Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Počasí houbám přeje, z lesa se tak můžete vracet s pořádným úlovkem. Chyby udělané během sběru i zpracování hub nás mohou pěkně potrápit, proto jsme pro vás vybrali 5 nejčastějších chyb, kterým je potřeba se vyhnout.

Voňavá smaženice z čerstvých lesních hub a vajec společně s domácím kváskovým chlebem, na to se každoročně těší mnozí z nás. Houby lze zpracovat mnoha způsoby ve velmi chutnou pochoutku, pokud jsou zpracovány správným způsobem.

Chyby při zpracování lesních hub

V následujících bodech najdete nejčastější chyby, jichž se zbytečně dopouštíme během zpracování hub, a které jsou pro naše zdraví velkým rizikem:

  1. Necháváte houby v košíku déle, než je nutné? Pozor na tuto chybu, houby jsou velmi náchylné na plísně. Začněte je zpracovávat co nejdříve po návratu z lesa.
  2. Nešiďte důkladné očištění ani omytí hub, pokud budete houby dále tepelně zpracovávat. Rozhodně však nenechávejte houby máčet ve vodě. Houby k sušení se pouze očistí nožem, neomývají se.
  3. Nedostatečnou úpravou si můžete přivodit zažívací potíže. Proto je důležité nechat houby projít důkladnou tepelnou úpravou, ať už smažením či vařením.
  4. Pokud jste se rozhodli houby zavařit, nezapomeňte tento proces druhý den zopakovat, abyste chránili své zdraví.
  5. Při sušení hub je důležité kontrolovat jejich stav. Nedosušené houby vám v nádobě zplesniví a celá vaše snaha tak bude zbytečná. Správně usušené houby šustí a jsou křupavé, při zmáčknutí se lámou, rozhodně se neohýbají.

Uvědomte si, že vše začíná v lese. Zapomeňte na igelitové tašky a sáčky, ve kterých se houby zapaří a budou rizikem pro vaše zdraví dříve, než je donesete domů. Z nadílky donesené z lesa si pak můžete připravit lahodné vepřové na houbách:

Další tipy a triky