Káva je oblíbený nápoj po celém světě a má mnoho využití v kuchyni
Káva se stala nejen obvyklým nápojem, ale také důležitou složkou v kuchyni, která přidává bohatou chuť a vůni do mnoha pokrmů. Její využití v kuchyni je rozmanité a může inspirovat různorodé kulinářské zážitky. Pokud jste tedy milovníkem kávy, rozhodně musíte vyzkoušet některý z kávových receptů. A ani v těhotenství či při kojení se nemusíte omezovat, stačí použít kávu bez kofeinu.
Káva a její využití v kuchyni
Káva chutná nejen samotná, ale lze s ní také kouzlit v různých oblastech v kuchyni.
- Dezerty s kávovou příchutí (dorty, muffiny, nepečené dezerty, rolády, cukroví atd.),
- kávové nápoje (ledová káva, likér, různé ochucené kávy, smoothie, ...),
- kávová granola a cereálie.
Nejoblíbenější kávové recepty
Co se týče konkrétních receptů, ale nejznámějším a nejoblíbenějším kávovým dezertem je italské tiramisu. Dále pak například cukroví alias kávová kolečka a kávová zrna nebo chutný kávový dort. Co se týče nápojů, na podzim rozhodně vede pumpkin spice latte a v létě naopak osvěžující ledová káva.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pražení je proces, při které se suroviny tepelně upravují na pánvi, nebo v zařízeních k tomu určených, za účelem, aby získaly před zpracováním intenzivnější aroma. Praží se nejčastěji káva, ale také ořechy nebo mandle.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Džezva je nádoba kónického tvaru s rovným držadlem, používá se na vaření turecké nebo arabské kávy. Nádobka je nejčastěji měděná, uvnitř pocínovaná, na horním okraji rozšířená. I když káva v nádobě vyběhne, nepřeteče. Džezva má i hubičku, která usnadňuje nalévání. Rukojeť má dřevěný plášť, aby nepálila.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Frappé patří mezi nejlahodnější ledové kávy. Slovo frappé pochází z francouzštiny, ve významu vychlazený, mrazivý. Existuje mnoho způsobů přípravy, připravuje se z instantní kávy, rozmixované se studenou vodou, občas i mlékem. Na povrchu je pěna. Podává se ve vysoké sklenici s dlouhou lžičkou a s kostkami ledu. Frappé je výborný osvěžující nápoj pro letní horké dny, ale pochutnat si na něm lze kdykoli.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cappuccino je původně italský kávový nápoj, který si našel své příznivce i u nás. Obsahuje 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v širších porcelánových šálcích, a někdy bývá zdobený obrázky, vytvořenými v mléčné pěně.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se vsypáním do vroucí vody, ihned poté se nádoba odstaví a již se déle nevaří. Po přecedění můžeme nápoj dolít mlékem a osladit. Neobsahuje kofein, proto je vhodný pro děti a všechny ostatní, kdo klasickou kávu nemohou nebo nechtějí pít.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Barista je specialista na přípravu a výrobu kvalitní kávy, nejčastěji espressa a nápojů na něm založených. Existuje Mistrovství světa baristů, při kterém vítězové jednotlivých zemí porovnávají své znalosti a schopnosti.