Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané mléčné kynuté houstičky

Lahodné mléčné rohlíky z kynutého těsta jsou měkké, pěkně nadýchané a mají příjemnou chuť. Na přípravě není nic těžkého. Vychutnat si je můžeme třeba ke snídani a zpříjemnit si tak začátek nového dne.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mydoma

Středně náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 105 min Doba tepelné úpravy: 20 min

125 min (105 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny kromě mouky a soli dáme do mísy a dobře rozmícháme. Mléko i ostatní suroviny musí být pokojové teploty! Nakonec přidáme mouku a sůl a asi 3 minuty vše mícháme do pěkného těsta. Krok 2: Přikryjeme fólií a necháme kynout 60-90 minut při pokojové teplotě dle teploty v místnosti. Objem se zhruba zdvojnásobí. Krok 3: Těsto vyjmeme na pomoučněný vál a můžeme ho ještě trochu zpracovat. Následně vytvoříme rukama kolo, které rozdělíme rovnoměrně na 12 klínků. Každý vyhněteme v ruce do pěkného kulatého knedlíčku, přikryjeme utěrkou a necháme na válu odpočinout 15 minut. Krok 4: Každý ze 12 knedlíčků rukou rozplácneme, srolujeme do rohlíčku, umístíme na olejem nebo roztopeným máslem vymazanou obdélníkovou nádobu na pečení a necháme dalších 30 minut kynout přikryté utěrkou v teple.
Rada 1: Aby šly upečené housky dobře vyndat, vhodné je použít skleněnou nebo keramickou formu, ale může být třeba i plechový pekáček, jen vždy dobře vymazat olejem.
Rada 2: Aby po upečení housky nevypadaly jako české buchty, je potřeba, aby i po závěrečném nakynutí na plechu byly mezi houskami mezírky. Nádoba na pečení by měla tedy mít na spodu alespoň 30x25 cm. Krok 5: Nakonec pomašlujeme každý kousek rozmíchanou směsí vejce a mléka. Pečeme 20-25 minut při 180 °C. Houstičky musí zůstat spíše světlé, mírně do zlatova. Upečené rohlíky pomašlujeme rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť a Bohu dík za jídlo. :-)

TIP: Jak na kynuté těsto

Zveřejněno 28. 11. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nadýchané mléčné kynuté houstičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31jg4

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nadýchané mléčné kynuté houstičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31jg4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, vejce, cukr, droždí sušené, máslo, mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, olej, vejce, mléko, máslo

Přidat fotografie receptu