Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Můj chléb se starým těstem

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 365 kJ /
1 999 kcal
Bílkoviny58,40 g
Tuky31,40 g
Vláknina16,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy362,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V mise zmiešame obe múky a soľ, pridáme olej, rozmrvené droždie, na kúsky potrhané staré cesto a s vodou vymiesime cesto. Môžeme použiť robot, alebo DP. Ja som dala do DP - program cesto. Krok 2: Vykysnuté cesto znovu premiesime. Do ošatky (misy a pod.) dáme čistú utierku, vysypeme múkou, necháme v tom cesto znovu prikryté kysnúť asi 45 minút. Krok 3: Rúru si predhrejeme na 220 stupňov, aj s plechom, na ktorom budeme piecť chlieb. Vykysnuté ceto vyklopíme na horúci plech, na ktorý sme dali pečiaci papier, narežeme a dáme piecť. Pečieme 20 minút pri 220 st.,potom cca 35 minút pri 170 st.

Zveřejněno 22. 12. 2015

Poznámka autora magdalenka

Chlieb so starým cestom je chuťovo iný ako chlieb obyčajný, oplatí sa vyskúšať.

staré cesto - príprava https://www.toprecepty.cz/recept/46009-stare-testo...

experimentujem so starým cestom, nakoľko ma navnadila cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj chléb se starým těstem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X2z5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj chléb se starým těstem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X2z5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Iljusa: díky - chýbala si tu!
Ja sa od cathleen stále učím...

Moc děkuji za recept, vlastně i cathleen ;-), však si to děvčata nějak poberete :-). Dost dlouho jsem zde nebyla, tak to nyní studuji. Chlebík vyzkouším, o tom žádná, obě jste pro mne záruka kvality receptu ;-)

Veronika.Hrozna: nedávno som začala s ním experimentovať, pridala som do knedlí, do šišiek - tam kde cesto robím od oka, kde nie je potrebná presná hmotnosť surovín. Inak cesto kysne a chlieb inak chutí. Možno je to vymyslené hlavne pre pečenie chleba, neviem...proste do cesta sa dáva celkovo menej droždia a krásne kysne. Zajtra robím toto -
https://www.toprecepty.cz/recept/9947-cesnekove-tr... tak prihodím do cesta. Ešte neviem koľko, uvidím "za jazdy"...Určite je staré cesto použiteľné v hromade vecí. V tejto veci ti však najlepšie poradí Cathleen. Ja sa učím veľa vecí od nej.

magdalenka:Prosím napíš,či to cesto ide použiť aj keď robíš sladké kysnuté napr. tvarohové koláče?
P.S. Taký chlebík by som si dala,žalúdok začal včera po Vianociach štrajkovať a musela som si dať deň diéty. A aj diéta sa lepšie drží s trochou dobrého chlebíka .....

Danca: to staré cesto mám skoro stále v chladničke, hádžem ho do hocijakého kysnutého cesta, aj od oka - napr. knedle. Posledné boli nádherné a kysli jedna radosť, rýchlejšie ako obyčajne.
Vďaka za priaznivú odozvu!

Tak jsem podle tohoto receptu včera upekla dalamánky...jsou, teda byly, LUXUSNÍ!!! To staré těsto tam opravdu dělá divy,manžel se dokonce ptal, z jaké jsem to dělala mouky, a to se o takove věci nikdy nezajímá :-O:-D:yes:

Moc hezky chlebik:yes:.

Zdenkakv: zeleninu, saláty, výjimečně knackebrot;-) - už přesně rok a docela to zafungovalo:-)

hosta: a co jíte? když ne pečivo

:-p:yes: Úžasný chlebík :-K

:yes:krásný chlebík, tak mě navnadil, že jsem si zadělala "staré těsto" na zítra ještě ráno upeču . Díky i Cathleen za pěkný komentář ohledně "překládání těsta" - tak snad se i mě povede alespoň takový chlebík jak tady máte na fotkách. ;-):-p:-)):yes::yes:

děkuji

vrbecka:tu pri tomto recepte popisujem prípravu starého cesta, aj hore je link, nevšimla si si...:

cathleen: vďaka za záskok, samozrejme, že nevadí...ty si beztak "guru" pre mňa v tejto oblasti.

vrbecka: jestli magdalence nebude vadit...tady ho mám rozepsané a vysvětlené: http://www.pekarnomanie.cz/stare-testo-old-dough-p...
Momentálně chořím, ale hned jak to půjde, vložím staré těsto i sem;-)

čemu říkáte staré těsto?

Krásny bochník:yes: Ja len obdivujem...aj cathleenine vecičky, aj tento chlebík, ale nerobím. Nie som chlebová ani pečivová, piekla som manželovi, ten musel mať chlebík, ale ja nie. Ale páči sa mi to. :yes:;-)

Veronika.Hrozna: u řidšího, měkčího těsta - naolejovanými nebo mokrými prsty povytáhnu pravý roh těsta a položím (přeložím) ho na těsto, totéř s levým rohem a pak i zbývajícími dvěma. A třeba po půlhodině zopakuji. Je to dost šetrný způsob, zachová v těstě hodně bublin, které bys jinak vyhnala ven.
U tužšího těsta - rozprostřu ho na lehce podsypanou desku stolu, opatrně roztáhnu rukama do čtverce a jednotlivé strany mu jen poskládám ke středu. Tak ho nechám zakryté odpočinout a po 30 min opakuji;-)

cathleen:Jak preložiš?

Šikulka, krásné a povedené :yes::yes:

Vďaka za body a záujem všetkým.:-K

cathleen: dík, budem si pamätať pri najbližšom pečení. Už som to niekde zachytila.

magdalenka: mám několikrát vyzkoušeno, že chleba je mnohem víc pórovitý, pokud ho jen krátce uhnětu a pak během kynutí několikrát přeložím (než když hnětu tak, jak se má a nepřekládám);-)Proto těsta na chleby překládám ráda.

:-p:yes: Krása

cathleen: myslím, že ten tvoj chlieb so starým cestom -ten prekladaný je ešte lepší, proste vyšší level...ja sa stále učím...https://www.toprecepty.cz/recept/43453-chleb-s-p-t...

Parádní:yes:
Já bych chuť chleba se starým těstem přirovnala hodně ke kváskovému chlebu - předkvašené staré těsto pomůže vytáhnout z mouky všechny ukryté vůně a chutě:-)

Slinku jsem polkla a dala bod! +10

hosta: Ty tak kecáš...jasne, že dala!!!Poznáme sa!!!:-))

Ten je parádní - ještě že pečivo nejíme, tohle bych nedala;-):yes:

Bochníček přímo vzorový;-):-):yes:

Tématické fráze:
co se starým chlebem, co se starým starým chlebem, chléb ze starého těsta, co se starým chlebem recept, co ze starym chlebem, co se starým chlebem recepty, recept co se starým chlebem, tncz nova, co ze starýn s chlebem, co je chorim, recept co se se starým chlebem, co.se starym chlebem, recepty se starým chlebem, pekárnomanie tn cz, chléb ze starého chleba, staré těsto, jak na staré těsto, co se strarym starým chlebem, co se etarym chlebem, co ze starym chlebem?

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnná, sůl, olej, droždí čerstvé, voda

Přidat fotografie receptu