Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý boršč - postup krok po kroku

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 563 kJ /
613 kcal
Bílkoviny90,11 g
Tuky6,59 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 210 mg
Sodík 338 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy43,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso opláchneme ve studené vodě a dáme do většího hrnce (5 l a více). Zalijeme studenou vodou tak, aby bylo ponořeno a voda nad masem byla cca 3-4 cm. Krok 2: Takto vaříme 40 min. Jakmile se začne tvořit pěna, tuto (např. jemným sítkem) vysbíráme a vyhodíme. Krok 3: Mezitím opláchneme mrkev, petržel a celer, oloupeme cibuli a česnek. Mrkev, petržel a celer rozpůlíme a spolu s česnekem a celou cibulí, po 40 min vaření masa, přidáme do hrnce a vše vaříme dalších 50 min. Krok 4: V čase, co se vaří maso se zeleninou, oloupeme červenou řepu a nakrájíme na kostičky, dáme do misky. Dále připravíme zelí - odstraníme košťál ze středu, zelí nakrájíme na fleky a dáme do jiné misky. Připravíme brambory, ale zatím neloupeme. Krok 5: Těsně předtím, než se maso dovaří, rozpálíme (asi 5 min) pánev bez tuku. Maso se uvařilo, nejprve vyjmeme zeleninu (tu vyhodíme, anebo použijeme na něco jiného), pak i maso, které odložíme někam na talíř, aby vychladlo. Poté dáme na pánev na kostičky nakrájenou řepu a restujeme (asi 7 min), můžeme ji přitom pokapat vinným octem (pak ale nemůžeme nakonec použít kysanou smetanu). Řepu promícháváme, nesmíme ji spálit. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky, dáme do misky.
Dáme extra vařit vodu do konvice. Krok 6: Zapneme větší teplotu pod hrncem. Do vývaru dáme ponorné sítko, ve kterém bude: barevný pepř, 2 kuličky nového koření a trocha celého kmínu. Do vývaru taktéž vhodíme pár lístků bobkového listu, přidáme malý rajský protlak, Podravku Naturu, anebo jen sůl, jak kdo chce.
Přidáme následující suroviny: restovanou červenou řepu - vaříme celkově 25 min, nakrájené zelí - vaříme celkově 20 min a brambory - vaříme celkově 10 min.
Pokud je málo vody, přilijeme z konvice čerstvě uvařenou. Krok 7: Mezitím vychladlo maso, obereme ho a nakrájíme na malé kousky. Toto opět přidáme do hrnce. Krok 8: Když je boršč hotový, můžeme (ale nemusíme), přidat nakrájenou čerstvou petrželku, anebo koriandr, případně i kopr.
Jednotlivé porce lze pak dochutit zakysanou smetanou (pokud jsme nepoužili ocet).

Zveřejněno 22. 1. 2017

Poznámka autora StandaCB

Tento recept vychází z receptu pana B. Klepla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý boršč - postup krok po kroku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oWKY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý boršč - postup krok po kroku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oWKY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
top recepty boršč, boršč recept, jednoduchy bořč, jednoduchy rychlý boršč, hovězí maso přední recepty, jednoduchyborsč, boršč top recepty, falešny boršč, jednoducjý boršč, jeenoduchy borsc, boršč podle klepla, voda na boršč, recepty krok po kroku

Suroviny:
maso hovězí s kostí, mrkev, kořen petržele, bulva celerová, cibule, brambory, protlak rajčatový, česnek, ocet vinný, pepř čtyř barev, koření nové koření, kmín celý, bobkový list, smetana zakysaná, podravka, petrželka zelená

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu