Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Modrý vole s procesím

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 071 kJ /
973 kcal
Bílkoviny33,68 g
Tuky10,06 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 105 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy183,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku v misce osolíme, zamícháme vejce a zaděláme vlažnou vodu, těsto by mělo být mnohem řidší než na knedlíky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk (do kastrůlku jsem dala rozehřát trošku másla a sádla, lžíci přidala do těsta a zbytek nechala na omaštění jídla). Krok 2: K vykrajování použijeme kávovou lžičku a vaříme v mléce asi tři minuty. Uvařené noky postupně vybíráme do mísy a ihned promastíme, aby se neslepily. Krok 3: Posypeme mákem, cukrem a můžeme přidat i trochu horkého mléka, ve kterém se noky vařily.

Zveřejněno 25. 11. 2018

Poznámka autorky hosta

Tradice pokrmu modrý vole s procesím je údajně starší než samotné knedlíky.

Zdroj: Regionální kuchařka - Středočeský kraj

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Modrý vole s procesím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zjjr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Modrý vole s procesím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zjjr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

:yes::yes::yes: Krásný receptik<3

Zkoušel někdo vařit ve vodě?

Tohle nekdy varila moje maminka, kdyz bylo pred vyplatou. A rikala jim "noky do mleka". Nekdy je sypala oprazenou strouhankou. Davala sadlo. Podle toho co jeste zbylo doma. Ale to uz je hodne davno, vice nez padesat let........

Tak tohle jsou normální "hop do vody" na sladko. Dělám je často a stačí mi na ně škvařené máslo. Mňam. Ale hodí se ke všemu.

ja si se zajmem precetla clanek Lidová jídla na Podřipsku Český lid Vol. 14, č. 3 (1905), s. 144-146 (3 strany). Kde se autor zminuje, ze jde o uz temer vymizele jidlo a o puvodu ci vyznamu nazvu nic :)

Díky za hezký a zvláštní recept. Je to taková úplně jiná varianta škubánek. Super a díky. Mám takové recepty moc rád a hned ukládám. Včera jsem dostal kuchařku v úplně salátovém vydání z roku 1902 a udělala nám velikou radost. Krásný den. :-K:-K:yes:

casino: tam to taky jen vaří, podobně - bez dalšího vysvětlení, hledala jsem i tam :-)

Zobrazit starší odpověď

Já jsem si tento název vysvětlila po svém: Vole - podoba husího krku, kam se cpaly šišky, modrý je mák a třeba se pak šlo na procesí ;-):-)
Jitu, není to z hrubé mouky moc tuhé?

yanull: Tak tohle vysvětlení dává smysl a může se to svým způsobem asi považovat za postní jídlo a šiškami cpala ještě maminka husu na svátky. Parádní vysvětlení. :-D:-D:-K

Zobrazit starší odpověď

já se taky podivila, že to bude zase nějaká "moje mňaminka", něco, co by pod tím názvem nikdo nehledal, než jsem to rozklikla :-D:-D:-K

A ja som sa zľakla...:-D Sú to asi nejaké akoby halušky, tie "vole", nie?:yes:

:-D Čtu název a říkám si: "Nějaký vtipálek nebo troll", honem čtu a ona starodávná bašta. Super :yes:

zizala: :-D nevím, proč se to tak jmenuje, pátrala jsem usilovně v několika zdrojích - snad někdo bude informovanější ;-)

Tématické fráze:
recept vole, modrý pokrm

Suroviny:
mouka hrubá, sůl, vejce, máslo, voda, mléko, mák mletý

Přidat fotografie receptu