Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzeniny se se zdravou výživou sice příliš neslučují, ale do našeho článku jsme vybrali 16 receptů, ve kterých najdete chutné uzeniny v poněkud zdravějších receptech, jelikož se v nich nachází také spousta zeleniny, případně bílkovin. A nebojte se, pochutnáte si i tak.

Uzeniny, tedy párky, klobásy a různé šunky, se zrovna neřadí mezi potraviny, které byste pravidelně nacházeli na zdravém jídelníčku. Pro jejich nenahraditelnou chuť si je však dopřejeme čas od času skoro všichni. V následujících receptech jsou uzeniny zakomponovány do zdravějších pokrmů, a tak si je můžete vychutnávat s menšími výčitkami svědomí.

1/16

    1 z 16

    Zapečená brokolice s těstovinami

    Zapečená brokolice s těstovinami

    Zbyly vám těstoviny od oběda? Vložte je spolu s růžičkami brokolice a vaší oblíbenou uzeninou do zapékací mísy, navrch položte rajčata nakrájená na kolečka, zalijte rozkvedlaným vejcem a zasypte tvrdým sýrem. Zapečené těstoviny plné zeleniny budou díky uzenině chutnější.

    2 z 16

    Klobásový guláš se zelím (bez mouky)

    Klobásový guláš se zelím (bez mouky)

    Bramborový guláš s klobáskou je klasika. Když do něj navíc přidáte kysané zelí, bude pokrm nejen lahodnější, ale i zdravější. Brambory se do guláše nedávají nakrájené na kostičky, ale nastrouhané najemno, takže guláš zahustí, a není potřeba přidávat mouku.

    3 z 16

    Křupavý salát

    Křupavý salát

    Název tomuto salátu dodalo hned několik křupavých prvků - ledový salát, strouhaná mrkev, osmahnutá slanina a domácí bramborové chipsy. Salát se zalévá majonézou smíchanou s hořčicí a olivovým olejem a zasypává se nastrouhaným parmezánem.

    4 z 16

    Dobrá vitamínová pomazánka s mangem

    Dobrá vitamínová pomazánka s mangem

    Tato exotická krémová pomazánka bude díky červené kapii krásně křupat, mango jí dodá potřebné vitamíny a najemno nastrouhaná uzenina tu nejlepší chuť. Překvapte touto netradiční pomazánkou vaši příští návštěvu, a nechte ji hádat, jaké ovoce se v pomazánce nachází.

    6 z 16

    Celerové placičky se sýrem

    Celerové placičky se sýrem Video

    Celer se nejčastěji přidává do základu na vývar, nebo se obaluje a smaží jako řízek. Zkuste si ho ale příště zpracovat do placiček. Sýr jim dodává bohatší chuť a kousky uzeniny je dovedou k úplné dokonalosti. Výhodou je, že chutnají teplé i studené, takže ty, které zůstanou z oběda či večeře, si můžete vzít druhý den na svačinu do práce.

    7 z 16

    Brokolicovo - mrkvové placičky

    Brokolicovo - mrkvové placičky

    Že jsou malé smažené placičky oblíbený způsob zpracování zeleniny, to dokazuje další recept, tentokrát se do těsta kromě celeru přidává i krátce povařená rozmačkaná brokolice a nahrubo nastrouhaná mrkev. Servírují se jen tak s oblíbeným dipem nebo s bramborovou přílohou.

    9 z 16

    Losos s pikantní nádivkou

    Losos s pikantní nádivkou

    Losos se řadí mezi nejoblíbenější ryby u nás. Nejčastěji se konzumuje restovaný na pánvi nebo pečený v troubě. Tuto chutnou rybu můžete naplnit smetanovou nádivkou, které dodává chuť pikantní salám. Servírujte ji s různými bramborovými přílohami nebo jen tak se zeleninovým salátem.

    10 z 16

    Filet z ryby "Bibi" na citronech s kouřovou vůní

    Filet z ryby "Bibi" na citronech s kouřovou vůní

    Možná obyčejný, ale zato nesmírně chutný a voňavý je recept, který naše uživatelka pojmenovala Filet z ryby "Bibi". Rybí filet se okoření, zakápne citrónovou šťávou s olivovým olejem, obalí se v mouce a vloží se do pekáčku vyloženého uzenou slaninou, která během zapékání předá rybce svou úžasnou vůni a chuť.

    11 z 16

    Dietní skorosmažený sýr

    Dietní skorosmažený sýr

    Skorosmažený sýr se skládá z nastrouhaného tvrdého sýra smíchaného s vejci a nakrájenou uzeninou. Směs se ochutí bylinkami a přemístí se do malých zapékacích forem. Dovnitř sýrové směsi lze schovat plátek hermelínu, nivy nebo tvarůžků a zapéct je můžete jak v troubě, tak i mikrovlnce.

    13 z 16

    Ledvinky s hlívou na zázvoru, paprikách a pórku

    Ledvinky s hlívou na zázvoru, paprikách a pórku

    Dušené ledvinky v rajčatové omáčce ochucené mletým zázvorem jsou velkou pochoutkou. Ledvinky ale můžete klidně zaměnit za játra, a hlívu ústřičnou za sušené houby. Směs se zahušťuje solamylem a zdobí se nakrájenou pažitkou. Podávejte s těstovinami, vařenými bramborami nebo rýží.

    14 z 16

    Vaječná tlačenka

    Vaječná tlačenka Video

    Vaječná tlačenka se tradičně připravuje do formy na srnčí hřbet, použít ale lze například i silikonové formičky na muffiny. V tlačence samozřejmě nesmí chybět sterilovaná zelenina, ale kvalitní šunku z receptu se nebojte vyměnit za sušený salám.

    15 z 16

    Míchaná vejce

    Míchaná vejce

    Míchaná vejce jsou skvělou volbou na večeři, kterou chcete mít rychle připravenou, ale zároveň se nechcete odbýt pouze pečivem se šunkou. Aby vejce nebyla tak obyčejná, kromě osmažené cibulky k nim přidejte na kolečka nakrájenou uzeninu, a všichni strávníci se budou olizovat až za ušima.

    16 z 16

    Pohanková rychlovka

    Pohanková rychlovka

    Obyčejné levné jídlo díky přidané uzenině zasytí celou rodinu, a to zejména, pokud vepřovou šunku v receptu zaměníte za klobásu s vysokým obsahem masa. Pohanku podávejte s kyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky