Jak uvařit kedlubnové zelí? Chutná naprosto skvěle. Vyzkoušejte postup podle videa
Kedlubny, zvláště ty křehké a mladé, po oloupání krájíme na plátky a jíme jen tak, zasyrova. Někdy se nám ale této výtečné zeleniny urodí až dost nebo máme příležitost k výhodnému nákupu. Kedlubnové zelí je jednou z možností, jak kedlubny zpracovat.
Kedlubnové zelí připravujeme z chutných a nedřevnatých větších kedluben. Zvlášť pokud na zahradě pěstujeme kedlubny gigant, určitě je kromě přímého konzumu využijeme i k dušení a k přípravě báječného kedlubnového zelí. Co se týče chuti, tak proti "klasickému" zelí ze zelných hlávek nemá žádné nedostatky. Naopak je mírně sladší a také děti si na něm rády pochutnají.
Jak připravit kedlubnové zelí
Postup přípravy je zcela jednoduchý.
- Kedlubny oloupeme a zbavíme všech dřevnatých částí, ty by ani v zelí nebyly chutné.
- Pak je nastrouháme nahrubo - při příliš jemném strouhání by uvařené zelí bylo kašovité. Strouháme buď na obyčejném nebo elektrickém struhadle.
- Nastrouhané kedlubny dáme do hrnce, ochutíme je kmínem a zalijeme trochou vody. Osolit je můžeme hned na začátku nebo až na konci vaření.
- Kedlubny vaříme dostatečně dlouho, aby byly téměř měkké.
- Zvlášť si připravíme jíšku - nejprve orestujeme na tuku nakrájenou cibulku, přisypeme hladkou mouku a usmažíme za stálého míchání do světla.
- Pokud jsou kedlubny příliš vodnaté, část vývaru slijeme a kedlubnové "zelí" zahustíme jíškou. Přebytečný vývar se může hodit na pozdější naředění, ale uplatní se i v polévkách - lze ho zmrazit pro pozdější využití.
- Zelí s jíškou povaříme až do změknutí kedluben.
- Na dochucení použijeme cukr (nebo jiné sladidlo), případně ocet podle chuti.
- Tip: Pokud máte kedluben opravdu hodně a potřebujete je zpracovat, můžete si je nastrouhat do zásoby a uložit po částech do mrazničky. Kedlubnové zelí příště bude záležitostí chvilky.
Kedlubnové zelí se v naší kuchyni uplatní obdobně jako zelí klasické. Výborné je s houskovým knedlíkem a pečeným masem. Vegetariáni k němu jistě ocení sojové nudličky nebo kostky na cibulce a kmíně.
Komentáře