Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené hranolky z nových brambor

Chcete si připravit domácí zlatavé a křupavé hranolky, ale nevlastníte fritézu? Nebuďte smutní, můžete vyzkoušet hranolky pečené v troubě. Podle našeho receptu je můžete připravit i z nových brambor a ochutit česnekem, paprikou či rozmarýnem.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 878 kJ /
449 kcal
Bílkoviny5,15 g
Tuky27,85 g
Vláknina6,41 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy41,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nakrájíme na hranolky. Dáme je do studené vody a necháme odpočinout. Mezitím přivedeme vodu s octem k varu. Krok 2: Hranolky dáme do vařící vody a vaříme mírným varem 4-5 minut. Poté je vytáhneme a necháme je rozprostřené vychladnout. Krok 3: Připravíme plech a hranolky v něm promícháme s olejem, smíchaným s paprikou a česnekem, nesolíme. Troubu předehřejeme na 220 °C. Krok 4: Hranolky dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 25-30 minut dozlatova. V polovině pečení hranolky promícháme. Solíme až po upečení a ihned podáváme.

TIP: Jak okořenit hranolky

Zveřejněno 4. 8. 2021

Poznámka autorky mika59

Přidání octa do vody na předvaření brambory pěkně zatáhne. Zůstanou pevné, po upečení křupavé a uvnitř měkké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené hranolky z nových brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XgXl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené hranolky z nových brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XgXl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Monika146: Doufám, že budou chutnat/chutnaly:-K:-K

Děkuji za tip s octem, vyzkouším hranolky podle vás. Vnoučata je milují.

mika59: to vyzkouším receptík se mi líbí,tady bych řekla ,že je to žádoucí;-):yes::yes:

Capri12: vy dáváte do segedína brambory??:-O:-O:-O:-O:-O

Capri12: Ale tady jde o to, že ty hranolky zpevní vrchní část. Ta zůstane pevná, ne o to aby změkly...

Je známé, že pokud vaříme s octem, nic neměkne. Někdy je to i nežádoucí, např. při vaření segedínského guláše, kde je kysané zelí. Proto vše s octem až pri konci vařeni.
Ale brambory by po 4 min. mírného varu stejně nezměkly.

Mám ještě 2 bedny starých brambor (chystám je do bio popelnice), mám už i nové tak ráda vyzkouším (jednu pánev zkusím i
z těch dědouškovic), jinak recept je :yes:, líbí se mě rada např. voda s octem, to jsem ještě nikdy nezkoušela, díky za nápad:-!
udělám to na plechu v troubě jak uvádí autorka.

Suroviny:
brambory, ocet, česnek sušený, paprika sušená sladká, olej, rozmarýn, sůl

Přidat fotografie receptu