Domácí pekárna: Křupavé domácí rohlíčky a houstičky jako od profíků!
2. 3. 2021 Vaření
Domácí chléb je hitem sezóny, ale už jste zkoušeli domácí houstičky nebo křupavé rohlíčky? Vůni čerstvého pečiva, ani té chuti, když jej namažete máslem, se nic nevyrovná! Jak na to? Poradíme vám!
Domácí rohlíky, houstičky, preclíky...
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 60 gramů sádla
- 21 gramů droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky cukru
Mohlo by vás zajímat
Postup: Nejprve si musíme zadělat kvásek. Ten připravíme tak, že nadrobíme droždí, zasypeme jej cukrem, lžičkou soli a zalijeme trochou vody, a pak ho necháme na teplém místě v klidu vzejít.
Poté do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme kvásek, sůl, zbytek vody a sádlo. Ze směsi buď rukama na pomoučeném vále, anebo za pomoci hnětacího robota vypracujeme pevné, hladké těsto, které téměř nelepí. Poté necháme 90 minut kynout na teplém místě a v nádobě zakryté utěrkou. Tip: V řadě receptů na domácí bílé pečivo najdete místo vody mléko a místo sádla máslo. Mléko i máslo jsou v pečivu skvělé, ale dodávají mu dost výraznou chuť. Rohlíky s máslem a mlékem se chuťově i konzistencí více podobají sladkým koláčům. Pokud si chcete vyrobit klasické české "tukáče", použijte vodu a sádlo.
Mohlo by vás zajímat
Když máme těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 230°C. Nyní záleží na tom, jaké pečivo chceme péct. Pokud rohlíky, pak si těsto vyválíme na plát, z něhož krájíme trojúhelníky. Ty pak každý jeden uchopíme za jednu špičku, tu povytáhneme, těsto srolujeme a váleček vytaženou špičkou uzavřeme. Tip: Pokud nespěcháte, nejprve z těsta utvořte malé bochánky, nechte je ještě 30 minut dokynout pod utěrkou a teprve poté je rozválejte do podoby trojúhelníků.
Mohlo by vás zajímat
Chceme-li péct housky, lžící z těsta odebíráme malé kousky, které ručně vyválíme do válečků. Ty pak po třech zapleteme do požadovaného tvaru. Z delších válečků je rovněž možné složit preclíky. Hotové pečivo dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dokynout pod utěrkou ještě 20 až 25 minut. Pak pomašlujeme vejcem a můžeme posypat solí a kmínem, mákem nebo sezamem. Pečeme tzv. do barvy, cca 10 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct domácí veku? Chlebíčky milujeme všichni, ale co kdybychom je tentokrát připravili z domácí veky? Poradíme, jak na to
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14