Mléčný řez pro nejmenší i dospělé
Mléčný výrobek - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ricotta je čerstvý sýr, původem z Itálie, který se vyrábí ze syrovátky. Je bílý se zrnitou konzistencí, svěží, lehce nasládlé chuti. Obsahuje přibližně 13 % tuku. V kuchyni má mnohostranné využití. Používá se jak do italských dezertů, tak i do těstovinových pokrmů. Své místo má i ve studené kuchyni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pecorino je typický italský tvrdý sýr, s delším zráním a tvrdou kůrkou. Vyrábí se z ovčího mléka, pecora znamená v italštině ovce. Sýr se pyšní evropskou známkou původu. Má smetanovou až sýrově světle žlutou barvu, slanou a výrazně pikantní chuť. Jeho chuť je podobná českému sýru Niva.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Podmáslí je výživný nápoj. Je to vedlejší produkt, který vzniká při stloukání másla, dnes se vyrábí kysáním mléka. Jedná se pak o kysané podmáslí. Pravé podmáslí je čiré, ale nyní se z něj stal kysaný nápoj. Je vhodný pro dietu, ocení ho naše zažívání a střeva. Je zdrojem vápníku, aminokyselin a lecitinu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Parenica je slovenský tradiční nezrající pařený hnětený ovčí sýr s velmi jemnou chutí. Pravá parenica je vyrobena z čerstvě nadojeného, neupraveného ovčího mléka, od pasoucích se ovcí plemen valaška, zušlechtěná valaška, cigája a východofríská ovce. Parenica je charakteristická svým tvarem stočené stuhy. Podobně jako oštiepok má smetanovou až žlutou barvu a zlatožlutý povrch.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mascarpone je měkký, čerstvý, smetanový sýr, který má vysokou tučnost, min. 78% v sušině. Lze z něj připravit náplně do moučníků, hodí se k přípravě dezertů, velmi často se používá do tiramisu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mozzarella je druh měkkého sýru ve tvaru oválu, pocházejícího z italské Kampánie. Má sněhobílou barvu a tenký povrch. Skladuje se v pevných obalech nebo v miskách, ve kterých je syrovátka. Tento sýr má měkkou strukturu, dá se dobře krájet. Zráním měkne a má intenzivnější chuť. Má široké využití, např. na pizzu, do salátů, na těstoviny, ale může se i smažit v klasickém trojobalu. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oštiepok je tradiční slovenský valašský výrobek z ovčího sýru. Vyrábí se ze sladkého sýru, který se vtlačí do ručně vyřezávané dřevěné formy. V ní se nechá odstát, po vyndání z formy se ponoří do solného roztoku. Tam zůstane tak dlouho, dokud sůl nepronikne až do vnitřku sýru, cca 15 až 20 hodin a tím se stává trvanlivým. Po oschnutí mírně okorá a získá nažloutlou barvu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kyška je nápoj velmi podobný zákysu. Jedná se o druh zakysaného mléčného výrobku, který se vyrábí pomocí smetanové kultury. Kysané mléko je mnohem lépe stravitelné než mléko sladké, příznivě působí na trávení, a je vhodné pro jedince, kteří mají alergii na mléko. Obsah vápníku přitom zůstává zachován.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných bakterií. Jogurty jsou bohaté na živiny, jejich pravidelná konzumace působí blahodárně na naše zdraví. Jogurt zasytí, pomáhá léčit zažívací potíže, posiluje imunitní systém, chrání před osteoporózou. Výborný je nejen jako svačina, ale též v koláčích a řezech (pečených i nepečených). Přidává se také do zeleninových salátů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jogurtové mléko je vlastně rozředěný jogurt (základem je jogurtová kultura), kterého musí být v tomto mléku minimálně 50 %. Vychlazené jogurtové mléko má osvěžující chuť, prodává se ochucené ovocem nebo kakaem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jadel je pletený pařený ovčí nebo kravský sýr s vrstevnatou a vláknitou strukturou. Stejně jako mozzarella se nakládá do slaného nálevu, aby neztratil svoji chuť a nevyschnul. Použití v kuchyni se odvíjí od ochucení a konzistence sýra. Čerstvé přírodní pařené sýry jsou výborné do salátů, na zapékání a na zdobení studených mís. Uzené a kořeněné chutnají s pečivem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ementál je původní švýcarský sýr. Poznáme jej podle toho, že je uvnitř děrovaný. Vyrábí se ve tvaru velkého kola a mezi milovníky sýrů se těší velké oblibě. Obsahuje 45 % tuku v sušině. Má jemnou oříškovou chuť a podává se jako stolní sýr, nakrájený na kostičky, s dobrým vínem. Lze jej zapékat, udělat z něj fondue, a výborný je v sendvičích. Obsahuje velké množství vápníku, který je potřebný pro kosti a zuby.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Feta je bílý sýr původem z Řecka. Je vyrobený z ovčího a kozího mléka, v poměru 70 % a 30 %. Více než 2 měsíce zraje ve slané lázni. Je tučnější, tvarohového typu, vhodný pro teplou i studenou kuchyni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Créme fraiche najdeme v mnoha francouzských recepturách. Vyrábí se z kravského mléka a musí obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině. Tekutější verze je podobná naší smetaně ke šlehání, hustá zraje za pomoci bakterií mléčného kvašení, a tím získává svoji zvláštní chuť a konzistenci. Používá se do polévek, omáček a dezertů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sladké ovčí mléko se zasýří, tato surovina se nechá zaschnout a tím vznikne hrudkový ovčí sýr. V brynzárně se třídí, promývá vodou a nechává se zrát. Po dalších procesech vzniká brynza. Nejtučnější je podzimní, další tři druhy závisí na množství tuku a sušiny. Mimořádně známým pokrmem jsou halušky s brynzou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Akawi je bílý, slaný sýr, který pochází z města Arce. Uzavřený v plechovce v solném nálevu se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Kromě mléka neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkový. Vyrábí se v Sýrii, Libanonu a na Kypru.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Pinsa není pizza: Slaná římská placka je méně kalorická, ale úžasně vláčná, nadýchaná a křupavá, dochucuje se až po upečení
Sedm nejlepších druhů retro cukroví: V minulosti byly v kurzu Sandokanovy oči, domácí čokoláda nebo nepečené kuličky
Dýně na pět způsobů: Můžete si pochutnat na dýňovém zelí, muffinech, pyré, pomazánce i latté