5 častých chyb při zpracování lesních hub: Vyhněte se chybám i jejich následkům
Počasí houbám přeje, z lesa se tak můžete vracet s pořádným úlovkem. Chyby udělané během sběru i zpracování hub nás mohou pěkně potrápit, proto jsme pro vás vybrali 5 nejčastějších chyb, kterým je potřeba se vyhnout.
Voňavá smaženice z čerstvých lesních hub a vajec společně s domácím kváskovým chlebem, na to se každoročně těší mnozí z nás. Houby lze zpracovat mnoha způsoby ve velmi chutnou pochoutku, pokud jsou zpracovány správným způsobem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zpracování lesních hub
V následujících bodech najdete nejčastější chyby, jichž se zbytečně dopouštíme během zpracování hub, a které jsou pro naše zdraví velkým rizikem:
- Necháváte houby v košíku déle, než je nutné? Pozor na tuto chybu, houby jsou velmi náchylné na plísně. Začněte je zpracovávat co nejdříve po návratu z lesa.
- Nešiďte důkladné očištění ani omytí hub, pokud budete houby dále tepelně zpracovávat. Rozhodně však nenechávejte houby máčet ve vodě. Houby k sušení se pouze očistí nožem, neomývají se.
- Nedostatečnou úpravou si můžete přivodit zažívací potíže. Proto je důležité nechat houby projít důkladnou tepelnou úpravou, ať už smažením či vařením.
- Pokud jste se rozhodli houby zavařit, nezapomeňte tento proces druhý den zopakovat, abyste chránili své zdraví.
- Při sušení hub je důležité kontrolovat jejich stav. Nedosušené houby vám v nádobě zplesniví a celá vaše snaha tak bude zbytečná. Správně usušené houby šustí a jsou křupavé, při zmáčknutí se lámou, rozhodně se neohýbají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Uvědomte si, že vše začíná v lese. Zapomeňte na igelitové tašky a sáčky, ve kterých se houby zapaří a budou rizikem pro vaše zdraví dříve, než je donesete domů. Z nadílky donesené z lesa si pak můžete připravit lahodné vepřové na houbách:
Komentáře