Časté chyby při zpracování kapra: Vyzkoušejte 11 tipů na správně připravené rybí maso
Kapr nesmí na Štědrý večer chybět v mnoha českých domácnostech. Je to tradiční pochoutka, bez které si vánoční svátky ani neumíme představit. V následujícím článku se zaměříme na časté chyby, kterých se můžete při jeho zpracování dopustit.
Mnozí z vás si domů přinesou kapra zabitého a vykuchaného. Víte ale, jak s ním dál naložit, aby chutnal na slavnostní tabuli co nejlépe? Podíváme se společně na několik zásad, které se vyplatí dodržet. Poradíme vám také, na co si dát pozor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co si dát pozor při úpravě kapra
Když budete dbát následujících rad a vyvarujete se případných chyb, bude váš kapr vynikající pochoutkou.
- Při koupi si kapra důkladně prohlédněte. Nesmí mít zakalené oči a žábry musí být hezky růžové. Pak si můžete být jistí, že kupujete čerstvou rybu.
- Vyberte raději šupináče než lysce. Lysec má pevnější kůži a hodí se více na grilování. Na smažení a pečení je vhodnější šupináč, protože má jemnější a lahodnější kůžičku.
- Vybírejte menší nebo středně velké ryby. Ty mají méně podkožního tuku, který je nositelem nechtěných pachů.
- Kapra je před porcováním potřeba pořádně umýt a to i zevnitř. Následně je dobré ho osušit třeba papírovou utěrkou.
- Abyste předešli nepříjemnému zápachu rybiny, můžete kapra naložit.
- Věnujte pozornost skladování a trvanlivosti. Ani v lednici kapr nevydrží příliš dlouho. Při teplotě okolo 2 °C je nutné ho zpracovat do 48 hodin a při teplotě okolo 6 °C vydrží pouhých 24 hodin.
- Neskladujte v plastu, ale ve skleněné nebo porcelánové misce. Misku přikryjte víkem nebo zakryjte potravinářskou folií.
- Nešetřete na soli. Kapr potřebuje osolit o dost více, než jste zvyklí.
- Rybí vývar nevařte dlouho, stačí 20–30 minut, potom začíná hořknout.
- Neobalujte příliš dopředu, strouhanka rychle zvlhne, bude odpadat a nebude křupavá.
- Smažte na dobře rozpáleném oleji nebo sádle, máslo není vhodné.
Teď, když už víte na co si dát při přípravě kapra pozor, se můžete inspirovat naším receptem na smaženého kapra s bramborovým salátem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra můžete před obalováním naložit do mléka nebo mléčného kysaného produktu. Jak na to, poradí názorné video
Komentáře