Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím potírat maso na grilu, aby nebylo vysušené? Pokud jste ho nestihli včas naložit, poradíme vám
Zdroj: Pixabay - RitaE

Maso před grilováním nakládáme do marinády, protože samotné maso by po opečení a uzavření povrchových pórů bylo suché a nepoddajné a nenatáhla by se do něj chuť koření. Potíráním masa olejem s bylinkami nebo kořením se vysušení zabrání. Poradíme vám, jak toho dosáhnout.

Plátek nebo kus masa, který vložíme na gril, nemusí být nutně nasáklý marinádou. Jsou masa, které se k marinování vyloženě nehodí - chceme u nich zachovat chuť a vůni a nepřebíjet je kořením (drahé hovězí steaky). Stačí je potřít olejem, osolit a opepřit. Naopak maso, které samo o sobě nemá výraznou chuť (kuřecí, krůtí prsa) po lázni v marinádě přímo volá. Maso na gril ale musíme po vyjmutí z marinády osušit papírovou utěrkou, aby tekutina nebo olej nekapaly do rozžhaveného uhlí. 

Jak grilovat maso

Maso na grilování vytáhneme minimálně 30 minut předem z lednice, aby dosáhlo pokojové teploty. Odstraníme z něj olej nebo marinádu, aby se nepřipalovalo. Maso pak vkládáme na rozpálený rošt a necháme ho důkladně zatáhnout. Nepropichujeme ho vidličkouaby z něj nevytekla šťáva a netrháme ho od roštu násilím. Maso solíme až na talíři.

Čím potírat maso

Maso při grilování můžeme potírat tekutinou, která zabrání vysušení. Může to být zbytek marinády, která zůstala po naloženém mase, ale i voda z rozprašovače předejde tomu, aby se vytvořila suchá kůrka. Voda s kapkou oleje vytvoří film, díky kterému se maso nepřichytí k roštu. Některá masa stačí potřít jen trochou oleje, jelikož mají spoustu vlastního tuku (bůček, hovězí steak, mletá masa).

Tekutina na potírání masa je většinou směsí oleje, koření, bylinek a dochucovadel.

  • Používáme neutrální i ochucené oleje s kořením (kmín, pepř, paprika) nebo s čerstvými nasekanými bylinkami (tymián, majoránka, česnek, šalvěj, bazalka).
  • Olejovou směs je možné naředit pivem, červeným vínem, citrónovou šťávou nebo sójovou omáčkou.
  • Grilovací omáčka z hořčice, kečupu, oleje a koření je vynikající na všechny druhy masa.
  • Výborná je asijská omáčka z medu, sójové omáčky, zázvoru a utřeného česneku.
  • Při nedostatku času lze využít i hotových grilovacích omáček, smíchaných s olejem nebo vodou.
Někdy nemáme dost času na naložení masa do marinády a musíme se spokojit "jen" s potíráním olejovou zálivkou s kořením. To neznamená, že by maso bylo méně chutné, někdy právě naopak. Vyzkoušejte tento způsob a nebudete zklamaní.

 

Další tipy a triky