Proč je jídlo v letadle vždycky bez chuti a bez zápachu? Může za to hluk!
25. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Vysokofrekvenční zvuky zvyšují vnímání sladké chuti jídla, zatímco nízké frekvence zvýrazňují hořkost. Mohly by tedy zvuky s vysokou frekvencí nahradit cukr? A jakou hudbu by měly restaurace hrát, aby hostům chutnalo co možná nejvíc?
Na zmrzlinu už jen se sluchátky
Že se při jídle tolik neřeší zvuk se může zdát jasné, přitom ale právě zvuk hraje v ovlivňování našich chutí celkem významnou roli. Restaurace se předhánějí ve výhodnosti menu, chlubí se krásným nádobím, nábytkem a osvětlením... a pak celkový dojem z jídla pokazí starým zapomenutým CD s nevkusnou hudbou, která se nehodí do interiéru a je bez nápadu. V posledních letech si však spojení jídla a zvuků všímá stále více potravinářských firem. Jde o fenomén tzv. synestetického vnímání, kdy se člověku dva smysly spojí v jeden. U jídla často hovoříme o spojení chuti a zrakových podnětů, ale také právě sluchových podnětů, jako je třeba ta příjemná hudba v restauraci. Například zmrzlinový gigant Ben & Jerry's uvažuje o zavedení příchutí zmrzliny, které budou kopírovat zvukovou škálu s QR kódy na obalech. Ty umožní zákazníkům přístup k doplňkovým zvukům prostřednictvím jejich chytrých telefonů, a oni si tak zmrzlinu vychutnají ještě víc.
Mohlo by vás zajímat
V roce 1997 představil Heston Blumenthal svůj pokrm z mořských plodů obohacený o hudební přehrávač iPod, který příhodně pojmenoval Zvuky moře. Do hudebního přehrávače byly zákazníkům nahrány zvuky z podmořského světa, což mělo za následek, že se zákazníkům ryby v pokrmu zdály čerstvější a lepší. Řada nedávných experimentů však i nyní ukázala, jak mohou abstraktní zvuky pomocí dálkového ovládání jakkoli ovlivňovat chutě k lepšímu či k hrošímu
Mohlo by vás zajímat
Hořkosladké symfonie
Crossmodální laboratoř na Oxfordské univerzitě krmila skupinu dobrovolníků trochou karamelových bonbonů za přehrávání vysokofrekvenčních a nízkofrekvenčních zvuků a požádala je, aby hodnotili chuť na stupnici od sladké po hořkou. Podle účastníků experimentu vysoké tóny zvýšily sladkost karamelek, nízké naopak způsobily, že bonbony chutnaly spíše hořce. Ale laboratorní prostředí je daleko od skutečného života, a tak se Charles Spence, který tuto konkrétní laboratoř provozuje, spojil s umělkyní Caroline Hobkinsonovou, aby otestoval, zda budou výsledky jeho průzkumu replikovatelné v terénu.
Mohlo by vás zajímat
Po dobu jednoho měsíce londýnská restaurace House of Wolf servírovala "sonic cake pop", v čokoládě máčené hořkosladké karamelky, kdy ke každé porci bylo připojeno telefonní číslo. Na druhém konci linky byl operátor, který dal večeřícímu pokyn, aby vytočil jedničku pro sladkou a dvojku pro hořkou chuť a podle výběru hrály zákazníkům vyšší nebo nižší frekvence zvuků. A výsledky laboratorního zkoumání se tímto potvrdily.
Mohlo by vás zajímat
Proč jídlo v letadlech nikdy nevyhraje?
Studie publikovaná na webu ScienceDirect v roce 2011, která pracovala se shluky mnoha hlasitých cestujících v letadle, zjistila, že hluk pozadí potlačuje slanou chuť, sladkou chuť a celkový požitek z jídla. Pro cestující letadlem je to ještě navíc spojeno s neprostupností nosních dutin, které organismus přirozeně blokuje v reakci na vysokou nadmořskou výšku, a tedy omezuje prožívání vůní. Není divu, že z jídla v letadle tak skoro nikdo nic nemá. Částečně to platí i pro ty, kteří nadávají, že v některých restauracích sami neslyší ani vlastního slova. Na pozadí restaurací totiž často panuje hluk až o 90 decibelech, což je dokonce o něco hlasitější než hluk v komerčních letech.
Mohlo by vás zajímat
V roce 2013 byla v časopise Chemosensory Perception práce, která se zabývala sladěním výšek zvuků a nástrojů s vůněmi. Vůně kandované pomerančové kůry a sušených švestek se hodily ke klavíru podstatně více než k dechovým nástrojům nebo smyčcům. Pokud jde o výšky, zvuk hodící se ke kandované kůře byl výrazně vyšší než u pražená káva.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček
Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Místo chipsů oříšky a čokoládu bez cukru: Chytré triky, jak nahradit nezdravé jídlo dietním a zhubnout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kostkový cukr vznikl díky české hospodyni. Konec nepraktických homolí zažila i Božena Němcová
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Zázračný drink, který pomůže shodit kila: Vyrobíte ho pouze ze 4 ingrediencí!