Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimní hrušková marmeláda se sušenými švestkami

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 421 kJ /
818 kcal
Bílkoviny2,18 g
Tuky1,33 g
Vláknina13,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy182,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hřebíček rozdrtíme v hmoždíři na jemno. Sušené švestky nakrájíme nadrobno. Hrušky nakrájíme na drobné kousky.
Hrušky smícháme v hrnci s želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Přidáme koření a rum. Vaříme 3 minuty. Poté přidáme nakrájené švestky a vaříme ještě minutu. Krok 2: Naplníme zavařovací sklenici a zavřenou ji položíme dnem nahoru. Takto jí necháme alespoň půl hodiny. Vychladlou marmeládu vložíme do lednice ztuhnout.

Zveřejněno 24. 8. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní hrušková marmeláda se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GE3r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní hrušková marmeláda se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GE3r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

No, ještě pořád mě dokážou přeqapit reakce některých autorů na připomínky k receptům...

No, v Německu mi kdysi zprotivili vším nemožným napajcované zavařeniny a džemy (a RAMU, která u nás tehdy ještě nebyla) až tak, že jsem tady jednu dávku uvařil bez koření, bez rumu.
Nerad;-) přiznávám, ale s těmi voňavkami je MARMOŠKA (hihi, proti tomuto názvu by Brusel nemohl říct ani Ň :-!:-D chuťově vyvážená :yes: a klidně by snesla (i při absenci badyánu) název VÁNOČNÍ:-)

No, švestky se chuťově příliš neprojevily (ale byly to ty kupované sířené "atrapy") a jsou tam spíše pro efekt..., ale proč, když je ten Oetker (který jsem tady použil poprve v životě) balený po 250g na 700g ovoce, rozdělený napůl, tak to mi hlava nebere:-// Nebo je tu snad někdo, kdo vaří marmošku po jednotlivých pidiskleničkách:-?:-O;-):-D

No, hrušky byly fakt asi vyzrálé, protože i na mou chuť byla marmoška sladká jak cumel..., tak jsem na 1 dávku přidal asi 1/3 KL kys. citronové:yes:

Ukládám, takhle ochucená zavařenina se mi líbí. Z hrušek jsem zatím dělala jen povidla. Mám sušené švestky hodně suché, líbí se mi nápad Jitkys naložit je předem do rumu, aby změkly :-p:yes:

Recept se mi líbí, úplně cítím tu vůni hrušek a koření:-p:yes:

Myslím, že nadrobno nakrájené švestky změknou určitě, správné sušené švestky jsou vláčné. Taky říkám takovýmto výtvorům marmeláda, i když EU tvrdí, že marmeláda musí obsahovat citrusy;-).

Svestky v te marmelade, kdyz ji tedy nesnime hned druhy den, urcite jeste vice "zmeknou" a nebo, jsou-li hodne suche, namocila bych je predem, treba do rumu....

Coleta:Děkuji :-) Když se to někomu nezdá, ať ten recept zkrátka přehlédne, že :-D

spagetka:autorka se nespletla a zavařenině z ovoce bude říkat marmeláda navždycky :-)

Koukám, že můj recept na MARMOŠKU tady rozpoutává vášnivou diskuzi. Já tomu budu říkat marmeláda ať se tu zlobí kdo chce, jak chce :-D A myslím, že změna názvu na chuti nic nezmění.
Ty hrušky ať jsou vyzrálé, o zimních zmínka nebyla. "Zimní" jsem jí nazvala proto, že v zimě je spíš chuť na aromatičtější koření, jako je hřebíček a skořice. V zimě se v našich končinách dřív jedlo převážně sušené ovoce, tak se mi tam hodily ty švestky, které když jsou čerstvé a nepřesušené, nebudou v marmeládě tvrdé. Nechte si chutnat a neřešte hlouposti :-)

spagetka: Já myslím, že každá doba si žádá slušnost. Bohužel, nekteří lidé v dnešní době vydávají neslušnost za upřímnost. No, co naděláme, že?;-)

Coleta: Ty ses nikdy nepřekoukla v receptu nebo v jiném textu? My s Terkou jo a jsme ochotné to přiznat. Jinak nejsem rýpavá, pouze dost upřímná, co na srdci to na jazyku, moc se neumím přetvařovat a vyjadřovat se, jak si to doba žádá. nestydím se za to. Kromě toho - nic špatného a rýpavého jsem zde nenapsala. pouze hlavně názor, že jde o džem ne o marmeládu, ale v podstatě to je jedno. Já jen, že někde jsou lidé ochotni se kvůli nějakému názvu přít, zda je to správné pojmenování, či nikoli.
Stojím si za tím, že hruška se sušenou švestkou za 4 minuty marmeládu nebo džem neudělá, ale zas tak velký časový rozdíl to nebude.

tejaja:spagetka: Kde jste přišly na zimní hrušky? Autorka píše vyzrálé, to jsou podle mne ty podzimní, které se úplne rozpadají, mají měkkou dužinu a hodně vody, tedy i ta sušená švestka změkne.

Spagetko, to všichni vědí, že jsi rýpavá, ale je dobře, že už se k tomu hlásíš:-))

Jestli je to marmeláda nebo džem je asi jedno - líbí se mi to:yes:, o zimních hruškách není řeč, jen o vyzrálých oloupaných. Postup je stejný, jako u všech marmelád či džemů v topkách prezentovaných a nadrobno pokrájené sušené švestky v horkém rozvaru z hrušek jistě krásně zvláční. Já to takhle určitě zkusím.

tejaja: Teri, možná jde o marmeládu na zimu, proto zimní marmeláda - autorka používá vyzrálé hrušky, to jsou pro mě ty měkounké, až přezrálé.
(K vaření marmelády nepíšu nic, s želírovacím cukrem ji nedělám, tak nevím.)

Nechci být za rejpalku, ale sušené švestky povařit minutu? Zimní hrušky budou stále tvrdé, jak píše tejaja, švestky netknuté a mám marmeládu? Mimochodem marmeláda je hladká, prolisovaná směs, bez viditelných kousků ovoce. Toto by byl spíš džem, ne ale s touto délkou vaření. Možná se autorka spletla a opraví to ;-)

Ja by som toto nenazvala marmeládou, 4 min varenia neurobia so zimnými hruškami nič. Budú to stále kúsky hrušiek len zlepené cukrom.

Tématické fráze:
hrušky marmeláda, hrušková marmeláda, marmelada z hrusek, marmeláda ze sušených hrušek, hruškovo švestkový džem recept, marmelada ze sušeného ovoce, hrušková povidla ze sušených hrušek, marmeláda z hrušek a švestek, džem ze zimního ovoce, marmeláda s hrušek, přezrálé hrušky, vánoční marmeláda, hrušková vánoční marmeláda, sušené hrušky zavařené, marmelada ze susenych svestek, hrušková povidla ze sušených švestek, co z přezrálých hrušek, zavařené hrušky marmeláda, top marmoška, jak se vaří domácí hruškové povidla ze sušených hrušek

Suroviny:
hruška, cukr želírovací, rum, skořice mletá, koření hřebíček, švestky sušené

Přidat fotografie receptu