Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?
16. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Některá jídla jsou doslova mezinárodní, jiná si i v dnešním globálním světě zachovávají svoji jedinečnost a zůstávají spojena s jedním jediným místem. To je třeba případ valašských frgálů, které si sice můžeme upéct i v Plzni, ale ty pravé a nefalšované jsou připraveny k ochutnání jen na Moravě. Kde se slavné frgály vlastně vzaly?
Třiceticentimetrový koláč
Frgály asi znáte. Jde vlastně o koláče, ale ne jen tak nějaké. Na rozdíl od těch, které běžně pečeme po celé zemi, jsou ty valašské opravdu úctyhodné - a to už jen svým průměrem, který většinou dosahuje třiceti centimetrů. Rozdíl, který je odlišuje od jiných koláčů, jako jsou například oblíbené zdobené chodské koláče, je používání jediné náplně na celý koláč. Valaši si na míchání chutí v minulosti zjevně nepotrpěli.
Mezi frgály najdeme ty s klasickými náplněmi, které bychom na sladkém koláči čekali i kdekoliv jinde, jako je náplň maková, povidlová, tvarohová, ale používá se třeba i meruňková nebo jiná marmeláda. Co už by asi čekal jen pravý Valach, to je třeba náplň kedlubnová nebo mrkvová, protože i ty do opravdu tradičních frgálů patří. Chybět samozřejmě nesmí ani sladká drobenka, která dílo završí. Umíte si to představit? Pokud ne, asi nezbyde nic jiného než se vydat na místo, kde takové koláče pečou, tedy na Valašsko.
Mohlo by vás zajímat
Nepovedený koláč, nebo krajový skvost?
Proč se ale frgál jmenuje právě takto? Přiznejme si upřímně, že to žádná velká pochvala není. V minulosti se totiž právě tímto pojmem označoval nepovedený koláč nebo také vdolek, jak se tomuto sladkému pečivu v místě jeho vzniku v minulosti říkalo. Z frgálu, který hospodyně vytáhla z pece, tedy dříve ani ona ani strávníci jistě žádnou velkou radost neměli. Až později, postupem času, se význam tohoto slova přenesl i na podařené koláče a dnes se stal jedním ze symbolů této části Česka.
Historie frgálu je opravdu dlouhá a zmínky o něm jsou dohledatelné už na počátku devatelnáctého století, tedy po roce 1800. Není nutné připomínat, že nejprve šlo ale jen o skutečně sváteční jídlo. Bílé mouky nebylo nazbyt a každý s ní musel šetřit. Svatba, posvícení nebo třeba křtiny se bez frgálu ale určitě neobešly. Hlavní náplní, která tehdy převládala, bývala povidla, a to jak z jablek, tak i z hrušek. Právě hrušně rostly na Valašku ve velkém počtu, a tak této suroviny mohly mít dostatek i chudší domácnosti.
Mohlo by vás zajímat
Co by do takového frgálu podle historických receptů mělo přijít? Samozřejmě domácí suroviny, to jistě nepřekvapí. Zajímavostí už ale je, že dřívější hospodyně jako tuk používaly kachní sádlo, které bychom v koláči pravděpodobně nečekali. Dnes je frgál pochoutkou, kterou si sice můžeme koupit bezmála kdekoliv, ale ti praví labužníci si jistě rádi udělají cestu na Valašsko, aby ochutnali ten pravý, který nikde jinde upéct snad ani nejde.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
24. 9. 2021 13:39