Likér je sladký alkoholický nápoj. Troška nemůže uškodit
Jako likér se označuje sladký alkoholický nápoj, který muži často označují „pití pro ženský“. Likér neobsahuje příliš alkoholu a bývá hodně sladký, takže se pije spíše pro chuť a na zpestření večera, třeba na návštěvě. Vytvořit lze i v domácích podmínkách, a to nejen klasický vaječný koňak, ale i různé ovocné varianty.
Známější likéry
Kdo by neznal griotku, aromatický likér z višní. Velmi známý je také vaječný koňak, který můžeme všelijak modifikovat. Minimálně podle názvu budete znát i ořechovku, která má léčivé účinky.
Méně známé likéry
Milovníky kokosů mohou vyzkoušet vánoční likér coquito. Na nachlazení zaručeně pomůže lomcovák – zázvorovice. Méně sladký likér vyrobíte třeba z bezinek nebo z netradiční josty.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Amaretto je italský likér, ochucený mandlemi. Setkáme se s ním ve více variantách, bohužel ne všechny likéry mandle obsahují. Amaretto se podává při pokojové teplotě, může se pít s čokoládou, různými záskusky, ale také s kostkami ledu. Amaretto se často přidává do moučníku tiramisu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se na dochucení nakládané červené řepy. Významnou úlohu má při výrobě likérů. Usnadňuje odkašlávání a podporuje tvorbu mateřského mléka. Dodnes je známé rčení "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít".