Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patero slaných závinů

Listové těsto je zkrátka geniální ve své univerzálnosti. Díky své neutrální máslové chuti se dá kombinovat takřka s čímkoli. Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně, plný chutí, které nikoho neurazí. Přijde vhod jako lehký oběd nebo pohoštění na párty.

Hodnocení receptu je 5,0 (64×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 546 kJ /
5 867 kcal
Bílkoviny182,50 g
Tuky454,45 g
Vláknina34,48 g
Cholesterol 1,66 g
Sodík 9,62 g
Sůl23,58 g
Sacharidy252,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu si předehřejeme na 230 °C. Krok 2: Obě balení listového těsta rozdělíme na 3 díly, abychom ve výsledku vytvořili 6 závinů. Krok 3: Závin se slaninou, hruškami a nivou:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 4: Závin s uzeným lososem:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky uzeného lososa, špenátem, sekaným česnekem a kopečky mascarpone (nebo jeho alternativou). Zavineme, potřeme vejcem a posypeme sezamem. Krok 5: Závin se sardinkami, vajíčky a červenou cibulí:
Listové těsto rozválíme, střed posypeme strouhankou, poklademe rybičkami, plátky vajíček uvařených natvrdo, solí a červenou cibulí, nakrájenou na velmi tenké plátky. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 6: Závin s hermelínem a brusinkami:
Listové těsto rozválíme, poklademe plátky tvrdého sýra, kousky hermelínu a pokapeme brusinkovým kompotem. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 7: Závin s pikantní pizza chutí:
Listové těsto rozválíme, potřeme paprikovým pestem, poklademe plátky Choriza, sušenými rajčaty nakrájenými na proužky, drobenou nivou, plátky oliv a rajčetem zbaveným dužniny. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 8: Záviny uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě nastavené na 220-230 °C 20-25 minut a hlídáme jejich povrchové zbarvení.

TIP: Jak péct listové těsto

Zveřejněno 27. 4. 2009

Poznámka autorky Eliza

Fotky jsou tentokrát jen z přípravy, protože výsledek je určený kolegům na zítřejší oslavu narozenin. Fotografie řezů nebudou, i když by jistě byly zajímavé...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patero slaných závinů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnmJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patero slaných závinů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnmJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Dnes jsem vyzkoušela hermelínový s brusinkami a sklidil úspěch :-) příště připravím ten pikantní. :-8

Musím vyzkoušet, vypadá to opravdu zajímavě. Kromě č. 3 beru všechny ;)

Eli, to je prostě bomba !!!! :-p

na ten s hermelínem a brusinkama se mi sbíhají sliny :-K

Na sobotu už jsou v plánu chystané :-D:-D:-D:-p:-p:yes::yes:

Jé, tahle diskuze - co se tu rozvinula - mi nějak utekla a už vůbec jsem netušila, že jsou záviny tak dobře hodnocené. :-8
Všem vám, kterým jsem neodpověděla, děkuji za slova pochvaly a budu velmi ráda, když upečete a pochutnáte si. Osobně mám vyzkoušeno na všelijakých párty a oslavách a vždy s úspěchem (všechny jako první snědené)...tak ať se daří.;-):yes:

zkuste tohle,na rozválené listové těsto namažu 1 krabičku tvarohu, osolím, a ještě nastrouhám slaný sýr.:yes:je to výborné.další varianta tvaroh+niva.taky dobrý

Eliz, to je tedy pecka;-). Peču taky slaný závin s takovou pikantní masovou směsí, ale to co vidím na tvých fotkách je naprosto neuvěřitelné a úchvatné:yes:. Dávám samozřejmě bod a těším se až některý vyzkouším:yes:, sakra ale který vyberu:-O:-O

march_1: Taky bych Eliz věřila;-):yes: A vítej na Topkách:-K

Elizo, konečně zajímavé chuťové kombinace!Když to máš otestované a pochválené Ty, tak já jdu do toho taky :-))
Dávám velký bod!:yes:

Díky za nápady hned zítra jdu vše vyzkoušet
už mám na to velkou chut:-K

Nemám slov a ty barvy!!!!!!!!!!!Krása:-D:yes::yes:

i přesto, že mi malinko stávkuje žaludek, se tu kochám krásnýma pestrýma fotkama a hlavně neokoukanýma kombinacema. Eli, super :yes::yes:, posílám zasloužený bodík s číslem osmnáct :-)

Hanulko, to musí být také výtečně...:-p
Já mám někde recept na bramborovo-smetanovou náplň, také se chystám vyzkoušet. Ne na oslavu, ale k běžné večeři.
Za bodíky díky :-):-).

Záviny jsou super, dávám bodíka :-)

dávám bodíka...já třeba dělám rychlovku podusím kysané zelí, dám na kostičky nakrájenou uzeninu, nebo uzené:-p:-p, podusím ,naplním a posypu kminem..a nebo pak dám normální sekanou syrovou, naplním a upeču a někdy na ni ještě přidám kysané zelí..je to vynikající:yes::yes::yes:

Suzannko, tohle byla další pracovní oslava (jsme pařiči :-* ), ta předchozí byla jen o týden odložená, pekla jsem na ni závinů devět - bylo to i pro jiná oddělení (a tentokrát komorně jen pro naše). Tenkrát jsem je nestihla vyfotit, respektive - nenapadlo mě nafotit postup. Takže až nyní...;-)
Vůbec se toho nebojte, zejména Janka - je to ve výsledku efektní, slavnostní a moc dobré (úspěšné) pohoštění, ale příprava je opravdu jednoduchá. Pokud umíte štrůdl z kupovaného listového těsta - a to vím, že umíte, nemůžete nezvládnout tohle!! Tady jde spíš o fantazii ohledně kombinování chutí, ale varianty výše uvedené jsou osvědčené, ochutnané a schválené...:-);-)
Konkrétně: zapnete troubu, vyválíte první část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte druhou část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte třetí část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech. Potřete vejcem, posypete sezamem a zatímco se peče, vyrobíte další tři záviny. Při dobré organizaci máte za hodinu hotovo. Opravdu, nic na tom není. Doporučuji zkusit, jen se připravte na zmatek v kuchyni...:-))

Hrozně moc děkuji za milé komentáře a za bodíky také, samozřejmě :-).

Ahoj Eli:-), tak oslava konecne probehne? Musim se priznat, ze jsem doufala, ze sem ty zaviny i s fotkama das:-8 Uz kdyz jsi o nich minule mluvila (kdyz se oslava zrusila), tak se mi sbihaly sliny:-p, a to jsem jeste nevedela, jak uzasne vypadaji. Myslim, ze kolegove budou nadseni. Ses moc sikovna, davam bodika:yes: (nejradeji bych dala pet, kdyz je patero zavinu, ale bohuzel to nejde. Tak aspon toho jednoho:yes:)

To ses zas jednou vyřádila, co, Eli? Super:yes::yes::yes:

I když mám 2 ks líst.těsta v mrazáku, tak o "tomdle" si nechám "zdát - snít" v noci a budu mlaskat v posteli, na to já nemám ;-( Jinak :-p:yes: a boďula už letí vesmírem:-D

:-p:-p:yes::yes:

Eli, k tomu není co říct-prakticky už tu bylo všechno řečeno:-!Mám dojem, že jsem o nich už od tebe slyšela a zřejmě taky šlo o nějakou slávu. Je vidět, jak to všem chutná, to je dobře a pro tebe úžasná vizitka;-):-p:-)jasný bod:yes:

Si neskutočne šikovná osoba s neskutočnými originálnymi nápadmi! Vyzerá to tak krásne, že je hriech to načať!:yes::yes::yes:

Nádhera:yes::-p Ty se prostě nenudíš a v pracovním kolektivu musíš být značně oblíbená:-D

Elizo, nedávala jsi sem už jednou ty fotky závinů? Mám pocit, že už jsem je tu někde viděla, ale teď to nemůžu najít :-S

Blaničko, neměj iluze o tom, že se Dominik zajímá o moje vaření a focení mého vaření...:-);-) On fotí zdaleka jiné věci...:-) Na moje první fotky reagoval ve smyslu "že mi to docela jde, ale mám si vypnout blesk" - jako kdybych věděla, kterým čudlíkem...:-)
Za bodíčky děkuji a doufám, že na oslavě bude chutnat...

Tak to je paráda! Fakt nevím, který závin bych si dala první :-) Bodík!

Fotky jsou opravdu moc pěkné, co na ně říká syn? O závinech už ani nemluvím a dávám bodík :yes::-)

Elí, tak to je nádhera:yes::yes::yes:vůbec nevím, který závin bych si vybrala jako první, všechny vypadají úžasně:-D asi vyzkouším postupně jeden po druhém:-p fotky jsou moc pěkné a ty záviny na nich k nakousnutí:yes::yes::yes: každý závin by si zasloužil svůj bodík:yes: +

Přeji krásnou dobrou noc a veselou oslavu narozeni:-)):-))n.

Tématické fráze:
slaný závin, slané záviny, slaný závin listového těsta, slaný listový závin, recept na slaný závin, slané listové záviny, slany zavin recept, slaný závin se špenátem, slané recepty, slané záviny z listového těsta, slaný závin z listového těsta, slaný závin z listového těsta, slané pohoštění listové těsto, mascarpone recepty slane, těsto na slaný závin, slaný štrůdl z listového těsta, závin na slano, slaný štrůdl náplně, listový závin slaný, recepty na slané záviny

Suroviny:
těsto listové, strouhanka, vejce, semínka sezamová, slanina anglická, kompot hruškový, sýr niva, losos uzený, špenát baby, česnek, mascarpone, sardinky v hořčičné omáčce, vejce, sůl, cibule červená, sýr hermelín, sýr plátkový, brusinky, pesto, chorizo, rajče sušené v oleji, olivy zelené, sýr niva, rajče

Přidat fotografie receptu