Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Zdroj: Pixabay - zhangtingzhi

Osúch neboli posúch, podplamenice, langoš nebo šupák je tradičním receptem slovenské kuchyně. Jeho název je odvozen od slova "suchý". Je to koláč z chlebového těsta, plný česneku, který se pekl na plotně v chudých rodinách, kde nahrazoval chléb.

Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor.  V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku. Mají různé podoby - koláče, bochánky, placky. Poradíme vám, jak se osúchy připravují.

Jak připravit těsto na osúchy

Záleží na oblasti, kde se připravují - tento recept je ze Strání:

  • Na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 50 ml oleje, 0,25 l mléka, 30 g kvasnic.
  • Na potření: 170 g másla, 1 hlavička česneku, 1/2 lžičky soli, koření podle chuti.
  • Na dokončení: 1 až 2 vejce, celý kmín.

Připravíme si kynuté těsto, které rozdělíme na díly, každý rozválíme a potřeme ušlehaným máslem s česnekem, solí a kořením (například grilovacím). Smotáme jako závin, necháme nakynout, rozkrájíme na kolečka a ta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme v horké troubě.

Osúchy se pečou také z jogurtového těsta, z žitné mouky, ze strouhaných bramborplní se kysaným zelím a uzeným masem nebo se kombinují se zeleninou a medvědím česnekem. Osúchy jsou báječnou přílohou a při správném nakynutí se pokaždé povedou.

 

 

 

Další tipy a triky