Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina se ve sladkých pokrmech objevuje čím dál tím více. Nejenže je tak moučník obohacen o vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky, které v sobě různé druhy zeleniny ukrývají, ale je i šťavnatější, a v mnohých případech i barevnější.

Vybrali jsme pro vás celkem 18 osvědčených receptů na báječné moučníky ze zeleniny. Některé nejspíš budete znát, u jiných se však budete divit, že se zrovna z této zeleniny dá připravit výtečná sladká dobrota

1/18

    1 z 18

    Cuketové řezy s mákem

    Cuketové řezy s mákem

    Cuketové moučníky jsou oblíbené zejména na přelomu léta a podzimu při sklizni hojné úrody cuket ze zahrádek. Do cuketových řezů se podle tohoto receptu přidává mák, který krásně křoupe mezi zuby, a polévají se svěží citrónovou polevou

    3 z 18

    Cuketové lívance

    Cuketové lívance

    Máte rádi sladké snídaně, ale zároveň se chcete stravovat zdravěji? Cuketové lívance s kokosovou smetanou jsou vynikající volbou. Připravit je můžete ze zdravější špaldové mouky a místo moučkového cukru je osladit medem nebo přírodním sirupem.

    4 z 18

    Koláč s červenou paprikou

    Koláč s červenou paprikou

    Ano, čtete správně, opravdu se do kakaového těsta na tento koláč přidávají sladké červené papriky nakrájené na tenké plátky. Moučník se zalévá jogurtovou polevou s instantní kávou, jeho chuť je možná neobvyklá, ale rozhodně moc dobrá. Určitě vyzkoušejte, budete mile překvapení

    5 z 18

    Mrkvový dort s ořechy a krémem

    Mrkvový dort s ořechy a krémem

    Mrkvový dort je klasikou, kterou všichni znají. V našem receptáři pro vás máme vylepšený recept, ve kterém nenajdete žádný bílý cukr, sladkost těstu dodávají kromě mrkve banány a med. Klasickou bílou mouku nahradily jemně mleté ovesné vločky a do krému se místo tučného mascarpone přidává tvaroh ve vaničce.

    7 z 18

    Kakaový koláč s kysaným zelím

    Kakaový koláč s kysaným zelím

    Do dalšího, velice netradičního koláče, se přidává vymačkané kysané zelí. Moučník je krásně jemný a nadýchaný, a zelí v něm není vůbec cítit. Zkuste ho příště upéct pro návštěvu, a nechte ji hádat, jaká zelenina se v těstě nachází. Vsadíme se, že to nikdo neuhádne.

    8 z 18

    Zelníky nasladko

    Zelníky nasladko

    Pod názvem zelníky si asi většina z nás představí bramboráky s kysaným zelím. V případě zelníků nasladko se pracuje se zelím čerstvým, které se pokrájí nadrobno, pomalu se orestuje na tuku do změknutí, následně se zasype krupicovým cukrem a nechá se zkaramelizovat. Směs se pak plní do kynutého těsta a smaží se jako koblihy.

    10 z 18

    Batátové šátečky s povidly

    Batátové šátečky s povidly

    I přes fakt, že se batátům říká sladké brambory, známe je zejména jako solené hranolky, ne jako součást sladké kuchyně. To je ale škoda, protože batátové pyré se do moučníků hodí skvěle. Přesvědčte se o tom sami a udělejte si doma batátové šátečky s povidly. Připravit je můžete jak z pšeničné, tak i ze špaldové mouky, nebo z kombinace obou.

    11 z 18

    Batátové jahodové řezy

    Batátové jahodové řezy

    Tyto jahodové řezy jsou netradiční nejenom tím, že jsou v nich strouhané batáty, ale i díky limetkové a pomerančové šťávě, která se do těsta také přidává. Aby byl moučník co nejvíce nadýchaný, nezapomeňte mouku nejprve prosát, a během pečení co nejméně otevírejte troubu.

    12 z 18

    Čokoládový dortík z červené řepy

    Čokoládový dortík z červené řepy

    Na tomto čokoládovém dortíku z červené řepy si pochutnají i lidé dodržující bezlepkovou dietu, jelikož se místo klasické mouky do těsta přidávají najemno namleté mandle. A zachutná i odpůrcům červené řepy, jelikož ji v moučníku vůbec neucítí.

    13 z 18

    Kakaové muffiny s červenou řepou

    Kakaové muffiny s červenou řepou

    Receptů na muffiny existuje nepřeberné množství, jsou rychle připravené a díky své velikosti se skvěle hodí jako svačina do školy, práce i na výlet. Připravit můžete tuto dospěláckou verzi, do které se přidává panák rumu, pro ratolesti samozřejmě alkohol vynechte.

    14 z 18

    Dýňovo - ostružinový koláč

    Dýňovo - ostružinový koláč

    Dýně už dávno není pouze záležitostí slané kuchyně, čím dál tím více nalézáme její uplatnění ve sladkých moučnících a dezertech. Většinou se ve sladké kuchyni pracuje s dýňovým pyré, ale do tohoto nadýchaného ostružinového koláče se dýně přidává ještě syrová, nastrouhaná najemno.

    16 z 18

    Lívanečky z dýně

    Lívanečky z dýně

    Lívance jsou báječnou snídaní, sladkou tečkou po obědě, ale mohou zastat i funkci hlavního chodu, a to zejména, pokud do nich schováte i nějakou zeleninu, v tomto případě dýni. A jestli vám tato oranžová zelenina opravdu chutná, a to v jakékoliv podobě, můžete si lívance pomazat dýňovou marmeládou.

    17 z 18

    Květákové brownies

    Květákové brownies

    Brownies je jednoduchý a rychlý moučník, do kterého se zelenina často přidává. Velmi oblíbené jsou brownies s cuketou, dýní nebo červenou řepou. Méně známé, ale neméně chutné, jsou květákové brownies, které se řadí ke zdravějším moučníkům, protože kromě zeleniny se skládají z pohankové mouky a sladí se banánem.

    18 z 18

    Zelený mechový dort

    Zelený mechový dort Video

    Zeleninové moučníky jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku rodiny zařadit zeleninu, která se neřadí úplně k té neoblíbenější, a to zejména mezi nejmladšími členy rodiny. Špenát je toho příkladem, ale v tomto krásně barevném dortu ho děti neodhalí a budou si s radostí pochutnávat.

1/18

Komentáře

Další tipy a triky