Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Víte, co je štrachanda nebo mětánky? Vítejte v chodské kuchyni!
Zdroj: Chodská Štrachanda. Zdroj: Toprecepty.cz, 1974andrea

Pokud vám v našem seriálu "Českem s chutí" šla hlava kolem z regionálních názvů, připravte se dnes na pořádný nášup. Zavítáme totiž do Chodska, oblasti v okolí západočeského města Domažlice. Těšit se můžete na bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálku, mětánky, maltošny a další pokrmy, u kterých jak kdyby Chodové soutěžili o co největší podivnost jejich názvů. Dobrou chuť!

Rozmanité chutě Chodska

Označení Chod má svůj základ ve slově chodit – chod byl ve staročeštině "výsadní sedlák, který měl po hranicích choditi a hlídati". Původně Chodové hlídali bezpečný provoz po obchodních stezkách vedoucích přes českoněmeckou hranici, což dnes už neplatí, ale jejich nářečí a tradiční dudy zůstaly dodnes. K tak náročné práci bylo rozhodně potřeba i mnoho energie. Chodská jídla jsou většinou z brambor, kysaného zelí, smetany a občas se přidává špek či slanina. Variace i tak jednoduchých ingrediencí jsou velmi pestré - například tradiční chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané.

Neopomenutelnou pochoutkou je chodský koláč, jehož zdobení se liší v každé rodině. Koláče se pekly od nepaměti vždy o posvíceních a poutích v každé chodské vesnici. V současné době je seženete po celý rok a samozřejmě o Chodských slavnostech. Pečou se v Domažlicích i v dalších chodských vesničkách. Mezi nejznámější patří Krchlebské či Bořické koláče. Většinou se koláč namaže celý tvarohem a na něj se pak přidají povidla a mák, rozinky a mandle. Někdy se ale merhuje do proužků (tvaroh, mák, povidla a tak na střídačku) – takové koláče pak nesou přívlastek "panské".

Záklechtka místo jíšky

Oblast Českého lesa, kde se podstatná část Chodska nachází, je také ovlivněna kuchyní německou, a to primárně tou ze sousedního Bavorska. Chodská kuchyně je tak rozmanitá, že o ní vznikla i samostatná kniha. Velmi vydatnou je klasická štrachanda, tedy pokrm ze sušených hub, smetany, uzeného masa, brambor, sádla, vajec, krupice, česneku, cibule a koření. Houby se nakrájí a přelijí směsí mléka, rozšlehaných vajec a krupice. Směs se nechá odstát třicet minut. Mezitím se na kostičky pokrájí a následně prolisuje cibule a česnek, slaninu lze v mezičase pokrájet také. Připravené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na orestované cibuli opečeme maso spolu s přidaným česnekem a okořeníme. Do vymazaného a vysypaného pekáče vložíme brambory, dále vrstvíme opečené maso a poklademe zbylé plátky brambor. Pečeme asi dvacet minut, poté přelijeme směsí s houbami a pečeme ještě asi patnáct minut.

Tradiční je i chodské kyselo. To se připravuje s tzv. záklechtkou, což je směs mouky a smetany. Dalším velmi snadným receptem se základem v bramborách je lepenice. Nejprve se oloupou brambory a v osolené vodě uvaří doměkka. Pak nakrájíme zelí a povaříme jej na sádle. Opět se vrátíme k bramborám, které se rozšťouchají, a promíchají spolu se zelím. Na sádle osmahneme cibuli spolu se slaninou a nandáme na vrch lepenice.

Mezi další tradiční lokální pokrmy s nezvyklými názvy patří například šlejšky, malé bramborové šišky podávané nejčastěji se strouhankou a máslem, nebo kucmoch, což je vlastně bramborová placka z tenoučkých plátků brambor, která se upeče, pak se utřeným česnekem se solí, posype majoránkou a zalitá smetanou s rozšlehaným vejcem se dá ještě jednou zapéct. Oblíbené jsou také mětánky; smažené placky z kysaného zelí, do nichž se nejčastěji přidávají škvarky. Na Chodsku byste ochutnali i maltošny, které se dělají na slano i na sladko a nejpřesnější je přirovnat je k miniaturním štrůdlíkům.

Kde se najíst?

Opomenout rozhodně nelze Chodskou chalupu, která se nachází 5 km od Domažlic. Při vychutnávání si tradičních chodských receptů na vás bude dohlížet Jan Sladký Kozina, tedy spíše jeho socha, který vedl v 17. století chodské povstání. Milovníci piva rozhodně nemohou minout pivní lázně a pivovarnické muzeum v pivovaru Chodová Planá, kde vás rádi pozvou na ochutnávku k výčepu. Pokud se nechcete příliš vzdalovat od centra celého regionu – Domažlic, skvělé jídlo a atmosféru poskytne restaurace Chodský hrad.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli