Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborák na plech

Milujete bramboráky, ale smažení a prskající olej není váš šálek kávy? Potom je tento recept přesně pro vás. Připravte těsto na bramboráky, jak jste zvyklí, jen ho zkrátka vylijte na plech a upečte v troubě.

Hodnocení receptu je 4,9 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Betina

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 300 kJ /
1 506 kcal
Bílkoviny45,19 g
Tuky64,71 g
Vláknina23,17 g
Cholesterol 568 mg
Sodík 5,12 g
Sůl12,57 g
Sacharidy174,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Česnek prolisujeme.
Plech vymažeme sádlem.
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 2: Strouhané brambory osolíme, přidáme vejce, majoránku, česnek, vlažné mléko, rozpuštěné sádlo. Pak přisypáváme mouku aby vzniklo hustší těsto. Krok 3: Na připravený plech nalijeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby. Krok 4: Pečeme asi 40 minut dozlatova.

TIP: Jak skladovat brambory

Zveřejněno 21. 1. 2010

Poznámka autorky Betina

Na Svaté Heleně se tomu říká toč a podává se s kyselým zelím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborák na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QPZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborák na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QPZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (56)

Dékuji za základní recept.Jen jsem si ho trošku přispůsobila tím,že jsem přidala 3 vařené bramborya sáček sušeného droždí.Pekla jse na 180 asi tak kolem 1hod.:-K:yes:

Já ještě do toho nakrájím trochu uzenýho a dám tam ještě nastrouhaný sýr. Když je sezóna nahrazuju to ještě cuketou, popř. dám půl na půl.
Jinak můžete dát na pečící papír a tím se vyhnete i vymazání sádlem.

kaila a vysta 7. 3. 2017 11:35
:yes::yes:<3:-D

Tak mě se to také stalo ale je to bramborami.;-(

Ahoj, mam dotaz ohledne receptu.. Jak pecete v troube? Ja zkousela poprve a bramborak byl vyborny. Dnes po druhe a pekla jsem dle neciho komentare na 200 s pecenim vrch a spodek. Bramborak nebyl velmi dlouho udelany a nakonec byl uplne vyschly. Tak premyslime, zda by nebyl lepsi horkovzduch ci horkovzduch a spodek? Nejake zkusenosti, tipy? Diky :-*

ješdě to neni hotovy a uz je to dobry:-D:-D:-D

ZA CHVILKU TO BUDEM OHUTNAVAT:-?

JOSEF KUPSKY 9. 11. 2014 14:16
ted to zkoušime:-?

Výborný recept, ta mastnota tam vůbec nechybí. Přidala jsem akurát víc česneku a ubrala na mléku. Příště zkusím nahradit část brambor cuketou. Jinak dobrota veliká:-p

Ahoj,

děkuji za recept! Uvařil jsem to a k tomu jsem udělal jako přílohu salát, který jsem vrstvil mezi bramboráky. Výsledek? Nádhera! (škoda, že jsem neměl foťák) a chuť? Delikatesa :D

Nevím, nevím, dělala jsem to a těšila se právě na tu "nemastnou variantu", ale ve výsledku mi tam právě ta mastnota chyběla:-)) Asi jsem zvyklá na ty klasické bramboráky a tohle mi nějak nesedlo...

Kamilína 6. 2. 2012 19:51
Výýýborná nemastná varianta :yes:. Akorát jsem místo sádla dala rozpuštěné máslo a i plech jím vymazala, přidala jsem česnek a páreček :-p... Rodinka děkuje za večeři :yes::-)):yes:

přidat škvarky a s gulášovkou

Ja uz jinak Bramborak nedelam,nesnasim stani u plotny, je mnohem mene oleje a navic mi to usetri cas, kdy muzu byt s detma.

Jinak ja tam davam vice cesneku a 2 velke cukety,deti to miluji. Posilam bodika:-K

lidaniky: a bez česneku a navrch švesky

no výborné :-K nikdy jsem to nejdela a to jsem z anglie výborné :-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:tolik bodů provás

Tak jdu na to,aspoň nemusim hodinu stát u pánvičky :yes: ,tak sem zvědavá :-8 ,ale vypadá to dobře :-p;-)

Lady Fuckingham 15. 3. 2011 17:17
Jeden stroužek česneku? To je jak flusnutí v moři! :no:

Kris17 z 3-nce 13. 2. 2011 17:46
Tak to dělám na večeří..:-D..pro tři mám asi zhruba 18 větších brambor (to snad stačí), hafo česneku, hl. mouku, 2 vjece a sůl.(majoránka došla :-( )Plech vymažu asi sádlem..Uvidíme mno..V troubě to budu dělt poprvé ;-), ale supr nápad..Na pánvi je to takové prosákle tím tukem, a to přímo nenávidím, stejně jako u topinek..:-)

Kris17 z 3-nce 13. 2. 2011 17:46
Tak to dělám na večeří..:-D..pro tři mám asi zhruba 18 větších brambor (to snad stačí), hafo česneku, hl. mouku, 2 vjece a sůl.(majoránka došla :-( )Plech vymažu asi sádlem..Uvidíme mno..V troubě to budu dělt poprvé ;-), ale supr nápad..Na pánvi je to takové prosákle tím tukem, a to přímo nenávidím, stejně jako u topinek..:-)

Tak mám večeři na zítra :-K .... děkuji. Bramborák je veliká mňamka, ale ten olej:-(( .... takhle to alespoň nebude tak mastné :yes::yes::yes:. Bodík letíííí:-)

Také peču na plechu,ale místo sádla naleju olej přímo do brambor.těsta .Jinak klasika,co tam patří.Potom nastavím troubu na 200°c,prostřední rošt,pečení vrch i spodek.Dám pečící papír na plech a leju těsto.Není třeba obracet.jeden plech peču 1/2 až 3/4 hod.Až je placek zlatý na povrch, vytahuji plech a dávám další. V troubě je to výborné chutově a také to neprská po sporáku.

Děkuju za komentáře a za bodiky.Tak ja ho peču asi hodinu.Zaleži na tom jaky maš velkej plech.:-K

Leni - až povrch zrůžoví a vytvoří kůrčičku. Každá trouba peče jinak, ale odhadem - kolem 30 min., ale jak říkám, hlídej si to;-)

tak už je to v troubě a teď počkám,jaká to bude mňaminka ;-) jen nevím,jak dlouho to budu péct :-(

Játo peču také, ale přidávám do toho ještě droždí a nechám to chvíli kynout, plech vymažu sádlem a vysypu nemletým mákem. \je to fak dobrý a není to mastné jako bramboráky pečené na omastku. Také je dobré do těsta přidat škvarky. Přidávám také bodíky

Zapoměla jsem napsat komentář k tomuto už odzkoušenému receptu.:-8 Byla to přijemná změna a díky tomu, že se to dělalo v troubě a nebylo to vůbec mastné si pošmákla i 15 měsíční dcera.;-):yes: Bodík už jsem dávala:-K

Včera jsem ho upekla a musím dodat výborný(dala jsem dost česneku a majoránky),všichni se oblizovali.Nejvíc se mi líbilo,že jsem nemusela stát u smažení:-)):yes:

Presne takto sa to robievalo aj u mojich rodicov...presne takto aj vyzerala....uplne rovnka

Vypada to na mnamku. Vynecham sadlo, pridam vic cesneku a dnesni vecere je vymyslena :) A bodik, samozrejme, leti :-K

bramborák na plech je dobrá věc,není tak mastný a hlavně se u něho namusí stát jako u smažení,máš to pěkně upečené:-K

Taky ho dělám,je to jednodušší a hlavně není mastný.:yes:

Iris, jj dávají se jak čerśtvé tak sušené :-D:-D:yes:

Je to dobrota. A na podzim na to dáváme švestky a pečeme. 14. bodík :-!:yes:

Ještě jsem zapomněla napsat, že do toho těsta dávám bud turist.salám nakrájený na kostky nebo kmínovou klobásku jen tak na kolečka.

Já tohle peču taky v troubě několik let, ale na pečícím papíře.Jinak je to opravdu výborná bašta

my sme tomu doma hovorili haruľa:-)

Pipre a další důkaz, že je z Podkrkonoší, tam se dycky dává sádlo a mléko :-D:-D:-D, jinak ta kombinace se špenátem by mě nenapadla, u nás se jí prostě samotný. Ale to neznamená, že to není dobré a nejdůležitější je, že chutnalo ne? ;-):-p:yes:

Ať už recept vzniknul kdedoli, každopádně je moc dobrý a se špenátem jsem si opravdu pochutnala. Recept se přece jen liší od ostatních tím, že se přidává do těsta sádlo a mléko. Nevysušilo se mi to při pečení v mé špatně pekoucí troubě jako ty, které jsem dosud dělala. Navíc je to nejvíc podobné tomu, co nám dělávala maminka :-)Přidala jsem fotky :-)

Betino já ho také dělám.ale s kváskem,nechávám ho kynout a střídám to,že do toho přidám buď škvarky,uzený nebo houby.Přidávám i cibuli.A plech vymazávám tukem a vysypávám mákem hustě.Jinak je to stejné,dávám plusový bodík:-p:-p

No a já myslela, že je to ostravská chudobnica!:-)):-))

Bibi, teď se urazím :-((:-((:-D:-D:-D, ať si to Náhlovský nazve jak chce, ale baštil to u nás a souhlasil, že to je Krkonošský bramborák z Chuchelny!!! :-D:-D;-);-)
Jinak jasně, vím, co myslíš :-D:-D

Betinko, to znám dobře pod názvem Toč, nebo Báč a je to moc dobrý. Recept je od Náhlovskýho a ten ho zase nazval:Krkonošský toč. Tudíž k tobě letí 11.bodík:yes:

Špagetko, přesně tak :-)

Tématické fráze:
bramborák pečený v troubě na plechu, bramboráky v troubě na plechu, bramborak na plech do trouby, cuketový bramborák na plech, pečený bramborák, bramborák pečený v troubě, bramboraky v troube, bramborak v troube, pečené bramboráky, bramboráky pečené v troubě, bramborák se zelím na plech do trouby, cmunda na plech, pečené bramboráky v troubě, bramborák, cuketový bramborák pečený v troubě, bramborak do trouby, bramborák recept, cuketové bramboráky na plech, bramborové placky se zelím na plechu, peceny bramborak v troube

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, mouka hladká, majoránka, česnek, sádlo, mléko

Přidat fotografie receptu