Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ratatouille - francouzská restovaná zelenina

Ratatouille je skvělé letní jídlo ze sezonní zeleniny. Každý druh zeleniny se připraví zvlášť, aby byl hotový tak akorát. Smísením jednotlivých druhů pak vznikne harmonie chuti. Tato kombinace chutí a vůní vás opravdu dostane.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 158 kJ /
277 kcal
Bílkoviny8,67 g
Tuky1,72 g
Vláknina20,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy50,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu včetně oloupané cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly (ne příliš malé, cca 2x2 cm), česnek na plátky. Krok 2: Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a opečeme lilek pěkně dohněda. Krok 3: Vyjmeme do připravené misky a pokud vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme. Krok 4: Pak restujeme papriku, opět vyndáme k lilku, restujeme cuketu a dáme opět k již odložené zelenině. Krok 5: Nakonec osmažíme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme zavonět a přidáme rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme. Krok 6: Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme. Krok 7: Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť.

TIP: Další recepty z lilku

Zveřejněno 4. 5. 2015

Poznámka autorky 1974andrea

Lilek, cuketa, paprika a rajčata by měla být zastoupena v pokrmu stejným dílem.

Našla jsem zde dva rozdílné recepty, v jednom jsou dokonce drcená rajčata, která do tradičního ratatouille nepatří a druhý od Maris je odlišný postupem přípravy. Tak snad nebude vadit, pokud přidám ne surovinami, ale postupem poněkud odlišný recept.

Moje recepty a fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ratatouille - francouzská restovaná zelenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P921

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ratatouille - francouzská restovaná zelenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P921

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

1974andrea: Tak vám to napíšu - jsem už v důchodu, ale pořád vařím. Pořád proto, že jsem vařil celej život. Nechci se vychloubat, ale ve druhé polovině mého vaření, coby práce, jsem už vařil v michelinských restauracích. Ve dvou jsem do dotáhl na šéfkuchaře a v takřka půltuctu na zástupce.
Ratatouille je nesprávně označováno za restované. Není. Zelenina na ratatouille se má grilovat na otevřeném grilu. Jen tak dosáhnete potřebnou úpravu v rovnakém času. Nemůžete nejdříve dělat jednu, pak v té samé pánvi druhou atd. Než skončíte všechny předešlé budou studené. Opětovné přehřívání pak úplně změní chuťové a konzistentní vlastnosti.
Má zmínka o třetím receptu není o způsobu přípravy. Kdyby jste pozorně četla, zjustila byste, že píšu o tom JAK MÁ RATATOUILLE VIZUÁLNĚ vypadat. Jestli vypadá jinak, není to ratatouille. Můžete si to nazvat všelijak, ratatouille ale rozhodně ne. Milión jídel má to samé složení a podobnou (nebo stejnou) přípravu, ale rozložením v míse nebo na talíři už jde pokaždé o jiné jídlo...

Pacesko: Presne takto by se mel pripravovat ratatouille, recept puvodem z Provensalska, Je to pracna zalezitost, ovsem vysledek stoji za to :yes:

Pacesko: Vidím, že jste si dal práci a pročetl zde vložené recepty. Pak jste si také mohl všimnout, že Vámi vybraný recept od Hosta byl vložen až několik měsíců po tom mém. Na internetu jistě dohledáte, že ratatouille je RESTOVANÁ zelenina, což znamená rychle opékaná, nikoliv smažená nebo dušená. Tento můj recept je tudíž na restovanou zeleninu ratatouille. Určitě na netu najdete spoustu "originálních" receptů na tento pokrm, někde se zelenina krájí na plátky, jinde na větší kusy. A já nikde nepsala, že to je zrovna ten můj. Recept mám od známých, ke kterým jezdíme roky do Séte a jsou to Francouzi. Takže tolik k mému receptu :-K

Píšete, že jste zde našla ještě 2 recepty na ratatouille (já našel 3...). A píšete co vám na nich vadí, resp. co v nich do tatatouille nepatří.
Mně taky něco vadí. A konkrétně to, že váš recept rozhodně ratatouille není. Je to jenom směska zapečené zeleniny.
Jak správně uvádíte, každá zelenina se smaží zvlášť. Avšak...ne malinkaté kousky 2x2cm. Celé plátky velikostí kroužku lilku.
Nachystáme si mísu, nalijeme do ní, cca na půl centimetru, rajčatovou šťávu smíchánou s výpekem ze všech zelenin (tu šťávu, která tam dle vás nepatří) a přidáme osmahlou zeleninu. Ta se vkládá do mísy "na kant" a nechává se v troubě péct ještě asi 10 minut.
Našel jsem zde jeden recept, jak má správně zelenina vypadat a jak se ukládá.

Krásná fotka! :yes: Ta zelenina připravovaná zvlášť chutná skvěle.

Elivet: Jsem ráda, díky :-K

Výborný recept, všem moc chutnalo, děkuji za inspiraci :-) :-K

:-)<3:yes: moc pěkně napsaný recept a parádní prezentace :yes::yes::-K

Vanillia: Dagmara60: Díky za foto :-K

Dagmara60: Tak kouzlo je samozřejmě v tom, že se zelenina resuje postupně, jinak je fakt na kaši. Jsem ráda, že jste si pochutnali :-K

Dnes jsme měli k obědu a moc jsme si pochutnali :-) Ratatouille jsem párkrát dělala podle jiných receptů a zelenina byla většinou na kaši 8-( Váš recept je super :-)Díky :-)

Dajda: Díky :-K

Prima popsaný postup - dílo se velmi zdařilo. :yes:

Vanillia: Díky za foto :-K

:-) správně to děláte. To je košér

jan.alois:;-) Díky

1974andrea:
Ad. Poznámka - jiný postup nevadí, spíše naopak :yes:
Ratatouille znám, ale doposud jsem vařil pouze cosi podobného...
Zdendu P. mám, na rozdíl od Ratatouille z plechu, docela rád a tůhle v TV učil kohosi vařit jak zde uvedeno.
Vašim slovům: "Proto se každá zelenina připravuje zvlášť a věřte, že je to velký rozdíl,..." věřím a ani Z. P. mi to nemusí říkat, že :-):-)

Bodík za správný postup.:-K

Zeleninu já hrozně ráda a nejraději s cuketou:yes:

Tématické fráze:
zelenina ratatouille, zeleninové ratatouille, ratatouille zelenina, restovaná zelenina na pánvi, francouzská zelenina, ratatouille recept, restovana zelenina, francouzské zeleninové ratatouille, ratatouille, zelenina ratatouille recept, tarhoňa s ratatouille, zelenina ratatoule, restovana rajčata, recept na restovanou zeleninu, recept ratatouille, ratatoule zelenina, ratatouille video, recept na ratatouille, zelenina ratatui, francouzká zelenina

Suroviny:
lilek, cuketa, paprika čerstvá červená, rajče, cibule, česnek, čerstvé bylinky, sůl, olej olivový

Přidat fotografie receptu