Zelí není jen o knedlíkách, ale je součástí mnoha chutných receptů
Zelí je oblíbené především pro svou výživnou hodnotu, schopnost dlouhodobého skladování a výbornou chuť. Zelí je bohatým zdrojem živin. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B, stejně jako minerály, včetně draslíku, vápníku a hořčíku. Zelí je také významným zdrojem vlákniny, která podporuje zdravou trávicí soustavu.
Využití zelí v kuchyni
Zelí se dá využít v různých směrech. Syrové se často používá do zeleninových salátů, v teplé kuchyni má poté širší využití. Může být součástí nejrůznějších masových i zeleninových směsí, jako příloha k pečenému masu (výpečkům či ke kachně), bramborám i knedlíkům, jsou z něj vynikající polévky, dá se z něj udělat skvělá čalamáda a spoustu dalšího.
Vyzkoušejte také netradiční "zelí"
Všichni známe tradiční zelí i jeho přípravu, ale co takhle vyzkoušet něco nového a nevšedního? Velmi oblíbenou variantou na klasiku je kedlubnové nebo cuketové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům a podušené se chuťově velmi blíží hlávkovému zelí. Jako náhrada za červené zelí může sloužit zelí z červené řepy.
Předchozí 1 2 3 4 5 6 … 9 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nahradit dětem lepek v běžných potravinách? Místo strouhanky lze použít kukuřičné lupínky, omáčky zahustí zelenina
Dušená kuřecí srdíčka jsou nejlepší na smetaně a pikantnost dodá hořčice. Chutnají luxusně, a přitom vyjdou na pár korun
Tip na výlet do historického města Žatec