Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pelhřimovský řízek

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Suroviny pro 1

4

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 428 kJ /
341 kcal
Bílkoviny14,67 g
Tuky7,87 g
Vláknina7,46 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 119 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy47,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, kterou pustily, ale usazený škrob ponecháme. Přilijeme pivo, přidáme vejce, okořeníme solí, kmínem, česnekem a majoránkou a zahustíme moukou na bramborákové těsto. Krok 2: Plátky masa důkladně naklepeme a nakrojíme okraje. Osolíme a opepříme, obalíme v těstě a smažíme velmi zvolna z obou stran. Odložíme na ubrousek a po okapání přebytečného tuku podáváme se zelným salátem.

TIP: Nejlepší recepty na řízky

Zveřejněno 8. 1. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pelhřimovský řízek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YPzY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pelhřimovský řízek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YPzY

Marie

Komentáře (18)

:-) :yes::yes: recept i foto se mi líbí :-K ať si to každý vaří posvém

zizala děkuji za recept, dovolila jsem si přidat fotku.....bylo to labúžo<3:-K:yes:

ja106b: Já děkuji za vyzkoušení, pochvalu a hezkou fotku:-K:yes:.

...jediný pelhřimovský řízek na netu s přidáním piva je pouze tento, pokud jsem dobře koukal (a to nezaručuji:-8) ...jinak je všude v bramboráku na "pelhřimovák" přidáváno mléko ...pivo? ...proč ne, pivo v kuchyni používám rád;-) ...ale spíš bych ho aplikoval po konzumaci řízku:-D
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc:-Q ...a pro pozdější lepší tržby:-D
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti;-):-D

recepty73: Recept není dogma. Gastonomickou rešerši jsem nedělala, uvařila jsem, jak znám recept já. ;-)

Tak jsem se v tom trošku povrtala a vypadá to tak, že někdo přidá pivo někdo mléko někdo hladkou mouku, někdo polohrubou , ale nikdo nastrouhanou cibulku a skoro nikdo kmín. Černohorský jsou brambora,kmín,česnek,majorán ,cibulka, pepř, sůl,vajíčko a polohrubá mouka. Já ještě obalím řízeček trošičku v hladké mouce /popráším/ aby tam to těsto líp drželo a pomalinku smažím.

:-) Hezká debata:yes:. U nás na Vysočině (právě kolem Pelhřimova) se brambory pěstují opravdu hodně. Tento řízek (původně možná z kýty) je u nás známý už někdy ze 70.-80.let, pokud se pamatuju. Už tehdy se v hospodách u nás dělal. Ale nevylučuju, že ho někdo někde jinde nevynalezl dřív :-).
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.

zizala: u nás je to asi jako u Casinů, z obojího masa říkáme Ondráš - jen to vepřové dotenka rozklepu:-). A ta vychytávka s pivem v bramboráku, tu si budu snad pamatovat - nojo, u nás na Vysočině, tam se vaří ....:-D:-D

A je nějaký rozdíl mezi tímto řízkem a Ondrášem? Nemyslím přímo z tohoto receptu - ale řízkem v bramboráku, o kterém jako o Pelhřimovském či Černohorském píšete?

Děláme kolik roků a mám zkušenost napřed plátky masa zprudka o restovat je jistota ,že je maso propečené a měkké. :-K

tejaja: hosta:
U nás je to ONDRÁŠ :-)
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis:-K Chápu to tak, že maso PŘED obklíčením bramborákem NAPŘED zprudka orestuje :-O
No, třeba to myslel jinak...:-)
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK:-!:-D

Zobrazit 5 starších odpovědí

Pelhřimovská řízek jsme měli včera k obědu (zapomněla jsem napsat komentář), byl výborný, smažila jsem pomalu, pod poklicí a masíčko se krásně propeklo <3.

bystrouska: Děkuji :-K:-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
řízek, plřimovsky řízek recept, rizky na pivě, řízky na pivu, řízek na pivě, řizek na pivo, pelhřimovský kuřecí řízek, pelhřimovský řízek s kuřecího masa, proc se dava do vajec na smazeni pivo, pelhřimovský pivo, pelhřimovák, řízek s bramborakem, vepřové plátky na pivu, řízky v světlém pivě, top recepty, řízky napivu, jak obalit řízky aby byli lepší, rizek s pivem a bramborakem, pelhřimovksý řízek recept, vysočina jako řizek

Suroviny:
maso vepřové, brambory, česnek, pivo světlé, vejce, pepř, majoránka, kmín drcený, mouka hladká, olej

Přidat fotografie receptu