Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny (medvědí tlapy) jsou druhem vánočního cukroví, které se připravuje z mouky, cukru, másla, vajec, kakaa a ořechů. Důležitou vlastností tohoto cukroví je typická chuť a vůně, v kterých převládá skořice a mletý hřebíček.

Pro pracny je typické pečení v kovových nebo silikonových formičkách ve tvaru medvědích tlap, do kterých se těsto vtlačí. Při pečení se cukroví mírně nafoukne. Po vyklopení se pracny ještě horké obalují ve vanilkovém cukru a dají se odležet.

1/20

    1 z 20

    Pracny hnědé

    Pracny hnědé

    Hnědé pracny pekly už naše prababičky. Kovové formičky ve tvaru tlapek byly pro pečení tohoto druhu cukroví naprosto nepostradatelné. Ještě horké kousky se obalují v cukru a nechají uležet, aby zkřehly - proto se pečou mezi prvními druhy spolu se zázvorkami.

    2 z 20

    Maminčiny pracny

    Maminčiny pracny

    Recepty na pracny se většinou dědí po generace - jen málo lidí se o rodinný recept dělí se světem. Světlé pracny neobsahují kakao, které dodává cukroví typickou nahořklou příchuť. Skořice, mletý hřebíček, vanilka a citrónová kůra v nich však nesmí chybět.

    3 z 20

    Škvarkové pracny - cukroví

    Škvarkové pracny - cukroví

    Některé rodinné recepty popisují cukroví, které se od tradičních receptů odlišují. Do pracen tak můžeme místo másla použít sádlo nebo nesolené mleté škvarky a koření, které dají cukroví báječnou chuť. Tvar pracen je daný pečením v tradičních formičkách.

    4 z 20

    Tatrankové pracny

    Tatrankové pracny

    Pracny z tatranek jsou v posledních letech velmi oblíbené - možná je to pro jemnou lískooříškovou chuť dětmi i dospělými milovaných oplatek. Tatranky nebo horalky nastrouháme a použijeme je místo části mouky. Těsto pečeme ve formičkách.

    6 z 20

    Kokosové pracny

    Kokosové pracny

    Kokosové pracny jsou sice trochu netradiční, nicméně je velmi uvítají lidé s alergií na ořechy. Místo nich použijeme strouhaný kokos, těstem naplníme formičky a vše upečeme dorůžova. Hotové pracny vyklopíme a horké obalíme ve vanilkovém cukru.

    7 z 20

    Kakaové pracny

    Kakaové pracny

    Lidé s alergií na ořechy si mohou pochutnat na pracnách, ve kterých ořechy úplně chybí. Díky skořici a hřebíčku však mají typicky kořeněnou chuť a vůni, takže je mohou s klidem jíst všichni členové rodiny. Pracny obalíme v cukru a necháme je odležet 2–3 týdny.

    8 z 20

    Pracny se skořicí

    Pracny se skořicí

    Na svátečním vánočním stole nesmí mezi tradičním cukrovím chybět pracny - medvědí tlapy. Název jim dává pečení ve formičce ve tvaru pracky - ale možná je to odvozenina od slova pracný. Voňavé cukroví se skořicí provoní celý byt svou kořeněnou vůní.

    10 z 20

    Babiččiny pracinky

    Babiččiny pracinky

    Každá hospodyňka ví, že k pracnám neboli medvědím tlapkám patří skořice a mletý hřebíček. Cukroví, které vytvoříme z těsta na pracny, můžeme tvarovat i v jiných formičkách, než tradičních - vhodné jsou škeble, kytičky, malé bábovičky nebo rohlíčky.

    13 z 20

    Pracny II

    Pracny II

    Do tradičních praciček patří nejen máslo, ale i kousek nesoleného sádla. Naopak se obejdou bez ořechů, ale nikdy bez voňavého koření, díky kterému okamžitě i poslepu nazveme cukroví tím správným názvem. Chuť podtrhne i vanilkový cukr na obalení.

    14 z 20

    Pracny extra kakaové

    Pracny extra kakaové

    Milovníci kakaa a čokolády si zamilují extra kakaové tlapky, které neobsahují vejce ani ořechy, zato voňavou skořici a mletý hřebíček a po obalení i spoustu cukru, který svou sladkostí vyrovná hořkost kakaa. Cukroví musíme nechat několik týdnů odležet.

    17 z 20

    Zasněžené staročeské pracny

    Zasněžené staročeské pracny

    Někdy není nad opravdovou klasiku - to znamená těsto na pracny z mouky, cukru, vajec, másla, ořechů a koření, kterým je skořice a mletý hřebíček. Formičky ve tvaru medvědí tlapy napěchujeme těstem, upečeme je, vyklopíme, obalíme v cukru a dáme odležet.

    19 z 20

    Pracny z bílého máku Retro

    Pracny z bílého máku   Retro

    Pracny, které jsou vhodné pro lidi s alergií na ořechy, můžeme připravit z mletého bílého máku, mouky, másla, cukru, vajec a koření. Jde o starý recept našich babiček, které neměly o mák nouzi. Důležitá je chuť koření, proto dodáme skořici a hřebíček.

1/20

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda