Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)

Tuto rajskou omáčku připravíme z rajského protlaku a vývaru. Okořeníme ji trochou mleté papriky, grilovacím kořením a provoníme skořicí. Spolu s masovými kuličkami a knedlíkem je to dokonalý nedělní oběd.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Martinka40 Martinka40

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 413 kJ /
1 294 kcal
Bílkoviny90,88 g
Tuky82,43 g
Vláknina11,56 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 360 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy42,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mleté maso a koření na mletá masa. Ze směsi vytvarujeme přibližně 20-25 malých kuliček. Krok 2: Do hrnce nalijeme olej a na něm osmažíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme masové kuličky. Krok 3: Osmažíme je ze všech stran. Přidáme sladkou papriku, skořici a trochu grilovacího koření. Krok 4: Promícháme. Přidáme protlak a podlijeme vývarem. Vaříme asi 25-35 minut. Krok 5: Začneme zahušťovat tak, že si na hrubém struhadle nastrouháme perník na strouhání a postupně ho přidáváme do omáčky, dokud nebude dostatečně hustá. Krok 6: Dochutíme cukrem, octem a solí. Krok 7: Podáváme s knedlíkem.

TIP: Jak uvařit rajskou omáčku

Zveřejněno 7. 1. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3gEM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3gEM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

Jinak tedy abych k tomu také něco napsala... Toto je recept od mé tety, která pracovala v restauraci chata-hvezda.cz/ dříve ,,Andrlák" A jisté doby byl tento recept opravdu špička... Komu to nechutná nemusí jíst... A hádky si nechte na pískoviště :).. A ano dala jsem sem ten recept již po druhé protože jsem zapomněla že ho tu již mám...Pokud vím mýlit se je lidské.. Děkuji

Rozumím tomu co píše hosta a musí se to řešit celý den? Proč pořád ty samé subjekty mají potřebu brát na sebe podobu harpyjí8-(?Sebereflexe by jim neuškodila.

Každý, kdo sem vloží recept, se vystavuje riziku, že k němu ostatní budou mít připomínky - někdy jen pochvalné výkřiky, které jsou o ničem a někdy i věcné. Autorka sem tento recept dala - omylem podruhé - a bohužel smazala ten původní, který by jistě tolik nevole nevzbudil. Jen pro vaši informaci jeho text vkládám:

" Název: Rajská omáčka po Dobersku (jednoduchá)
KULIČKY:
mleté maso
KOŘENÍ:
grilovací, červená paprika (sladká), skořice (s tou nešetřete), trochu pepře (mletého), podle chuti vegeta či sůl
OSTATNÍ:
velká cibule
2x rajský protlak
perník na strouhání
olej
na dochucení cukr a sůl (kdo má rád kyselejší může i ocet)
Postup:
Z mletého masa smíchaného s kořením uděláme kuličky. Nakrájíme cibuli na drobno a následně smažíme na oleji. Poté připravené kuličky vyskládáme na lehce osmaženou cibulku na dně hrnce. Necháme dusit na malý plamen či stupeň. Prozatím můžeme nastrouhat na hrubo perník. Když už maso pustilo šťávu, okořeníme znovu vším kromě grilovacího. Zamícháme, ještě chvilku dusíme a přidáme dva protlaky, zase zamícháme, necháme chvilku dusit a zatím dáme do rychlovarné konvice vodu. Zalijeme a necháme vařit pod pokličkou asi 30-45 min. podle toho, zda je maso už hotové či ne. Když je maso hotové, začneme postupně přidávat perník do té doby, než omáčku tímto zahustíme.
Dochutíme cukrem a solí. Kdo má rád kyselejší rajskou může přidat i trochu octa). Podáváme s knedlíkem. "

Citovaný původní recept žádné pohoršení nevzbudil a asi byla chyba, že byl smazán. V tomto nově vloženém - asi ve snaze po vylepšení - byly poměry koření upřesněny. Nejde tedy určitě o trollení, snad ani o ignoranci. Určitě si ale nezaslouží tolik pozornosti a ten, kdo by chtěl jídlo napodobit, by měl postupovat velmi umírněně;-)

Lenunka: hosta:
Jj, už je tu jenom ostatek: https://www.toprecepty.cz/recept/53272-rajska-omac...
Díky:-)
Patrně autorka taky holduje hazardu a hodila si mincí :-D
No, i stalo se to, co se průměrně v jednom případě ze dvou stává: netrefila se, že ;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Trochu rozumu:-?:-Do tom by se dalo diskutovat. Stačilo třebas napsat tohle vařit nebudu a nepovykovat tu jak v zoo a otravovat s tím ostatní kterým recept nestál ani za námahu ho komentovat ale to byste asi nepřežily bez újmy8-(:no:

Fanča: když tu podle vás "otravujeme ostatní, kterým recept nestál za to komentovat" tak proč sem teda Vy píšete? Číst komentáře není povinné, když Vás to otravuje, tak to jednoduše nedělejte:-)

Zobrazit starší odpověď

A vy co si tu notujete nad tím jak jste nejchytřejší jste jako zárukou kvality:no::-DA co vás vede soudit maminky jiných a urážet druhé jako trolly:-//:no:8-(:no:dejte si mokrý hadr na hlavu a nechovejte se jako ve školce když máte ty zkušenosti:-!

Fanča: Milá Fančo, každý, komu zbyla trocha rozumu v hlavě, vidí, že tenhle recept je opravdu dílo totálního neumětela, trolla nebo ignoranta, a to zcela bez urážky. Čtvrtá varianta neexistuje. Člověk, který neumí, a je schopen s tím ještě jít na veřejnost, se holt musí dozvědět, že neumí. Přece ho tu nebudeme vychvalovat! :-//

Tento tzv. recept si toľko pozornosti nezaslúži...autorka sa , zrejme, snaží variť a nemyslí to zle, asi im to chutí. Je však trestuhodné, že maminka ju trochu nenaučila variť.

Dámy:-K
Tak jsem se zhluboka zamyslel a vzpomněl jsem si na totok: https://www.labuznik.cz/recept/skoricova-omacka-be... (budu muset po delší době znovu uvařit:yes:
No, příprava je sice poněkud sofistikovanější, ale zato je tam míň skořice, že :-D

Vzhledem k tomu, že autorka se u jiného jí vloženého rcp vyjádřila: "Váš názor mě absolutně nezajímá", tak se lze obávati, že vysvětlení se patrně dočkáme až naprší a uschne...
***
No, protože tady se neanihilují ani horší rcp a není-li v moci maderátora rcp bez vědomí autora upravit, pak by bylo asi vhodné jej v záhlaví nějak označit ;-)
Co třeba lebkou se zkříženými kůstkami...:-D

casino: :-D:-D:-D

Přijde mi to spíš jen jako nějaká omáčka s protlakem. Rajskou mi to fakt nějak nepřipomíná.

To je vtip, to grilovací koření?

Dajda: Po mých zkušenostech s mnohými trolly, zde se čas od času pohybujícími tvrdím, že jde o trolla. Nač se většina ostatních snaží popsat recept přesně, abychom nedělali sobě a stránkám ostudu? Tyto stránky se kdysi kvalitními recepty pyšnily ;-(

Zobrazit 2 starší odpovědi

Moje babička ochucovala rajskou omáčku jen perníkem, vždyť koření, které je v něm, úplně stačí, stejně tak cukr! Perník nemusel být jen ten na strouhání, ale třeba malé rumové perníčky, nebo teď po Vánocích pár perníčků, které zbyly z pečení cukroví. A třebaže v oněch dávných letech bylo velkou módou přidávat do vývarů masox, do rajské se opravdu nedával. Bylo to jednoduché i rychlé.

Já bych si vybrala jiný receptík,tento bych vynechala,možná si autorka dělá legraci:no:

tak ti nevím, Lojzo :-O z masa a koření udělám kuličky a osmažím, to bych asi chápala a koření použila přiměřeně, i když by bylo pro začátečníky poměr uvést... ale pak čtu dál a to samé koření v množství větším než malém nasypu ke kuličkám, mrsknu do toho 2 protlaky a dusím? Takže to koření nepatří do masa? No to se při požití udusím pak sama... promiň, autorko, ale co to je za slátaninu??? Informace, že koupím perník v každém obchodě za 10-15Kč mi jako dostatečná náplast nestačí, vsadím se, že existuje aspoň jeden obchod, kde ho neseženu, třeba dneska v Humanicu ho natuty neměli :-D:-D:-D

hosta: to jo, ale koření do masa tam uvedeno není, proto jsem zmatena, to dám ještě jednou tolik papriky a skořice do masa?;-(:-D a taky nevím, jak velké jsou ty rajské protlaky
no, tak v nejhorším, vypláchnout žaludek, umýt hrnec a uvařit něco normálního:-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

celé? balení papriky? - 7 lžic skořice? - no to je mi s podivem:-) (starý duplicitní recept byl smazán)

hosta: Koření dost? Ach, ten eufemismus :-p

Zobrazit 3 starší odpovědi

5-7lzic skorice je na 155 a sanitu8-(

HD: to teda, a netřeba už přidávat žádné další koření či ingredience, stačí ta skořice, proberete se až na pohotovosti

K receptu nejsou žádné komentáře.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
sladka rajská omáčka, jednoducha rajska, jednoducha omacka, rychlá rajská omáčka, rajská omáčka, dochuceni rajske omacky, dochucení rajské, rajská omáčka recept, rajská omačka jednoduše, rajská omáčka sladká, rajská omáčka od maminky, recept na rajskou omáčku, rajská omáčka s protlakem, rychlá rajská, recept na jednoduchou rajskou omáčku, dochucení rajské omáčce, dochucení v rajské omáčce, může ocet do rajske omacky, jednoducha rajská omáčka z protlaku, rychlá rajská omáčka recept

Suroviny:
maso mleté, koření na mleté maso, protlak rajčatový, perník na strouhání, cibule, vývar masový, paprika sušená sladká, koření grilovací, skořice, ocet, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu