Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou typickou přílohou české kuchyně a některá jídla si bez nich ani nedovedeme představit. Můžeme uvařit více variant knedlíků, oblíbené jsou také houskové, bramborové i karlovarské nebo chlupaté. Kynuté jsou základním druhem a s jejich přípravou vám poradíme.

Kynuté knedlíky milujeme pro jejich nadýchanost, ideálem je uvařit krásně kyprou, ale přitom pevnou a chutnou přílohu. Příprava kynutého těsta sice trvá trochu déle než příprava těsta na ty nejrychlejší knedlíky s kypřicím práškem, ale výsledek stojí za to. Knedlíky báječně chutnají k zelí a pečeni i k výtečným omáčkám naší kuchyně. Podívejte se dále, jakou do kynutých přílohových knedlíků zvolit mouku.
Hrubá mouka se do kynutých knedlíků výborně hodí, knedlíky jsou s ní krásně nadýchané - přesně takové, jaké je chceme mít. Hrubou mouku na kynuté knedlíky používáme často. Nejprve připravte kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažné vody. Po chvíli přidejte mouku, vajíčko a sůl. Propracujte, případně přisypte nakrájenou housku a nechte těsto pod utěrkou kynout.

Polohrubá mouka je dobrou volbou

Polohrubá mouka se do kynutých knedlíků také často používá a určitě s ní neuděláte chybu, knedlíky s polohrubou moukou jsou pěkně soudržné a kypré. Přípravu těsta na kynuté knedlíky si můžete usnadnit, když použijete domácí pekárnu. Knedlíky můžete uvařit buď v hrnci s vodou nebo také nad párou.

Knedlíky z celozrnné mouky

Také si přejete, aby jídlo, které chystáte bylo výživné a kvalitní? Oblíbenou volbou je celozrnná mouka, která dá nejen našemu pečivu, ale také knedlíkům zcela jiný rozměr. Celozrnné knedlíky poznáte už na první pohled podle tmavší barvy. Jejich chuť je plnější a knedlíky jsou obvykle trochu hutnější. Pokud máte možnost bílou mouku nahradit celozrnnou a strávníky, kteří to ocení, neváhejte a vyzkoušejte osvědčené recepty.

I když na knedlíky používáme obvykle hrubou nebo polohrubou mouku, pokud doma nemáte jinou než hladkou, nebojte se ji použít a uvařte knedlíky podle méně obvyklého receptu. Vyzkoušejte i další recepty na domácí knedlíky z našeho receptáře.

S přípravou jednoduchého těsta vám poradí instruktážní videorecept na výtečné domácí knedlíky, tentokrát s polohrubou moukou:

A jakou mouku používáte do knedlíků nejraději vy? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky