Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce nejsou jen hlavním křesťanským svátkem, ale také svátkem jara, znovuzrozením a probuzením přírody. Je to i důvod k oslavám a setkávání se s rodinou a blízkými. Každá hospodyňka proto přemýšlí, jak návštěvu pohostit.

Jak připravit dokonalé jídlo, které ohromí všechny jedlíky u stolu? Vybrali jsme pro vás 17 nejoblíbenějších receptů, vhodných právě na slavnostní hostinu. Vybírat můžete z předkrmů, hlavních jídel a také mezi recepty na něco sladké na závěr

1/17

    1 z 17

    Sváteční tvarůžkové závitky

    Sváteční tvarůžkové závitky

    Tvarůžkové závitky se hodí jako předkrm, ale také jako chuťovka k vínu. Můžete si zaexperimentovat a přidat nějakou tu bylinku nebo koření, které máte rádi. Na stole přímo lákají k ochutnání a u hodovníků sklízí velký úspěch.

    5 z 17

    Sváteční slepičí polévka

    Sváteční slepičí polévka

    Slepičí vývar je cenným zdrojem celé škály zdraví prospěšných látek, které pomáhají tělu bojovat s nachlazením a dodají mu sílu. Polévka také připraví náš žaludek na následující chod a tělo potom oběd lépe zpracuje.

    8 z 17

    Sváteční husa

    Sváteční husa

    Pečená husa s knedlíkem se peče společně s pomerančem, jablkem a sušenými švestkami. Sladká ovocná chuť se s husím masem báječně doplňuje a strávníky neodolatelně přitahuje. Jídlo můžeme doplnit houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

    10 z 17

    Sváteční kuřátko

    Sváteční kuřátko

    Pečené kuře je oběd nenáročný na přípravu, který oceníme v momentě, kdy máme plné ruce práce. Podle tohoto receptu bude kuře šťavnaté a měkké, tedy ideální na sváteční hostinu. Stačí jen přidat brambory a oběd je hotový.

    11 z 17

    Bramborový salát na všední i sváteční den

    Bramborový salát na všední i sváteční den

    Bramborový salát nemusí být jen nutně vánočním jídlem. I Velikonoce jsou tím správným důvodem k tomu si ho připravit. Navíc je hezky barevný a to nám k svátkům jara přímo pasuje. Můžete jej doplnit i o nějakou typicky jarní zeleninu, kterou jsou třeba ředkvičky.

    12 z 17

    Jehněčí na jablku

    Jehněčí na jablku

    Jehněčí je typickým druhem masa, které konzumujeme hlavně ve velikonočním období. Jehněčí maso symbolizuje nástup jara, protože jehňata byla první dostupná zvířata na porážku po dlouhé zimě. Tento recept je díky bylinkám příjemně voňavý a plný chutí.

    13 z 17

    Pečený jehněčí bok

    Pečený jehněčí bok

    Jehněčí bok je třeba nechat odpočinout v marinádě, která mimo jiné obsahuje také zázvor. Ten masu dodá příjemnou chuť i vůni. Podél žebírek je v mase utvořená kapsa, kterou plníme nádivkou. Bok upečeme v troubě a jako přílohu uvaříme brambory.

     

    14 z 17

    Pečené kůzlečí maso

    Pečené kůzlečí maso

    I kůzlečí maso je ve velikonočním období velmi oblíbenou a často zpracovávanou surovinou. V tomto receptu je maso pečené až po uležení, které trvalo 12–24 hodin. Uleželé maso přijalo příjemnou chuť česneku, která se pečením ještě zvýrazní.

    15 z 17

    Vídeňský řízek

    Vídeňský řízek

    Řízek se hodí na obyčejný i na slavnostní oběd. Tento je z telecího masa a proto je krásně šťavnatý a měkký. Řízek obalujeme v klasickém trojobalu. Jakou zvolíte přílohu je jen na vás, nejčastěji to jsou brambory, hranolky nebo bramborová kaše. 

    17 z 17

    Beránek podle Pauluse

    Beránek podle Pauluse

    Na Velikonoční pondělí by na stole neměl chybět velikonoční beránek. Těsto je velmi snadné a díky našlehanému bílku také nadýchané. Dejte si záležet při vymazávání formy, aby se beránek dal lehce vyklopit. Dozdobit ho můžete čokoládovou polevou.

1/17

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli