Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 027 kJ /
245 kcal
Bílkoviny18,34 g
Tuky15,29 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 204 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy7,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Římský hrnec zhruba na půlhodinku namočíme a připravíme si vše potřebné. Květák rozebereme na růžice a jen na krátkou dobu vložíme do osolené vařící vody a vyjmeme. Krok 2: Nakrájenou cibuli orestujeme do sklovita na malém množství tuku. Po částečném vychladnutí květák nasekáme nahrubo, přidáme taktéž trošku prochladlou orestovanou cibuli a 2 vejce, osolíme, opepříme a zamícháme. Krok 3: Syrové brambory nakrájíme na hrubší kostky, rozprostřeme na dno římského hrnce, osolíme, promícháme. Na brambory dáme vrstvu květákové směsky a na ni naklepané, osolené, opepřené a olejem pokapané vepřové plátky. Vše zasypeme strouhaným tvrdým sýrem, přiklopíme víkem, dáme do trouby, kterou v této chvíli teprve zapneme. Krok 4: Celková doba přípravy v troubě je hodinka a půl. Záleží na teplotě trouby. Ke konci přípravy odklopíme víko a necháme sýr zezlátnout, ale už hlídáme. Asi 10 minut. Krok 5: Podávala jsem s míchaným kompotem a dělala jsem taky salát z pekingského zelí, kterému se říká čínské. Zachutnala mi směs salátového koření od Vitany, tak ho dělávám docela často.

Zveřejněno 5. 4. 2009

Poznámka autorky Merylas

Jinak sebekriticky přiznávám, že jsem měla květák trochu víc uvařený než jsem chtěla a pak jsem ho nastrouhala na hrubém slzičkovém struhadle. Tak příště raději moc nevařit a nasekat na hrubší kousky.

Z masa můžeme použít i kýtu, nebo kotletky, pokud je maso libové, můžeme cibuli orestovat na nakrájené uzené slanině. A jinak koření si přidá každý podle svých zvyklostí, já nic nepřidávala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8qE3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8qE3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Janko, já vždy květák chvíli vařím, než ho dále zpracovávám. Tady stačí jen chvilka, aby nebyl moc měkký a nahrubo nasekat, já ho strouhala ;-) Jiřinko, do salátu dávám trochu toho salátového koření co je vidět na fotce, špetku soli, ocet, cukr, může se pokapat olivovým olejem. Chutná mi právě s tím salátovým kořením - složení: sůl, sušená rajčata a paprika, česnek, rozmarýn, pepř, bazalka, petržel nať;-) Elizo, děkuji:-8, budu moc ráda, když vyzkoušíš a snad bude chutnat. Jak tě znám, tak ho obohatíš a vylepšíš o další ingredience :-))

Merylas, římský hrnec mám od Vánoc a tak stále hledám inspirativní recepty... Tenhle Tvůj je jeden z nich :-). Vypadá to moc dobře, ukládám a děkuji.

Spagetko,zabloudily jsme v jiném receptu,všimla sis :-?:-?:-D:-D

Spagetko díky za radu,zjistila jsem že je podobná hrachu,tím pádem pro nás ztrácí půvab,my z hrachu jedině polévku a to ještě jednou do roka a z pytlíku :-((:-((:-D:-D,máme raději čočku :-8

Jiřinko - klepni si na - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/

Co přidáváš do salátu z čínského zelí :-?:-?,ten mě zaujal víc,protože římský hrnec nemám :-D:-D

Já bych to udělala hned vše v římáku, (mám ho doma), takže vše naskládám, jen bych květák nevařila:-? myslíte, že ten květák nedojde:-? v tom hrnci:-? Jinak dobrý receptík a šoupu bodíka.:-!:-D

Bibi, máš pravdu ;-):-)) V římáku docela ráda dělám, mám tam v tom kompletní oběd a hlavně nic nemusím hlídat a jde tam dělat i bez tuku. Já měla tuku v mase dost a pak jen trochu oleje. Koupila jsem hezký květák za 10 korun, nebyla to žádná ovadlina, tak jsem ho musela nějak zpracovat a rodinka chtěla hlavně maso:-D Ale mozeček dělám taky, ale dnes bych neuspěla;-):-))

Špagetko, to pak pekáček vymazat nějakým sádlem nebo jiným tukem a nevím, jestli nebude třeba přidat kapku nějaké tekutiny. Nevím proč, ale napadá mě smetana :-)) ten římský hrnec přece jen funguje jinak, než pekáček :-)

Merylas, tak potom to je "Vepřové na květákovém mozečku":-D;-):-))ale docela skvělej recept:-)

Já to udělám v pekáčku :-p;-):yes:

Tématické fráze:
co uvařit z vepřového masa, římský hrnec recepty, guláš v římském hrnci, kotlety v rimskem hrnci, maso na květáku, vepřové kotlety v římském hrnci, maso na bramborách, jak zpracovat květak, řimský hrnec, vše o bramborách, vepřové maso recepty, recepty pro římský hrnec, římský hrnec guláš, recepty v římském hrnci, co uvařit z květáku, co uvařit s vepřového masa, recepty z vepřového masa v římském hrnci, maso v římském hrnci, co uvařitv římském hrnci, římský hrnec recepty brambory a maso

Suroviny:
brambory, krkovice vepřová, květák, cibule, vejce, olej, sýr tvrdý, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu