Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandlové nebo arašídové věnečky

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 938 kJ /
3 092 kcal
Bílkoviny44,58 g
Tuky177,56 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 769 mg
Sodík 146 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy324,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme sypké suroviny, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie nebo vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na chvíli do chladu odpočinout. Krok 2: Těsto vyválíme na tloušťku cca 4-5 mm a vykrajujeme za pomocí dvou kulatých formiček trošku větší - širší věnečky. Ukládáme je na plech vyložený papírem na pečení nebo s teflonovou fólií, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlovými nudličkami nebo arašídy a krystalovým cukrem.
Jde postupovat i tak, že než posypávat věnečky mandlemi na plechu, tak se po potření bílkem věnečky obrátí do mandlových nudliček, které jsou např. na talíři, ty se na těsto nalepí a kroužky se dají zpět na plech a ještě se posypou cukrem. Krok 3: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 180 °C zhruba 10 - 12 minut - dle potřeby - do zrůžovění povrchu, je třeba pohlídat.

Zveřejněno 10. 12. 2018

Poznámka autorky Merylas

Kdo bude chtít, tak může upéct polovinu kroužků bez potření bílkem a bez posypu a pak dohromady slepovat nějakým krémem s těmi s posypem. Na arašídové bude vhodná i Nutela.

Přidám odkaz na recept na výrobu granulovaného cukru, který se může použít na posyp. https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlové nebo arašídové věnečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zjG5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlové nebo arašídové věnečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zjG5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

magdalenka: Děkuji za zprávu a taktéž fotečku. :-K

Robila som posledne len kolieska (je to jednoduchšie), na vrch sekané vlašské orechy a granulovaný cukor od žížaly...rýchle, jednoduché a chutné...detičky to milujú. (Pridávam foto.)

magdalenka: Magdi, moc děkuji za nádhernou fotku, tak i pochvalu receptu. :-K Jsem moc ráda, že nezklamal. Věnečky se Ti moc povedly:-! Já se na ně teprve chystám, ale musím nejprve udělat ten granulovaný cukr.:-) Bude určitě lepší, než klasický krystalový. Ten jsem loni použila, protože tu ještě nebyl recept na granulovaný. :-)
zizala: Díky za něj.:yes:

zizala: už som ochutnala asi 6 ks...:-8

magdalenka: Vypadají parádně:yes:, hned bych si nabídla <3

Výborné...včera som vyrobila cesto, aj cukor podľa žížaly, dnes upečené. Chutia aj bez uležania, ochutnávam a spomínam na venčeky z detstva, myslím, že z obchodov zmizli úplne. (Do cesta som pridala aj trochu sádla.) Vďaka za recept, pridávam foto.

Urobené a musím povedať, že výborné. :yes: Díky za recept, pridávam fotečku a veľký palec nahor. :-K;-)

tejaja: Taktéž děkuji za vyzkoušení a přidané foto.

Merylas, pokud nevadí, přidávám foto ;-). Skvělé a zase trochu jiné cukrovíčko. Jak většinou říkám, každá trouba peče trochu jinak, já pekla na 180 12 minut a možná to ještě trochu chtělo. Kdysi se prodávala taková větší kolečka v krabičce za sebou posypané ořechy a krystalovým cukrem. Já už nevím, jak krystal vypadá, všude je jen cukr písek, nebo krupice, tak jsem to posypala tím ;-). Děkuji za inspiraci :-)

Jana Dorazinová-Remková: Děkuji za vyzkoušení a foto, jsem ráda, že recept nezklamal. A musím opravdu říct, že dnešní cukr krystal mnohdy vypadá, jako cukr krupice. Není velký rozdíl v zrnitosti. Jinak dobu pečení v receptu raději ještě trochu poupravím.

Věnečky jsou moc hezké a určitě dobré, ale proč dáváte prášek do pečiva ? Má to nějaký význam ? Tento recept bez prášku do pečiva je klasické linecké těsto, recept jsem dostala před 30 lety od cukráře a stále používám.

Ještě bych k postupu dodala, že možná někomu půjde rychleji, než posypávat věnečky mandlemi na plechu, tak po potření bílkem je může obrátit do mandlových nudliček, které jsou např. na talíři, ty se na těsto nalepí a kroužky se dají zpět na plech a posypou cukrem. Dopíšu do receptu.:-K

yanull: Taky jsem si říkala:-)

Mikesanda1: S přidáním prášku do pečiva pak kroužky trochu "vyběhnou" nahoru. Jinak do klasického lineckého nedávám vejce, ale jen žloutky.:-K

Zobrazit starší odpověď

Kdo nemá vykrajovátko, může si pomoci úzkou formičkou na malé trubičky. Těsto, které v ní zůstane, jednoduše vypíchne špejlí ;-).

hosta:
Jj, přesně jak pravíte:yes:
Vyřešil jsem to nůžkami na plech... :-D

Zobrazit starší odpověď

Prosím, mohla bych se - asi blbě :-D zeptat, čím si to vykrajovala? Asi větším a menším kolečkem, že? ;-)

Jana Dorazinová-Remková: Ano, větším a menším kolečkem.;-) Mám raději kovová vykrajovátka než plastová.

hosta: Taky nemám dobrou zkušenost s těmi spojenými. Už jsem je nadobro zavrhla.:-)

casino: Ty nůžky na plech jsou v tomto případě správná volba :-)

yanull: Taky fajn volba s tou formičkou na trubičky, je delší, tak se lépe pracuje. Když dělám klasické linecké slepované marmeládou a mám menší tvary, tak na vypíchnutí středů používám plastové brčko o trochu větším průměru, jinak ho používám na frappé.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
mandlove krouzky, recept na věnečky, rohličky sněhové arašídové, mandalova kolecka plast, posypane arašídové cukroví, arašídové kolečka, slepovaná kolečka s arašídy, věnečky z mandlove mouky, recepty z mandlové mouky, arasidove venecek, linecké slepované kolečka s posypem, arašídové věneřky, sněhové arašídové rohlíčky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, prášek do pečiva, vejce, bílek, nudličky mandlové, cukr

Přidat fotografie receptu