Niva patří do velké rodiny sýrů a v kuchyni najde uplatnění především v pokrmech chuťově výraznějších, určených pro dospělé. Přidáváme ji do salátů a pomazánek, výtečně se hodí do zapékaných pokrmů i do pečiva. Můžeme ji využít do omáček i polévek. Vybrali jsme pro vás recepty, které pravidelně sklízí úspěch.
Niva patří mezi sýry plísňové, vyznačuje se výraznou chutí a patří k žádaným labužnickým pochoutkám. Všichni sice nemají tento druh sýrů v oblibě, ale pokud patříte mezi jejich příznivce, mohly by vás zaujmout tipy na následující pokrmy.
Sýry umí skvěle vylepšit různé zeleninové saláty, ale podstatné je chutně nakombinovat suroviny. Výborný salát získáme např. z plodové zeleniny, čínského zelí a konzervy kukuřice. Přidáme chuťově výraznou nivu a zálivku připravíme ze zakysané smetany, hořčice, chilli a sušeného česneku.
Dozlatova zapečené kuřecí řízky s nivou a mozzarellou jsou jednoduchým jídlem pro začátečníky. Do pekáčku navrstvíme plátky brambor, nivu a ochucené kuřecí maso. Vše zalijeme smetanou a upečeme dozlatova.
Palačinky nasladko i naslano patří k našim nejmilejším jídlům. Slanou verzi palačinek můžeme naplnit dušeným špenátem, který řádně ochutíme česnekem. Naplněné palačinky naskládáme do pekáčku, poklademe sýry (eidam, niva) a krátce zapečeme v troubě.
Kuřecí steak s omáčkou z nivy zaujme svou neobvyklou chutí. Kuřecí prsa asi na hodinu naložíme a potom na rozehřáté pánvi opečeme. Z výpeku získáme skvělou omáčku - přidáme máslo a hořčici, zaprášíme moukou, doplníme mlékem a nivou. Po jejím rozpuštění omáčku dochutíme.
Nivu můžeme použít i jako náplň do španělských ptáčků. Maso naklepeme, ochutíme, potřeme hořčicí, poklademe uzeninou a nivou, poté zabalíme a dusíme na cibulce a houbách. Lahodnou omáčku ještě dochutíme houbovým kořením.
Niva je v mnoha rodinách oblíbenou součástí pomazánek. Sýr jemně nastrouháme, přidáme tavený sýr, nakrájenou cibuli a hustou kysanou smetanu. Nijak nedochucujeme, protože pomazánka má výraznou chuť i sama o sobě. Na zdobení namazaných jednohubek se výtečně hodí půlky vlašských ořechů.
Nivu můžeme použít také jako náplň do slaného pečiva. Nejjednodušší je použít listové těsto, ale výborné bude i těsto kynuté, připravené v domácí pekárně. Z těsta vytvoříme rohlíky plněné uzeninou a nivou. Potřeme je žloutkem, posypeme kmínem a upečeme dozlatova.
Komentáře