Červená na hubnutí, černá proti stárnutí: Zkuste snadné čočkové recepty pro štíhlou linii
13. 1. 2021 Vaření
Čočka na nový rok znamená peníze, čočka po celý rok znamená zdravější a štíhlejší tělo! Tato dostupná luštěnina přináší lidskému organismu mnoho benefitů a je vhodná i pro dietáře. Podívali jsme se na tři aktuálně nejpopulárnější druhy čočky - klasickou zelenou, bezslupkovou červenou a extra zdravou černou - a vymysleli tři skvělé recepty, díky kterým je všechny hravě dostanete do svého jídelníčku.
Polévka ze zelené čočky
Zelená čočka je nejběžnějším druhem čočky. Má slupku, před vařením je tedy potřeba ji namočit, a také může nadýmat. Tím ale výčet záporů končí. Díky slupce se totiž dá čočka i dobře naklíčit. Je bohatým zdrojem železa, díky podílu hořčíku a kyseliny listové má dobrý vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a protože je v ní i mnoho bílkovin, je nedílnou součástí denního jídelníčku všech veganů a vegetariánů. Zrovna ty ale naším receptem moc nepotěšíme - my totiž máme zelenou čočku nejraději jako hustou polévku s trochou uzeného masa.
Co budeme potřebovat:
- 200 gramů zelené čočky
- 1 velkou cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 kořen petržele
- majoránku
- 1 stroužek česneku nebo čajovou lžičku sušeného česneku
- sůl a pepř
- masožravci přidají ještě kus uzeného
Postup: Čočku namočíme alespoň na tři hodiny, ale klidně i přes noc. Ráno uzené maso uvaříme ve vodě. V hrnci, v němž budeme vařit polévku, si na oleji osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Očistíme mrkev a petržel a nastrouháme obojí nahrubo. Přidáme zeleninu k cibulce, podlijeme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme čočku i s částí vody, v níž byla namočená a k tomu část vody z uvařeného masa. Vaříme, dokud čočka i zelenina nezměknou. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme česnek a majoránku. Když je polévka hotová, část jí odebereme do jiné nádoby. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a do toho pak zpátky přilijeme odebraný díl. Na konec do polévky přídáme pokrájené nebo natrhané maso.
Mohlo by vás zajímat
Kari s uzeným tofu z červené čočky
Červená čočka je výborná v tom, že nemá slupku, nemusí se tedy namáčeta je rychle hotová. Neobsahuje tak ani nadýmavé látky, na rozdíl od čočky zelené ji tedy mohou jíst i kojící matky. Je bohatá na bílkoviny, je tedy častou součástí dietních jídelníčků. Díky vláknině působí proti zácpě a dokáže skvěle zasytit. My ji máme rádi jako pomocnici při zahušťování domácího kari...
Co budeme potřebovat:
- 100 gramů červené čočky
- 1 plechovku loupaných krájených rajčat
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 střední červenou cibuli
- 180 gramů uzeného tofu
- 1 lžíci červené kari pasty nebo kurkumu, mletý kmín a sušený koriandr
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánci na kokosovém nebo normálním oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme lžíci kari pasty nebo uvedené koření a rozmícháme v oleji s cibulí. Poté do pánve přidáme na kostičky nakrájené tofu. Tip: Uzené tofu dodá jídlu neobvyklý šmak, ale je možní použít i tofu přírodní. Stejně tak lze recept připravit například s kuřecím masem.
Tofu orestujeme a počkáme, až se trochu opeče a "chytí" barvu a s ní i chuť koření. Poté přidáme plechovku rajčat a promícháme. Osolíme, opepříme a přisypeme syrovou červenou čočku. Stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme vařit. Po cca 10 minutách bude čočka hotová, ale raději pravidelně kontrolujeme, zda se nepřipaluje. Na závěr přilijeme kokosové mléko, promícháme a ještě necháme propbublat. Hotové kari je dost syté i samotné, ale lze jej podávat také s vařenou rýží.
Mohlo by vás zajímat
Salát s hlívou a černou čočkou
Černá čočka zvaná Beluga je ze třech uvedených druhů asi nejexotičtější, ale pomalu se dostává i do běžného jídelníčku Čechů. Její černý odstín má na svědomí barvivo, které obsahují třeba i borůvky či ostružiny. Právě díky němu je černá čočka - ještě navíc ke všem benefitům, které sdílí se svými jinak barevnými kolegyněmi - bohatým zdrojem antioxidantů, a tak pomáhá proti stárnutí. Nejlepší a nejefektnější je v obyčejném, ale zdravém salátu v kombinaci s hlívou ústřičnou.
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů černé čočky
- 250 gramů hlívy ústřičné
- 1 velkou cibuli
- 2 velká nebo 3 střední rajčata, případně 250 gramů cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci jablečného octa
- dvě hrsti petrželkové nati
Postup: Černá čočka se stejně jako červená nemusí namáčet, zároveň ale drží tvar. Stačí ji krátce povařit a bude měkká. Na pánvi rozpálíme olej, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na proužky nakrájenou a očištěnou hlívu. Necháme dusit asi 10 minut. Poté přidáme rajčata. Tip: Můžete použít i rajčata sušená.
Dusíme dalších 5 minut, pak stáhneme plamen. Přidáme scezenou čočku a ocet. Dobře promícháme. Nakonec přidáme posekanou petrželku a podáváme ještě teplé, salát je ale dobrý i druhý den zastudena.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Hubnutí v ČSSR: Vzpomínáme na Rajko Dolečka a na diety, které frčely za socialismu
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní