Ne každý holduje rybí polévce. Jenže jaké máme možnosti bezmasé štědrovečerní polévky? Rozhodně je z čeho vybírat
Mnoho lidí nemá příliš rádo rybí polévku a tak přemýšlí, jakou si uvařit na Štědrý den ke sváteční večeři. Inspirovat se můžeme u našich předků, možností je dostatek. Chudí lidé si dříve ani nemohli ryby dovolit, volili tedy jiné varianty.
Pokud chceme dodržet půst od masa, který je v křesťanských rodinách zvykem, máme možnost uvařit různé bramborové, luštěninové, houbové, zeleninové a zelné polévky. Tyto polévky mají výhodu, že jsou syté a většinou i levné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramborové polévky
Bramborové polévky mají v naší zemi tradici. Mohou být zahuštěné i čiré nebo mléčné. Bývají plné zeleniny, jsou jednoduché a rychle uvařené. I do bramborové polévky můžeme přidat houby, kterým se přezdívá „maso lesa“.
Houbové polévky
Houby nasušené v sezoně používali předci do tradičních štědrovečerních pokrmů jako kuba nebo hubník, takže uvařit při tom houbovou polévku bylo logické. Navíc i v zimě roste známá houba penízovka sametonohá, takže vařili i z hub čerstvých. V současné době máme možnost koupit čerstvé houby běžně, takže houbovou polévku není problém uvařit kdykoliv.
Luštěninové polévky
Z luštěninových polévek se nejčastěji vařily polévky hrachové, méně už čočkové. Vzhledem k tomu, že i naklíčený hrách-pučálka, byl častým štědrovečerním chodem, bývala hrachová polévka dobrou volbou. Nezapomene k ní podat osmažené kostičky žemlí. Můžeme zvolit i modernější suroviny jako červená čočka nebo cizrna. Červená čočka bude navíc rychle uvařená.
Zeleninové polévky
Zeleninové polévky vynikají barevností, často jsou krémové. Vaříme je raději ze zelenin, které mají zrovna sezonu, např. kořenová zelenina, kapusta nebo pórek. Lahodná zeleninová polévka nám dodá minerály a vitamíny, abychom zimu přežili ve zdraví.
Polévky z kysaného zelí
V tomto období už měli předci vykysané zelí v soudku, takže ho mohli začít používat v pokrmech. Zelných polévek je mnoho druhů, od bílých po pikantnější s paprikou a my doporučíme slavnou a výbornou slovenskou kapustnicu, ve které se většinou spojuje zelí s houbami a výsledkem je výborná vydatná polévka. Kapustnica se vaří den předem, aby se správně rozležela.
Video vám ukáže přípravu zelňačky s krupkami, jedná se o skvělou zimní a zahřívací polévku.
Ať už si zvolíte polévku jakoukoliv, přejeme, aby se podařila a rodině chutnala.
Komentáře
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
„Rybí“ polévka bez ryby pro moji vnučku
Nadja
Hodnocení receptu je 4,7 (9×)