Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce si nikdo z nás neumí bez cukroví představit. Pár kousků máme vždycky úhledně vyskládaných na talířku na stole, a když jdeme kolem, jeden či dva si zobneme. Aby však byly výčitky v novém roce menší, zařadíme letos do svého repertoáru i pár zdravějších kousků.

Ovesné vločky přináší mnoho benefitů pro naše zdraví, přitom se řadí k levnějším potravinám, a do našeho jídelníčku bychom je měli zařazovat častěji. Proto jsme z našeho receptáře vybrali 16 oblíbených receptů na vánoční cukroví, ve kterém jsou jednou z hlavních surovin právě ovesné vločky.

1/16

    2 z 16

    Ovesné špalíčky

    Ovesné špalíčky

    Těsto na ovesné špalíčky můžete vytvarovat do klasického tvaru rohlíčků a připravit si tak letos vanilkové rohlíčky obohacené o důležité vitamíny a minerály díky ovesným vločkám. Těsto ještě můžete navíc ozvláštnit panákem rumu nebo mandlového likéru

    3 z 16

    Zdraví perníčkoví medvídci se srdíčky

    Zdraví perníčkoví medvídci se srdíčky

    Snad nejoblíbenější cukroví, a to zejména mezi těmi nejmenšími, jsou voňavé perníčky. Jejich zdravější verzi snadno uděláte z rozemletých vloček a oříšků, žitné mouky, medu, vajec, kokosového oleje, nastrouhané mrkve a jablek. Tradiční perníčky sice nenahradí, ale vyzkoušejte, a uvidíte, že si bez výčitek pochutnáte.

    4 z 16

    Brambůrky Retro

    Brambůrky   Retro

    Z ovesných vloček, tuku, cukru, mléka a kakaa připravíte moderní verzi, nyní už lehce retro pochutiny, a to sladké brambory. Do těsta se pro chuť a vůní přidává i kapka mandlového oleje a mletá káva, ale brambora bude chutnat báječně i bez těchto ingrediencí.

    6 z 16

    Arašídové penízky

    Arašídové penízky

    Recept na arašídové penízky je velmi snadný. Jemné ovesné vločky se smíchají s medem, arašídovým máslem, mlékem, skořicí a jedlou sodou. Z těsta se vytvoří malé kuličky, do kterých se vmáčkne arašíd, případně jiný oříšek. Po deseti minutách v troubě je cukroví hotové.

    7 z 16

    Kuličky z ovesných vloček s příchutí kakaa

    Kuličky z ovesných vloček s příchutí kakaa

    Nepečené cukroví získává na čím dál větší oblibě, jelikož je s ním málo práce, může se konzumovat hned a chutná báječně. V tomto receptu tvoří sypké ingredience opražené jemné vločky s mletými dětskými piškoty, které spojuje zahuštěné slazené kakaové mléko.

    8 z 16

    Vločkovo-jablečné kuličky

    Vločkovo-jablečné kuličky

    Sladkost tomuto cukroví dodávají sušená jablka a javorový sirup, který však můžete nahradit medem, případně jiným přírodním sladidlem. Stejně tak kešu ořechy uvedené v receptu můžete vyměnit za mandle. Před podáváním je lepší, když se kuličky dají alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

    9 z 16

    Fíkové kostičky s kokosem (last minute cukroví)

    Fíkové kostičky s kokosem (last minute cukroví)

    Fíkové kostičky jsou bleskové cukroví, které můžete opravdu připravit na poslední chvíli, a to doslova, jelikož se nepeče, a ani nepotřebuje odležet. Sušené fíky se rozmixují s ovesnými vločkami, bílky a lžící tuzemáku do pevného těsta, z kterého můžete tvarovat kousky podle libosti. Ty se posléze obalí v kokosu a je hotovo.

    10 z 16

    Pralinky Šmakoun

    Pralinky Šmakoun

    V těchto pralinkách je hlavní ingrediencí kakao-oříškový krém Šmakoun, což je výrobek z vaječného bílku s kakao-oříškovou pastou. Ten se smíchá s mletými oříšky a vločkami, vytvoří se kuličky, které se namočí do čokoládové polevy a posypou se například kokosem nebo kakaem.

    11 z 16

    Roláda z ovesných vloček

    Roláda z ovesných vloček

    Dalším oblíbeným nepečeným cukrovím jsou různé vánoční rolády. Této ořechové dodávají sladkost rozinky, brusinky a med. Roláda se promazává rybízovou marmeládou, která je kyselejší, a skvěle tak doplňuje sladkou chuť rolády. A jestli ji chcete trochu veselejší, posypte ji barevným kokosem.

    12 z 16

    Zdravé marokánky

    Zdravé marokánky

    Hlavní ingrediencí v marokánkách je sušené nebo kandované ovoce. V tomto receptu se cukroví sladí pouze medem a jsou v něm přidané mleté ovesné vločky. Do směsi můžete ale klidně přidat i hrst vloček v celku. Nejlépe chutnají z jedné strany namočené v čokoládové polevě.

    15 z 16

    Sušenky s arašídovým máslem a mrkví

    Sušenky s arašídovým máslem a mrkví

    Tyto sušenky jsou díky arašídovému máslu a nastrouhané mrkvi v těstě trochu netradiční a pro vánoční mlsání bez výčitek jako stvořené. V receptu jsou uvedeny rýžové a pohankové vločky, ty ale můžete vyměnit za klasické ovesné. Sušenky jednoduše ozdobíte za pomoci vidličky.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky