Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Zdroj: Unsplash.com, Diana Brooke

Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi a pizza by bez něj nebyla pizzou. Oregáno má v kuchyni skoro každá kuchařka, málokdo ale ví, že pod lidovým názvem se skrývá dobromysl obecná, léčivá bylinka, která funguje jako přírodní antibiotikum a dokáže významně ulevit od svalových křečí všeho druhu.

Oregáno? Dobromysl!

Slyšeli jste už o dobromysli obecné? Ne? A přitom ji pravděpodobně máte doma v kuchyni na poličce s kořením. Této bylince se běžněji říká oregáno, což vzešlo zřejmě z jejího latinského názvu Origanum vulgare. Tato vytrvalá bylina je hojně využívaná v nejrůznějších kuchyních, především v italské a francouzské. Má specifickou vůni a chuťově je o něco výraznější než majoránka. Společně s ještě několika dalšími bylinami tvoří dokonalou souhru v dobře známé provensálské směsi koření. Oregáno samotné se také přidává do rajčatových omáček, nejtypičtěji do tzv. suga, které tvoří základ pizzy.

Ale nejenom svou lahodností je dobromysl lidem k užitku. Jedná se totiž o bylinku léčivou, která má celou řadu prospěšných účinků na organismus. Tím asi nejvýraznějším je její schopnost pomáhat od svalových křečí. Doporučuje se na posílení srdečního svalu, pacientům s epilepsií, ale i ženám, které trápí (před)menstruační bolesti v podbřišku k jejich zmírnění. Oregáno pomůže rovněž těm, kdo trpí revmatem.

Dobromysl je považována za středně silné přírodní antibiotikum, proto dokáže pomoci i při nachlazení, kdy usnadňuje odkašlávání právě zklidňováním křečí při kašli. Funguje ale také dezinfekčně, je tedy dobrá i k léčbě zánětů v dutině ústní; zejména těch, které trápí dásně. Dalším zkoumaným účinkem bylinky je ten antidepresivní - výzkumy ukázaly její blahodárný vliv na žaludeční nervózy. Pokud jste z těch, kterým se ve stresu doslova stahuje žaludek, oregáno by rozhodně mělo patřit do vašeho jídelníčku.

Jak (se) léčit oregánem

Oregáno můžete konzumovat vnitřně i zevně. Prvním způsobem je právě jeho hojné využívání při vaření, ale pokud chcete řešit akutní problém, třeba zmiňované menstruační křeče či intenzivní kašel, bude lepší připravit si z něj čaj. Ten uvaříme v poměru 2 čajové lžičky sušené oregánové natě na 250 ml vody. Při nachlazení se doporučuje pít tento čaj třikrát denně a vždy před jídlem. 

Oregáno je možné kombinovat s jinými léčivými bylinkami, třeba s heřmánkem nebo s meduňkou - tak poslouží na uklidnění nejen před spaním. S rozhozeným žaludkem a zažíváním zase pomůže odvar z mixu oregána a máty. A pokud máte zánět dásní nebo vás bolí zuby, můžete odvar z oregána pravidelně kloktat nebo si jím vyplachovat dutinu ústní. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie