená, sýr feta, koření oregáno sušené, ocet vinný, olej olivový, mouka hladká, voda, cukr, sůl, droždí sušené

Přidat fotografie receptu