Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký strouhaný jablečný koláč

Tento koláč se objevuje v různých obměnách. Autorka ho sem přidala pro ty z vás, kteří mají stejně jako ona rádi, když je plech využitý do posledního kousku. Chuť moučníku je famózní. Upéct ho podle tohoto postupu bude pro vás hračka!

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jarka Ax Jarka Ax

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min + 30 minut odpočinutí těsta

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, + 30 minut odpočinutí těsta )

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 843 kJ /
7 850 kcal
Bílkoviny138,96 g
Tuky340,43 g
Vláknina62,24 g
Cholesterol 790 mg
Sodík 1,05 g
Sůl2,34 g
Sacharidy1 026,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Krok 2: Přidáme vejce, lehce ohřáté mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky a šťávu z citronu. Krok 3: Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a zabalíme do potravinářské fólie. Dáme na půl hodiny odležet do lednice. Krok 4: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo. Pocukrujeme dle chuti, přidáme skořici, pudinky a promícháme. Přebytečnou šťávu vylijeme. Krok 5: Plech vymažeme olejem. První polovinu těsta vyválíme na velikost plechu a přeneseme. Pokud se těsto špatně válí, natrháme ho na kousky a vmačkáme po celém obvodu plechu a nakonec vyplníme dno. Krok 6: Může se stát, že je těsto víc lepivé. V takovém případě, aby se s ním lépe pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, použijeme těsto z druhé poloviny. Krok 7: Na takto připravený plech s těstem rovnoměrně rozprostřeme jablka. Krok 8: Jako poslední vrstvu nastrouháme nahrubo druhou polovinu těsta. Krok 9: Pečeme na horní-spodní ohřev při teplotě 170 °C asi 60 minut. Krájíme vychladlé.

TIP: Nejlepší jablečné moučníky

Zveřejněno 19. 11. 2015

Poznámka autorky Jarka Ax

Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek, nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNlK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNlK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (14)

no to jsem si zas naběhla.. :-( - nedoporučuji: dávka mouky by vystačila na dva plechy, koláč je hutný, suchý, místo strouhání těsta na vrch bych raději zvolila klasickou drobenku. ani 3 prášky do pečiva to nezachránily :-) , nedává mi smysl kombinovat citronovou šťávu s mlékem. recept je velmi podobný na hraběnčiny řezy, jen tam chybí sníh, příště toto určitě nee :-( 8-(

Koláč jsem připravila z poloviční dávky a pekla ho v dortové formě. Už dlouho jsem žádný koláč z křehkého těsta nedělala a tento byl opravdu výborný a to i bez prášku do pečiva (nevím proč do křehkého těsta přidávat prášek do pečiva)

Vynikající, těsto se válelo dobře, dala jsem Heru. Děkuji za recept<3:yes:

super nápad s tím spodním plátem- namačkat a vrchní nastrouhat, válení plátů křehkého těsta je někdy o nervy...:-// dávám bod, na tyhle řezy nevíc sedí, že nejjednodušší je nejlepší:-)

skarlettka 13. 10. 2016 10:10
podle poměru mouky a tuku jde o typické křehké těto. Linecké by bylo po třetinách a máslové po polovinách. A ani tam nemusí být ttolik vajec, stačí jedno, nebo žádné.

maiva:
To je pravda. :-)

Jablečných, strouhaných je tu celkem výběr.:-p

nanny:
Díky. :-K

:-K vypada to moc pekne a urcite bude buchticka moc dobra:yes::-K

jarda Kadic:
Je pravda, že je to asi jeden z nejznámějších koláčů, peče se určitě dlouhá desetiletí. Tento je dost levný. Pokud má člověk vlastní jablka, vejde se do 60,- Kč (Hera se dá koupit v tescu za 10,90) a zasytí celou rodinu :-), takže jsou určitě i chutnější, ale i tak můžu říct, že je velice dobrý.
No a recept jsem se snažila napsat tak, aby byl srozumitelný i pro lidi, kteří s pečením třeba teprve začínají. Vzpomínám na své začátky a pamatuju si, jak mě dokázaly rozčílit recepty, kde se jaksi samo sebou předpokládalo, že znám základní věci, takže pro mě bylo obtížné podle nich péct. :-)

Jarka Ax: Koláč bude určitě výborný ,u nás děláme podobný:yes: Navíc oceňuji,že jsi uvedla rozměr plechu;-):yes:

Betyna:
Děkuji. :-) Tohle je první komentář k mému prvnímu receptu na těchto stránkách a je kladný. :-K

moc pěkný

Tématické fráze:
krehky jablecny kolac, strouhaný koláč s jablky, strouhaný jablečný koláč, jablečný koláč na plech, křehký jablečný koláč na plech, strouhaný jablkový koláč, recept na křehký jablečný koláč, křehký jablečný koláč s pudinkem, jablečný koláč, jablečný koláč strouhaný, krehky koláč s jablky, jablecný strouhaný koláč, křehký koláč, strouhany kolac, jablečný křehký koláč, koláč s jablky, recept na jablečný koláč, levný jablečný koláč, jablečný koláč krehky, jablečný koláč recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, kypřící prášek do pečiva, vejce, mléko, tuk hera, citron, šťáva citronová, jablko, pudink vanilkový, cukr moučkový, skořice mletá

Přidat fotografie receptu