Miloš Forman se ani za oceánem neobešel bez českých jídel, miloval hlavně kyselé okurky
30. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Život v cizí zemi může být splněným snem, a přesto člověku něco chybí. Většině z nás by se stýskalo po rodině, po krajině, kterou důvěrně známe nebo i po tradičním českém jídle. Podobně na tom byl světoznámý rodák ze středočeské Čáslavi, režisér Miloš Forman.
České potraviny v Connecticutu
Miloš Forman žil desítky let za oceánem a dosáhl úspěchů, o jakých se mnoha jiným filmařům ani nezdá. Ve Spojených státech založil druhou rodinu a s manželkou Martinou vychovával svoje mladší dvojčata (i jeho dva starší synové, divadleníci bratři Formanovi, jsou dvojčata). Bylo by možné uvěřit, že se za ta léta a díky všem svým úspěchům stal za oceánem místním se vším, co k tomu patří. Miloš Forman ale podle vyprávění své ženy pořád láskyplně vzpomínal na svoje rodiště - Čáslav.
Mohlo by vás zajímat
Podle vdovy po Miloši Formanovi se hlavně v posledních letech svého života režisér často vracel ve vzpomínkách k České republice, svým příbuzným i rodnému městu. A kromě toho se také vždy těšil na české jídlo, které mu připomínalo mládí a všechno, co měl tehdy rád.
Kyselé okurky byly nezbytností
V posledních letech jeho života se Martina Formanová snažila obstarávat svému muži české uzeniny, které samozřejmě v Connecticutu, kde společně žili, k dostání nebyly, a tak žena občasné cesty do Česka využívala i pro "zásobování" americké domácnosti. Forman miloval jakékoliv tradiční tuzemské uzeniny se špenátem nebo s hořčicí a k nim samozřejmě rád popíjel Plzeň. Takové pro jiného obyčjené pohoštění pro filmaře znamenalo velmi mnoho, protože udržovalo při životě to jeho spojení s rodnou vlastí.
[articlesBox1126]
To, co Miloš Forman úplně nejvíc miloval, byly české nakládané okurky, které podle Martiny Formanové za oceánem tak dobře neumí. „V New Yorku jsem našla obchod, kde jsou k dostání právě naše klasické kyselé okurky,“ prozradila před časem na jedné besedě. „Nedávno jsem přemýšlela o tom, kolik jsem v posledních letech vařila českých jídel. Je možné, že to bylo právě to, co bylo pro něj důležité a co posilovalo náš krásný vztah,“ řekla také.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jíst málo také škodí! Nejčastější chyby při hubnutí a jak se jich vyvarovat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12